Áder János;államfő választás;Závecz Research;

Közvetlenül választanának államfőt a magyarok

A fideszeseknek csaknem a fele egyetért azzal, hogy a következő Országgyűlés döntsön Áder János utódjáról.

Még a kormánypárti szavazók mintegy fele is egyetértene a közvetlen államfőválasztás bevezetésével, valamint azzal, hogy 2022-ben majd csak a következő Országgyűlés, nem pedig a mostani Fidesz–KDNP-s többség válassza meg Áder János utódját- derül ki a Závecz Research legfrissebb felmérésből.

A Telex által idézett adatok szerint a 2021. május 8–17. közötti adatfelvétel az ország teljes lakosságát reprezentálja. Az adatokból az derül ki, hogy a  megkérdezettek 52 százaléka egyetért azzal, hogy Áder János köztársasági elnök utódját a jövő évi választás után megalakuló új parlament válassza meg. 35 százalék ezzel nem értett egyet, 13 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. Pártpreferencia szerint a kormánypárti szavazók 61 százaléka, az ellenzékiek 61, a pártnélküliek 42 százaléka gondolja azt, hogy a következő államfőt csak az új Országgyűlés választhassa meg.   

A közvetlen köztársasági elnökválasztást a megkérdezettek 56 százaléka támogatja, 30 százalék elutasítja. 14 százaléknyian vannak azok, akik nem tudtak felelni erre a kérdésre. Pártszinten ez úgy néz ki, hogy a fideszesek 48 százaléka, míg az ellenzékieknek a 68 százaléka támogatná ezt a lehetőséget. A párt nélküliek ugyancsak 48 százaléknyian vannak.

38 százaléknyi kormánypárti támogató utasítja el a közvetlen államfő-választást. Az ellenzéki táboron belül 25 százalékuk ellenzi és 26 százalékuk nem támogatná, hogy közvetlen legyen az államfőválasztás.