Parlament;Soros;törvénymódosítás;Európai Bíróság;lex CEU;

2021-05-18 14:20:30

Módosították a Lex CEU-t

Bajor mintát emlegetnek a kormánypártok, de továbbra is Soros-egyetemről és a magyar törvények ellen indított kampányról beszélnek.

Bajor mintára módosította a Magyarországon működő külföldi egyetemek szabályozását az Országgyűlés 125 igen, 4 nem és 54 tartózkodó szavazat mellett a kormány előterjesztésére. A módosítással az Európai Bizottság Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárását követő, tavaly októberi európai bírósági döntésének tettek eleget.

A több mint fél évvel ezelőtti uniós bírósági döntésről a Népszava is beszámolt:

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt 2017-ben, még az előző ciklusban módosította a Parlament „a Magyarországon működő külföldi egyetemek” ügyében, de valójában a CEU elüldözése érdekében.

Utóbbit támasztja alá, hogy Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a javaslat vitájában úgy fogalmazott:

Szerinte a jogszabály-módosítás nem mentesíti a »Soros-egyetemet« a mindenkire egyformán érvényes magyar törvények betartása alól.

Az ismertetett törvénymódosítás – a bajor jogot alapul véve – eltérő szabályozást tartalmaz az Európai Gazdasági Térségben (EGT) székhellyel rendelkező, államilag elismert, külföldi felsőoktatási intézmények és a székhellyel nem EGT-államban rendelkező külföldi egyetemek Magyarországi működése között.

Kiemelték: a jövőben nem EGT-államban székhellyel rendelkező felsőoktatási intézmény csak akkor folytathat Magyarországon oklevelet adó képzési tevékenységet, ha a képzés a magyar felsőoktatási intézményekével egyenértékű. Továbbá a felvételi követelmények megfeleltethetők a magyarországi gyakorlatnak. Ugyancsak feltétel, hogy az oklevelet adó képzési tevékenységet az Oktatási Hivatal kérelemre engedélyezze; illetve az szerepeljen a magyar kormány és a külföldi felsőoktatási intézmény székhelye szerinti állam kormánya által kötött – a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűségéről szóló – nemzetközi szerződésben.