Előfizetés
Fotó: THOMAS SAMSON / AFP

Újra összeáll Marilyn Monroe, II. Erzsébet és Donald Trump

A koronavírus-járvány miatt eddig a színházak és a vendéglátó helyek mellett a múzeumok is zárva tartottak Franciaországban, ám a járványügyi lazítás lassan egyre több intézményt enged újra kinyitni. A párizsban található Musée Grévin Európa egyik legrégebbi viaszmúzeuma és a korlátozások feloldásával ők is gőzerővel készülnek az újranyitásra. A becsomagolt figurák mellett készülnek újak is, a tárlatokat átrendezik így újra fotózkodhatnak a látogatók Elvissel és a királynővel.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2021.05.13. 21:01
Fotó: HECTOR RETAMAL / AFP

Heverészni Mao ágyában - roppant népszerű a kínai kommunista Disneyland

A Kínai Kommunista Párt júliusban ünnepli fennállásásnak 100 évfordulóját, ezért a párt népszerűsítésére és évfordulós PR-eseményekre hihetetlen összegeket költ az ország. Mao Ce-tung a Hosszú menetelés végén Jan'anban állomásozott egy ideig, ahol mára Szent Vörös Föld néven emlékhelyet alakítottak ki. A kommunista pártot éltető propaganda miatt népszerű parkot százezrek keresik fel, hogy fényképezkedhessenek a nagy kínai vezér ágyában vagy megnézzenek egy hazafias színdarabot. Maónak még mindig nagy a kultusza annak ellenére, hogy hatalomátvétele és reformjai kapcsán 44–72 millió ember halála köthető a nevéhez.

Szerző

Megosztás
Fotó: LOUAI BESHARA / AFP

Új generáció tanulja, hogyan pörögjön, hogy ne szédüljön el

A szúfi dervisek az iszlám követőinek vallják magukat, misztikus jellegű irányzatokként az iszlám ezoterikus igazságát hirdetik. Korábban a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan szegénységben, aszkétaként éltek, bár az iszlám elutasítja a szerzetesi életet. Sok hívő ezen az úton, Isten közvetlen, személyes megtapasztalása által próbál rálelni az ő szeretetére. Napjainkban a szúfizmus újra népszerű, elsősorban a nyugati, diaszpórában élő muszlim fiatalság körében. Nem csak a látványos külsőségei miatt vonzó, hanem azért is, mert sokan az iszlám misztikus formáinak felfedezésével és átélésével kívánják erősíteni elveszettnek hitt identitásukat. A damaszkuszi Kharrat családban generációról generációra száll a szufizmus, már gyermekkorban elkezdik elsajátítani a hagyományt.

Szerző

Megosztás