felmérés;rendvédelmi dolgozók;

2021-05-23 16:31:57

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka tervezi a pálya elhagyását

Egy felmérés szerint a válaszadók közel háromnegyede úgy érzi, hogy a törvények által biztosított járandóságok egyáltalán nem ellentételezik mindazt, amit elvárnak tőlük.

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít – derült ki a Belügyi Érdekegyeztető Tanács reprezentatív felméréséből, amelyről a Magyar Hang írt elsőként.

A felmérést a dolgozói szakszervezetek megbízásából készítették. A kérdőívet több ezren – mások mellett rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók – töltötték ki. Az érdekvédők azt írták, hogy számukra is megdöbbentő az az eredmény, miszerint a válaszadók 70 százaléka tervezi a pálya elhagyását.

Arra a kérdésre, hogy támogatnák-e a korkedvezményes nyugdíj intézményének visszavezetését, elsöprő többségük igennel válaszolt. Kiderült az is, hogy

A válaszadók közel háromnegyede úgy érzi, hogy a törvények által biztosított járandóságok egyáltalán nem ellentételezik mindazt, amit elvárnak tőlük.

A felmérés azt mutatja, hogy a munkavállalók véleménye szerint a döntéshozók nem becsülik meg a sokszor több évtizedes, a hétköznapi állampolgárnál sokkal nagyobb áldozatvállalást, lemondást követelő munkájukat. Úgy vélik, hogy azok az erőfeszítések, amelyek ennek a rétegnek a munkáját és az életét könnyítenék meg, a döntéshozók részéről elégtelenek.

A felmérés eredményét és kiértékelését a BÉT Munkavállalói Oldal elküldte Pintér Sándor belügyminiszternek is. Levelükben azt írták, hogy 

A problémák enyhítésére az érdekvédők javasolták, hogy minél előbb kerüljön sor az életpályamodell három pillérének felülvizsgálatára, újragondolására.