Szigliget;

Kisebb hotel vagy wellness-központ épülhet Szigligeten

Az egykori nádfeldolgozót és a mellette lévő területet, összesen közel két és fél hektárt kínálnak eladásra 330 millió forintért.

Lakóház, kisebb hotel, wellness- vagy egészségközpont, illetve mobil kunyhókkal felszerelt horgászparadicsom számára ajánl egy közel két és fél hektáros területet Szigligeten a legnagyobb hazai ingatlanportál. A hirdetés szerint a 23,5 ezer négyzetméteres, vízparti terület beépíthetősége 3 százalékos, így elvileg bő hétszáz négyzetméternyi ingatlan húzható fel rá, igaz, csak tagolva, ugyanis a birtok két részből áll: a kisebb szűk hatezer, a nagyobb közel 18 ezer kvadrátméteres. Szigligeten a telkek átlagos négyzetméterára 87 ezer forint, ezt az ingatlan azonban 330 millióért kínálják, ami cirka 15 ezres ajánlat.

- Ez az egykori nádfeldolgozóüzem – mondta lapunknak Balassa Dániel, Szigliget polgármestere. – Ipari-gazdasági terület, s ezen nem is szeretnénk változtatni: a jelenlegi és a tervezett helyi szabályozás sem teszi lehetővé oda szálláshelyépítést, mely komoly forgalomnövekedést hozna a környéken. És nagyon nem szeretnénk, ha ez megváltozna az akaratunk ellenére.

Nem Szigliget lenne ugyanis az első balatoni település, ahol a helyi szabályozás ellenében valósul meg valamilyen, jellemzően NER-közeli óriásprojekt. Balatonaligán például a helyiek mind reménytelenebb harcot folytatnak a parti sétányukért, miután a Club Aliga nemcsak többmilliárdos állami támogatást kapott, de bekerült a kiemelt beruházások közé is – utóbbi nemhogy a települési építési előírásokat, de még a Balaton-törvényt is felülírja.

Szigliget településszerkezeti tervlapja szerint a nádfeldolgozó fekszik a 6000 négyzetméteres területen (ez egy székesfehérvári cég, a Ság-Építő Zrt. tulajdona), itt több épület is áll, körülötte általános mezőgazdasági terület, gyep és erdő van. A hirdetés szerint itt létre lehetne hozni egy horgászparadicsomot, stégekkel és mobil (például konténeres) kunyhókkal. De akár sportpályákat, illetve környezetet nem zavaró ötleteket lehet megvalósítani a jelen szabályozás szerint.

- A horgászati hasznosítást még el tudom képzelni, hiszen a tó körül megoldatlan a például a csónakok kikötése, rengeteg illegális kikötőt hoztak létre a nádasokban – folytatta Balassa Dániel. A lapunk által megkérdezett ingatlanszakember szerint viszont egy ilyen projekthez túl magas a terület ára, a 330 milliós ajánlat csak azok számára lehet vonzó, akik komolyabb hasznot hozó beruházásban gondolkodnak. Például szállodaépítésben.