mesterséges adalékanyag;

2021-05-11 12:36:02

Kiderült egy adalékanyagról, hogy nem biztonságos

Nem zárható ki, hogy a fehérítésre használt titán-dioxid rákkeltő, ezért az Európai Bizottság a betiltására tesz javaslatot.

Frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), a színezék élelmiszer adalékanyagként már nem tekinthető biztonságosnak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.   

Az Európai Unió az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A fehér szín eléréséhez használt színezék, a titán-dioxid (E 171) értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.

A rendelkezésre álló tudományos kutatások eredményei és adatai alapján a hatóság szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus, vagyis olyan mérgező hatás, amely megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információt, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.

A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról a tagállamok bevonásával az Európai Bizottság dönt majd –  olvasható a közleményben.

A Guardian beszámolója szerint miután a vizsgálatok alapján nem zárható ki, hogy a többek között  rágógumikban, fehér csokoládéban, fogkrémekben, bébiételekben fehérítőszerként használt adalékanyag rákkeltő, az Európai Bizottság a betiltására tesz javaslatot.

Franciaországban 2020-tól betiltották, de a többi uniós államban használják az E 171-ként jelölt adalékanyagot.