felsőoktatás;rangsor;

2021-05-19 21:25:59

Lemaradóban a magyar egyetemek

Az ELTE-n szerdán egy háromnapos nemzetközi online konferencia is indult a témában.

A kormány a felsőoktatási "modellváltástól", vagyis az állami egyetemek vagyonkezelő alapítványok fenntartásába adásától várja, hogy a hazai intézmények a legjobb 200 közé kerüljenek a nemzetközi rangsorokban, ám az alapítványi működés ehhez önmagában nem elég - mondta a Népszavának Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) docense, aki több mint két évtizede foglalkozik a felsőoktatási rangsorok kutatásával. Az ELTE-n szerdán egy háromnapos nemzetközi online konferencia is indult a témában.

A konferencia megnyitójára Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is hivatalos volt, ám a beszélgetésben végül nem vett részt, csak egy videóüzenetet küldött maga helyett. A felvételen elsősorban Magyarország gazdasági, ipari, innovációs és technológiai sikereiről beszélt, végül néhány szót ejtett a "modellváltásról" és a külföldi egyetemek ide csábításának szándékáról, példaként a kínai Fudan Egyetemet említette.

Fábri György szerint nem a világ legjobb egyetemeihez, hanem a közép-európai régióhoz kellene mérni magunkat, mert a magyar egyetemek jelenleg a legjobb régiós intézményektől - például a prágai vagy a krakkói egyetemektől – is elmaradnak. Úgy véli, a helyzeten csak egy radikális költségvetési javulás és széles kutatási autonómia biztosítása segíthetne.

A jövőkép nem túl bíztató: az uniós helyreállítási alapból a korábban megígért 1191 milliárd forint helyett ennek negyede, 280 milliárd jut a felsőoktatás-szakképzés támogatására, a 2022-es költségvetés tervezetében pedig az idei 598 milliárdról 453 milliárd forintra mérséklődik a felsőoktatás támogatása.