Előfizetés

Salvini népszavazást kezdeményez Olaszország újraindításáról

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.09. 11:57

Fotó: Gabriele Maricchiolo / AFP / NurPhoto
Amíg az olasz kormánypárti Liga vezetője a fokozatos feloldással foglalkozik, addig egyik szövetségese hatalomra törne.
A járványkorlátozások fokozatos feloldására kezdeményez népszavazást Matteo Salvini a kormánypárti Liga vezetője, miközben ellenzékben maradt szövetségese Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke szintén kormányzásra készül, ahogyan ezt egy interjúban bejelentette vasárnap. "Kormányra akarok kerülni" - mondta Giorgia Meloni a legnagyobb olasz napilapnak, a Corriere della Serának. Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke megerősítette, hogy a párt a következő választásokon kormányzati szerepre készül. Hangoztatta, hogy a jobboldali erő nem Európa-ellenes.
"Az államok szövetségeként működő Európát támogatjuk, amely a jelentős kérdésekben közösen dönt, a többit pedig a tagországok szabad döntésére hagyja. Ma pont a fordítottja történik: Európa engedélyezi, hogy lisztkukacot együnk, de a pandémia esetében külön-külön haladunk"

- jelentette ki Giorgia Meloni. Egyik "legmeghatóbb" politikai emlékének nevezte, amikor Orbán Viktor az 1956-os magyar forradalom dalának nevezte az olasz "Előre, budai srácok!" című számot, még az FdI 2019-es szeptemberi ifjúsági találkozóján Rómában. Giorgia Meloni szólt arról is, hogy Matteo Salvinivel, a nagyobbik jobboldali párt, a Liga vezetőjével "ingadozó" a kapcsolatuk. A vitát a két párt között az őszi polgármesteri választások okozzák: a Liga és az FdI még nem tudott közös jelöltben megegyezni a két legnagyobb város Róma és Milánó élén. Elemzők emlékeztetnek ugyanakkor, hogy még a baloldal sem árulta el, kit kiván a jobboldallal szemben állítani. A helyhatósági választás jelentős tesztnek ígérkezik a talán már jövőre esedékes parlamenti választások előtt A felmérések szerint erősödnek a jobboldali pártok: a Liga valamivel 22 százalék alatt van, az FdI pedig túllépte a 18 százalékot.
A baloldali Demokrata Párt (PD) nem éri el a 20 százalékot, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) pedig 17 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Példa nélkülinek számít, hogy a négy vezető politikai erő között öt százalékpontos különbségek vannak. A jobbközép - a Hajrá, Olaszország! pártot (FI) és más, kisebb pártokat is számolva - jelenleg többséggel nyerné a választásokat, miközben a Draghi-kormány hetente egy százalékot veszít támogatottságából - írta a jobboldali Libero című napilap. Ezzel egy időben a felmérések szerint az olaszok többsége a Ligát érzi a "legbefolyásosabb" kormánypártnak. Szokásos politikai gyakorlata szerint Matteo Salvini folyamatosan jelen van: a miniszterelnök Mario Draghival párhuzamosan tesz bejelentéseket. A legnézettebb közszolgálati politikai vitaműsor, a "Porta a porta" adásában a Liga vezetője csütörtökön bejelentette, hogy a jövő heti kormányülésen pártja teljesíteni fogja az olasz vállalkozók legsürgetőbb követelését, vagyis az este tíz órától kezdődő kijárási tilalom későbbre tolását, vagy teljes eltörlését.
Salvini azt is közölte, hogy aláírásgyűjtést indít az igazságügyi reformról tartandó népszavazásról, amelyet egyébként a Radikális Párt és az olasz baloldal egy része régóta sürget. Kijelentette, ha a PD-re és M5S-re várunk, sose lesz belőle semmi. A politikus ezzel a Demokrata Pártra (PD) és az 5 Csillag Mozgalomra (M5S) utalt.

Várakozás előzi meg a Matteo Salvinivel, mint volt belügyminiszterrel szembeni május 14-i előzetes bírósági döntést is, amely elvetheti vagy bíróság elé küldheti a Liga vezetőjét a Gregoretti katonai hajóval érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt. Nem tétlen a PD új főtitkára Enrico Letta sem, aki kampányt indított a baloldali párt tagság-létszáma növelésére, és célként a félmilliót tűzte ki a jelenlegi több mint 400 ezerről. A mindig is legtöbb párttaggal bíró PD az utóbbi években jelentős tagságot veszített, miközben a jobboldali FdI a korábbi 44 ezerről 133 ezerre emelte taglétszámát.

