Előfizetés

Elaltatták Norbit, a budapesti állatkert 18 éves szibériai tigrisét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.14. 17:30

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették a nagymacska életét a korral járó, gyógyíthatatlan betegségek.
Péntek reggel az „örök vadászmezőkre” távozott Norbi, a fővárosi állatkert idős szibériai tigrise. Mint a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján olvasható: az állatkerti állatok sem élnek örökké, még akkor sem, ha gondoskodásnak köszönhetően rendszerint jóval magasabb kort érnek meg, mint a vadonban élő fajtársaik. A tigrisek a természetben átlagosan 8-12 évig élnek, de a 18 év már az állatkerti tigriseknél is tekintélyes kornak számít, különösen hím állatok esetében, amelyek rendszerint rövidebb ideig élnek, mint a nőstények. A 2003-ban a hannoveri állatkertben született és 2004 óta Budapesten élő szibériai tigrisnek előbb egy Nadia nevű nőstény, majd a 2006-ban született, és 2010-ben érkezett tigrislány lett a párja. Niva ötszörös apukává tette Norbit.      Az idős korral járó, gyógyíthatatlan betegségei az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették Norbi életét, és az elmúlt napokban tovább rosszabbodott az állapota, így az állatorvosok az elaltatása mellett döntöttek.

Rókalyukból mentettek ki egy éhező kutyacsaládot Kiskunhalasnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.14. 17:03

Fotó: Kiskunhalasi Állatvédő Egyesület
Már jó kezekben vannak az állatok.
Gombászás közben figyelt fel egy házaspár a rókalyukban élő kutyacsaládra Kiskunhalas külterületén. A várostól nagyjából 10 kilométerre lévő erdős részen a félős anyuka morogva őrizte hét sovány kölykét. A házaspár ezután sűrűn látogatta és élelmet vitt az állatoknak, és értesítették az esetről a Facebook-oldalán még kedden éjjel beszámoló Kiskunhalasi Állatvédő Egyesületet. Mint írták, együttes erővel sikerült befogni és biztonságos helyre, a kiskunhalasi állatotthonba szállítani a nehézsorsú ebeket. 

18 elefántot ölt meg egy erdőbe csapó villám Indiában (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.14. 14:02

Fotó: BIJU BORO / AFP
A csorda tetemeit a közeli falu lakói találták meg.
Egy 18 elefántból álló csorda tetemeit találták meg az északkelet-indiai Asszam államban, miután a Kandoli védett erdőbe villám csapott. A közeli falu lakói értesítették a hatóságokat, amint az erdőben felfedezték a tetemeket – idézte a BBC hírportálja a hivatalos közleményt. Asszam állam vezetője, Himanta Bisva Szarma aggodalmát fejezte ki „az óriási számú” elefánt kimúlása miatt, és vizsgálatot rendelt el. Több mint 27 ezer ázsiai elefánt él Indiában, nagyjából 21 százalékuk Asszamban. Húsz éve ez az első eset, hogy egyszerre ennyi elefánt pusztult el. Parimal Szuklabaidia, az erdőkért felelős miniszter a Twitteren fejezte ki a „hatalmas vihar miatti” veszteség okozta mély fájdalmát.