Frissítette a titán-dioxid (E 171) biztonsági értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), a színezék élelmiszer adalékanyagként már nem tekinthető biztonságosnak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
Az Európai Unió az új tudományos adatok alapján rendszeresen felülvizsgálja az adalékanyagokat. A fehér szín eléréséhez használt színezék, a titán-dioxid (E 171) értékelésére 2020 márciusában kérték fel az EFSA-t.
A rendelkezésre álló tudományos kutatások eredményei és adatai alapján a hatóság szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a titán-dioxid részecskék elfogyasztása után nem zárható ki a genotoxikus, vagyis olyan mérgező hatás, amely megváltoztatja a DNS által tárolt genetikai információt, így nem tudták megállapítani az élelmiszer-adalékanyag napi bevitelének biztonságos szintjét. Annak ellenére, hogy a szájon át történő bevitelt követően a titán-dioxid részecskék felszívódása csekély, a részecskék felhalmozódhatnak a szervezetben.
A folyamat következő lépéseként a további intézkedésekről, a szabályok, előírások módosításáról a tagállamok bevonásával az Európai Bizottság dönt majd – olvasható a közleményben.
A Guardian beszámolója szerint miután a vizsgálatok alapján nem zárható ki, hogy a többek között rágógumikban, fehér csokoládéban, fogkrémekben, bébiételekben fehérítőszerként használt adalékanyag rákkeltő, az Európai Bizottság a betiltására tesz javaslatot.
Franciaországban 2020-tól betiltották, de a többi uniós államban használják az E 171-ként jelölt adalékanyagot.