Előfizetés

Május végére lecsenghet a harmadik hullám

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.16. 13:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Rusvai Miklós virológus hangsúlyozta, a beoltottak nem kerülnek lélegeztetőgépre és nem halnak meg.
Javulnak a járványügyi mutatók, a legutóbbi adatok alapján csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, ez is azt jelzi, hogy május végére lecsenghet a pandémia harmadik hulláma - mondta Rusvai Miklós virológus az állami tévében vasárnap.      A szakember hangsúlyozta: a beoltott emberek szervezetében a vírus töredékmennyiségben szaporodik, ezért kevésbé fertőznek. Hozzátette: az oltottaknál a vírus legfeljebb a felső légutakban, az orrüregben-garatban tud megtelepedni, ahonnan kis mennyiségben ürül. Ezzel szemben a nem oltottak szervezetében az egész szervezet válik "vírusgyárrá", a test sejtjeinek rendkívül nagy részében tud elszaporodni és tömegesen ürül. Az oltottak esetében a környezet vírusterhelése erőteljesen csökken, ezzel a vírus átadásának lehetősége minimalizálódik. Hozzátette, legfeljebb enyhe tünetek alakulhatnak ki náluk, nem kerülnek lélegeztetőgépre, és nem halnak meg.
Kitért arra is, hogy a különböző oltóanyagok kombinálására szükség lehet, mivel nem minden országban áll rendelkezésre ugyanaz az oltóanyag, illetve lehetséges, hogy a jövőben az újfajta mutánsok ellen kombinálják a vakcinákat. Az is előfordulhat - jegyezte meg -, hogy valaki az egyik típusú vakcinára allergiás, ezért nála mással kell folytatni az oltást.

Galgóczi: a 16-18 éves fiataloknak több mint a fele regisztrált a védőoltásra

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap - ugyancsak az állami médiának - azt mondta, a 16-18 éves korosztály számára a védőoltások beadása jelenleg is tart. Galgóczi Ágnes fontosnak nevezte, hogy az oltásra érkezőknél legyen ott a szülői beleegyező nyilatkozat. Hozzátette, minden korcsoport folyamatosan regisztrálhat az oltásra, ezt követően pedig állandó jelleggel lehet időpontot foglalni az oltópontokra a Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra.

Drámai képsorokon az orosházi kórház Covid-osztályán zajló küzdelem (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.16. 13:29
Az orosházi Covid-osztály.
Fotó: Rosta Tibor / MTI
Megviselt dolgozók, lelkileg megterhelő munka, súlyosabb állapotú betegek - ezekről mesélnek a filmben az intézmény munkatársai.
Egy magyar viszonylatban is egyedülálló filmet forgatott az orosházi kórház a saját Covid-részlegén, ahol egy 12 órás műszakot mutatnak be a nézőknek. Az alkotást a Telex szemlézte. Ebben megszólal több ápoló is, akik közül egyikük nem tudja magát kipihenni, minden nap ugyanolyan fáradtan ébred, másikuk pedig arról beszélt, lelkileg jobban megviselte a harmadik hullámban, hogy több fiatal került a kórházba, mint ősszel. 
„Nagyon csodálkozom magunkon, hogy hogy bírjuk. Nagyon jó a kollektíva. Összekapaszkodunk a lányokkal, egymást bátorítjuk. Mindig van, aki mélyponton van, a többiek próbálják kirángatni. Nyilván a család, aki ebben segít, de az erőnknek a végén járunk”

- fogalmazott Zsigáné Kele Csilla ápoló. Karkus Edina gyógytornász arról beszélt, lényegesen sokkal több a beteg és sokkal súlyosabb állapotúak. Molnár István osztályvezető főorvos azt mondta, az átlagnál magasabb gyakori halálozás lelki terhet jelent nekik, a sok beteg pedig fizikai terhet. Több páciens is megszólalt. Az egyik, oxigént kapó beteg szerint az orvosok és az ápolók emberfeletti munkát végeznek a járványban. 
Koronavírusos beteg ellátása az orosházi kórházban.
Fotó: Rosta Tibor / MTI
A képsorok áprilisban készültek azzal a céllal, hogy bemutassák, „egy kisvárosi kórház kollektívája hogyan birkózik meg a járvánnyal, miként veszi fel a harcot egy korábban nem látott, alattomos betegséggel, és mik azok a motivációk, amik a rengeteg nehézség ellenére előre viszik őket”. A média továbbra sem mehet be a kórházakba, hogy ehhez hasonló módon tudjanak beszámolni a járványról. Márciusban több szerkesztőség - köztük a Népszava - is levélben fordult az operatív törzshöz és a kormányhoz, kérve, a sajtó is beszámolhasson az intézményekben zajló munkáról. Orbán Viktor erre úgy reagált, nem most van itt az ideje, hogy kamuvideók készüljenek a kórházakban. Az indoklás már csak azért is téves, mivel ha valaki ilyet szeretne csinálni, annak nem szükséges bemennie egy egészségügyi intézetbe.

Varju Lászlót támogatja a Jobbik Újpesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.16. 11:22

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
A párt elnöke szerint díjazzák az elvégzett munkát.
"Győztes csapaton ne változtass! Nem fogunk."

Ezzel a felütéssel adta hírül Facebook-oldalán a Jobbik elnöke, hogy a DK-s Varjú Lászlót támogatják Újpesten, az előválasztásokon. Jakab Péter emlékeztetett, hogy a politikus 2018-ban már megverte egyéniben a Fidesz jelöltjét. "A Jobbik díjazza az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttünk, Varjú Lászlót támogatjuk az előválasztáson az ellenzék közös jelöltjeként ebben a választókörzetben. Szabadságot és jólétet minden magyarnak!" - zárta sorait a politikus.