Újabb összecsapások a palesztinok és az izraeli rendőrök között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.09. 11:10

Fotó: EYAD TAWIL / Anadolu Agency via AFP
A kődobálásokra gázgránáttal, gumilövedékkel és vízágyúval válaszoltak az egyenruhások.
Ismét összecsaptak a palesztinok és az izraeli rendőrök szombaton Jeruzsálemben. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket az óváros Damaszkusz kapujában, a rendőrök pedig gázgránátokkal, gumilövedékekkel és vízágyúval válaszoltak. A jelentések szerint a tüntetők közül körülbelül 90-en sérültek meg, a rendőrök közül legalább egy ember – számolt be az esetről a BBC. A palesztinok és az izraeli rendőrök között április óta folyamatosak az összecsapások. Legutóbb pénteken torkollott erőszakos tüntetésbe a ramadán az Al-Aksza mecsetnél, ahol az összecsapásokban legalább 160-an megsérültek. Izrael 1967-ben szállta meg az addig Jordánia fennhatósága alá tartozó Kelet-Jeruzsálemet, illetve Jeruzsálem óvárosát. Az előbbit a palesztinok leendő államuk fővárosának tekintik. Az azóta eltelt bő fél évszázadban ez mindig feszültséget jelentett, de a mostani összecsapások szokatlanul durvák az előző évekhez képest. (A 444 nyomán)

A Deutsche Welle főigazgatója: Igény van Magyarországon a független újságírásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.09. 10:17

Fotó: MALTE OSSOWSKI/SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
A német közszolgálati televízió a magyar nyelvű adásai elkészítésénél az ellenzékiségnek a látszatát is elkerülné.
Úgy vettük észre, hogy akkora a nyomás Magyarországon a médián, hogy szükség lehet további tájékoztatásra európai, német, magyar vagy a környező országokkal kapcsolatos témákban. Szükség lehet más véleményekre és elemzésekre a magyar médiaszférán kívülről is – nyilatkozta a Telexnek Peter Limbourg, a Deutsche Welle (DW) főigazgatója. A német közszolgálati televízió magyar nyelven indított adást YouTube-csatornáján. A Telex megjegyezte, hogy az amerikai kormány által fenntartott Szabad Európa után ez a második nyugati finanszírozású közmédia, amely Magyarországon indít médiafelületet.
„Igen, állami finanszírozásúak vagyunk, de a szerkesztőségünk függetlenül működik, erről egy műsorszolgáltató bizottság gondoskodik, amelyben a polgári társadalom minden csoportja képviselteti magát. (...) Úgy vettük észre, igény van Magyarországon a független újságírásra”

– mondta erre reagálva a főigazgató.

Peter Limbourg arról is beszélt, hogy  közép-európai országként Magyarországnak nagyon szoros a kapcsolata Németországgal, és reméli, valamiféle kulturális hidat tudnak létrehozni a két ország között. Limbourg korábban egy podcastben arról beszélt, számít rá, hogy a magyar kormány kritikusan fogja fogadni a DW hazai indulását, és ez saját bevallása szerint így is lett.
„Még el sem indultunk, de már erősen cinikus kritikát kaptunk a magyar kormányszóvivőtől” - utalt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár februári pikírt Facebook-bejegyzésére. A Népszava is beszámolt arról, hogy akkor a Süddeutsche Zeitung így számolt be a DW tervéről:
„Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati média, a Deutsche Welle, amely úgy ítéli meg, hogy Magyarországon gondok vannak a sajtó szabadságával, illetve sokszínűségével.”

A Telex felidézi, hogy a DW indulása nem volt zökkenőmentes, hiszen a budai Vár felújításáról szóló anyaguk rögtön botrányt kavart, ami miatt később elnézést is kellett kérniük.
„A DW irányelve, hogy ha hibáztunk vagy esetleg félrevezetők voltunk, azt vállaljuk, és elnézést kérünk érte”

– hangsúlyozta Peter Limbourg.

Végül hozzátette, hogy a DW több magyar független médiafelülettel (a Telex mellett például a 444-gyel) együttműködik a jövőben, de semmiképp sem szeretnék, ha ellenzéki médiaként lennének megbélyegezve.