olimpia;TOKIÓ 2020;

2021-05-13 06:51:04

Életveszélyes az olimpia megrendezése

A japán lakosság két százaléka sincs beoltva, a fertőzések száma folyamatosan nő, a The New York Times szerint nem szabad megrendezni a nyári játékokat.

A legfrissebb közvéleménykutatás szerint a japán lakosság 60 százaléka ellenzi a július 23-án kezdődő tokiói nyári olimpia megrendezését. Egy újabb halasztás (az olimpiát a járvány miatt tavaly nyárról halasztották el) az esemény végleges törlését jelentené, mert további csúsztatásra nincs lehetőség, hiszen jövőre már elkezdődnek a 2024-es párizsi olimpia selejtezői.

A The New York Times internetes kiadása szerda hajnalban azt írta, hogy minden eddigi rekordot megdöntött a koronavírus-fertőzöttek száma Japánban, ahol a lakosságnak csupán a két százaléka kapott eddig oltást. Ezeket figyelembe véve az amerikai lap szerint a szervezőknek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) nem marad más lehetősége, mint törölni a játékokat.

Ha csak a sportszakmai szempontokat és a több mint kétszáz országból érkező résztvevők érdekeit vennék figyelembe, akkor nem rendeznék meg az olimpiát. A legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett sem garantálható, hogy a több tízezer résztvevő között nem terjed el a járvány, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, ha a játékok után az érintettek "hazaviszik magukkal" a koronavírust vagy annak mutánsait. Ez az esemény azonban politikai és komoly üzleti kérdés is és ezek az érdekek egyelőre felülírnak minden mást.

A NOB bevételeinek 73 százaléka a nyári és téli játékok televíziós közvetítési jogainak értékesítéséből származik. A szervezet 7,75 milliárd dollárért adta el a 2022-2032 közötti játékok közvetítési jogait. Előtte 4,38 milliárdot kapott a 2014-től 2020(2021)-ig terjedő időszakért.

A tokiói járványhelyzet drámaiságát jelzi, hogy Thomas Bach, a NOB elnöke is lemondta a májusban Japánba tervezett látogatását. 

Az olimpia visszamondása azonban egy olyan összetett probléma, aminek megoldása nem egyszerű: Tokió egyedül nem hátrálhat ki, hiszen a kormány vállalt garanciát a játékok megrendezésére, a megfelelő pénzügyi háttér biztosítására, ezért csak a politikai vezetés léphet vissza ettől a projekttől. Ha a  japán kormány dönt a törlésről, akkor vállalnia kell az NBC kártalanítását az elmaradt hirdetési bevételekért, amik reményében a televíziós társaság több milliárd dollárért megvette a jogokat. Ha a NOB dönt a törlésről, akkor őt terhelik a kártérítési költségek.  

A The New York Times szerint ezért az érintettek kivárnak, amíg lehet, miközben tisztában vannak vele, hogy egy globális világjárványt kockáztatnak a nyári olimpia megrendezésével. A japán orvosok szakszervezete kiadott egy állásfoglalást, amiben azt írta, "rendkívül nehéz úgy megrendezni a játékokat, hogy ne emelkedjen a fertőzések száma Japánon belül és kívül".