Előfizetés

Meghaladta a 157 milliót a világ koronavírus-fertőzöttjeinek a száma

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.09. 08:10

Fotó: Vasvári Tamás / MTI
Egy nappal korábban 156 494 912 fertőzöttet tartottak nyilván.
A világon 157 266 867 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 278 651, a gyógyultaké pedig 93 316 769 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 156 494 912 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 265 524 volt. Az adatok óránként változnak, azért a cikkünk írásakor érvényes számokat közöljük.       A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 685 864 fertőzött volt eddig a napig, és 581 511-en haltak meg. Indiában 21 892 676 fertőzöttet és 238 270 halálos áldozatot jegyeztek fel. Brazíliában 15 145 879 fertőzöttről és 421 316 halálos áldozatról tudni. Franciaországban 5 829 166 fertőzöttet és 106 438 halálos áldozatot regisztráltak. Törökországban 5 016 141 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 42 746. Oroszországban 4 816 331-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 111 097-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 4 448 808 a fertőzöttek száma, és 127 863-an haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 102 921 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 122 694. Spanyolországban 3 567 408 fertőzöttet és 78 792 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 520 392 a fertőzöttek száma, 84 668 a halottaké. Argentínában 3 136 158 a fertőzöttek és 67 042 a halottak száma. Lengyelországban 2 829 196 fertőzöttet és 69 866 halálesetet tartanak nyilván.

Von der Leyen: Az Uniónak nyitottnak kell maradnia az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztéséről szóló tárgyalásokra

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.08. 20:07

Fotó: PORTUGUESE PRESIDENCY OF THE COU / Anadolu Agency via AFP
Az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy eddig több mint 200 millió adag koronavírus elleni vakcina jutott el az EU tagországaiba.
Az oltások, az oltóanyaggyártás felgyorsítása, a vakcinák exportjának engedélyezése és az oltóanyagok méltányos szétosztása jelenthet gyors kiutat a koronavírus okozta világjárványból – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozót követően szombaton. Ursula von der Leyen azt is közölte:
az Uniónak nyitottnak kell maradnia az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztéséről tervezett tárgyalásokra is, ilyen intézkedés azonban csak a járvány legyőzésének hosszútávú megoldásához járul hozzá.

Elmondta, jó úton halad a koronavírus elleni beoltottságot igazoló oltási tanúsítvány rendszerének elfogadása, júniusig megvalósulhat teljeskörű európai működése. – Azt szeretnénk, ha az európaiak nyara biztonságos és pihentető lehetne – fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, az oltási kampányok eddigi sikerét nem szabad kockára tenni. – A járvány visszaszorítását célzó intézkedések feloldásának megfontoltan kell történnie. Nyissunk óvatosan, és összehangoltan – mondta. Beszámolt arról is, hogy ez idáig több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltóanyag jutott el az EU tagországaiba. Közel 160 millió európainak adták be legalább az első adag oltóanyagot, ami megvalósíthatóvá teszi, hogy az európai felnőtt lakosság 70 százaléka júliusig be legyen oltva. Közölte, hogy a Narendra Modi indiai miniszterelnökkel videókapcsolaton keresztül folyatott megbeszélésen az EU és India megállapodott abban, hogy folytatja a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló, 2013-ban felfüggesztett tárgyalásokat. Megjegyezte, hogy az EU és India között szoros a kapcsolat, de rengeteg kiaknázatlan lehetőség van még, amelynek nagy része a kereskedelemben és a beruházásokban rejlik. A klímaváltozással összefüggésben kifejtette, hogy Indiának nagyratörő célkitűzései vannak a megújuló energiaforrásokkal, el kell azonban köteleznie magát az éghajlatváltozást befolyásoló karbonsemlegesség mellett, és fokozatosan fel kell hagynia a fosszilis tüzelőanyagok használatával. A csúcstalálkozó keretében zajlott szociális konferencia eredményeivel kapcsolatban Ursula von der Leyen aláhúzta: az Európai Unió az egység és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozza a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.
– Amint Európa kilábal a koronavírus-járványból, a jövőbeli járványokra történő felkészülés mellett a munkahely-teremtés és a munkahelyek minőségének javítása áll majd az unió figyelmének középpontjában. Ez azonban több beruházást igényel az oktatásba, a készségek fejlesztésébe, a szakképzésbe, valamint az egész életen át tartó tanulás biztosításába

– hangsúlyozta.

Az elfogadott zárónyilatkozatot idézve az Európai Bizottság elnöke közölte, Európának minden eddiginél inkább a társadalmi kohézió és a jólét kontinensének kell lennie. A vezetők elkötelezték magukat az egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi kirekesztés és a szegénység leküzdése mellett. Illetve a kiszolgáltatott társadalmi csoportok, például a tartósan munkanélküliek, az idősek, fogyatékossággal élők és hajléktalanok megsegítése mellett. Fokozni fogják a hátrányos megkülönböztetés leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, és kiemelten foglalkoznak majd a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak terén jelentkező, nemek szerinti különbségek megszüntetésével is. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a sajtótájékoztatón közölte: az EU és India, a világ két legnagyobb demokráciája, új fejezetet nyitott kapcsolataiban. Meghosszabbították stratégiai partnerségüket, többéves felfüggesztés után újra indították a tárgyalásokat a térségek közötti szabadkereskedelemmel, befektetésvédelemmel, valamint a földrajzi jelzésekkel kapcsolatban. Előre mutatónak nevezte az is, hogy az Unió és a dél-ázsiai ország között nyolc év elteltével ismét kezdetét vette az emberi jogokat érintő párbeszéd. Elmondta, hogy az EU és India együttműködést kezd a fenntartható hálózati összekapcsoltság érdekében. A partnerség a digitális, az energetikai és a közlekedési ágazatra, valamint az emberek közötti együttműködésre terjed ki. – Ez az együttműködés mindenekelőtt a kettős digitális és zöld átállás támogatására, a nemzetközi szabványok betartására és fejlesztésére, a közös társadalmi, környezetvédelmi, gazdasági és költségvetési fenntarthatósági normákra és értékekre, valamint az egyenlő versenyfeltételekre épül – közölte. Michel továbbá szolidaritását fejezte ki az Indiát sújtó járványügyi helyzet miatt. Kijelentette: az EU továbbra is támogatja az országot a járvány elleni küzdelemben, a többi között az uniós és a nemzetközi vakcinaexport mechanizmuson keresztül, amely megkönnyíti az oltóanyagok eljuttatását a leginkább rászoruló régiókba.

Bombatámadás volt egy afgán lányiskolánál, legalább húszan meghaltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.08. 17:57

Fotó: ABDULAZIZ KETAZ / AFP
Negyvennél is több sérültet vittek kórházba a kabuli bombatámadás után.
Bomba robbant Kabulban egy lányiskolánál – írta a The New York Times. A robbanásban legalább húszan meghaltak, a többségük az iskola tanulója volt. 
A kórházi beszámoló szerint negyvennél is több sérültet ápolnak, közöttük is az iskolások vannak többségben. Azok közül, akiket kórházba vittek, sokak állapota kritikus. Egyelőre egy terroristacsoport sem vállalta magára a robbantást.