Előfizetés

Lovász László átvette az Abel-díjat

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.25. 19:19

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést az izraeli Avi Wigdersonnal megosztva kapta meg.
Online közvetített díszünnepségen köszöntötték szerdán Oslóban a 2021-es és 2020-as Abel-díjjal kitüntetett tudósokat, köztük Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnökét. Lovász László Avi Wigdersonnal megosztva kapta meg 2021-ben a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést „meghatározó jelentőségű munkásságáért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepéért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”. Az elismerést még márciusban ítélte oda a Norvég Tudományos Akadémia Lovász Lászlónak, a budapesti Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanárának és az izraeli Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete munkatársának. A díjátadót hagyományosan az Oslói Egyetemen rendezik, ahol a díjazottak személyesen vehetik át az elismerést. Az ünnepséget fogadás, királyi audiencia és kormányzati díszvacsora szokta kísérni. Idén azonban a koronavírus-járvány miatt online rendezték meg az ünnepséget, amelyen bejátszották, ahogy a díjazottak hazájuk norvég nagykövetségein átvették az elismerést. A díj átvételekor mondott köszönő beszédében Lovász László több mint ötvenéves szakmai pályafutására visszatekintve kiemelte: kutatásai középpontjában mindig a gráfelmélet állt, még ha olykor eltávolodott is tőle. Elmondta, hogy a gráfelméletről a középiskolában hallott először a kiváló matematikustól, Erdős Páltól. Mint fogalmazott, a gráfelmélet akkoriban nem tartozott a matematika fő sodrához, sokan lenézték, egyfajta fejtörőként vagy a matematika harmadosztályú alkalmazási területeként tekintettek rá. Felidézte, hogy matematika szakos hallgatókként, bár abban az időben Budapesten esélyük sem volt rá, hogy számítógép közelébe kerüljenek, írniuk kellett egy programot papíron, amelyet a szakértők lyukszalagra kódoltak, majd lefuttattak a számítógépen.
– Én nagyon fellelkesültem, és írtam egy gojátékprogramot. Amikor megpróbálták lefuttatni, összeomlott a rendszer, összeomlott az egyetem egyetlen komputere. A feleségem, egyben évfolyamtársam, aki utánam következett a névsorban, így mentesült a programírás feladata alól

– emlékezett vissza Lovász László.

Mint mondta, a körülmények ellenére sokan felismerték, hogy a számításelmélet a matematika új, mély és izgalmas területe, amely szoros kapcsolatban áll a gráfelmélettel és a diszkrét matematikával. Elindítottak a témában egy szemináriumot, amely hamarosan egy az elméleti számítógép-tudománnyal foglalkozó lelkes, fiatal kutatókból álló műhellyé nőtte ki magát. Beszélt arról, hogy a következő évtizedekben egyre bonyolultabb kérdések fogalmazódtak meg mind a gráfelméletben, mind a számítástudományban. – Rájöttem, hogy megoldásukhoz a klasszikus matematika módszereit kell segítségül hívni. Onnantól szinte megszállottan azon voltam, hogy hidat építsek a gráfelmélet és a matematika klasszikus területei, vagyis a topológia, a geometria, az algebra, a valószínűségszámítás és újabban a funkcionálanalízis között – mondta. Az elmúlt néhány évtizedben a hálózattudomány alapjául is szolgáló gráfelmélet még jobban előtérbe került. A legtöbb megérteni kívánt rendszer és struktúra alapját is hálózatok, vagyis gráfok képezik.
– Legyen szó bármilyen hálózatról a számítógépektől az internetig, az ökológiai társulásoktól az agyig, a kapcsolati hálóktól a járványokig, a hálózattudomány új paradigmájának a hátterében a gráfelmélet áll

– emelte ki a matematikus.

Lovász László angol nyelvű beszédében köszönetet mondott gyerekeinek és feleségének, Vesztergombi Katalin matematikusnak és annak a szakmai közösségnek, amely a pályája során támogatta. Az idei díjazottak mellett az eseményen ünnepelték a tavalyi kitüntetetteket, Hillél Fürstenberget, a jeruzsálemi Héber Egyetem és Grigorij Margulist, az amerikai Yale Egyetem matematikusait, akik szintén megosztva részesültek az elismerésben „a valószínűségszámítás és a csoportelmélet dinamikái, a számelmélet és a kombinatorika módszereinek úttörő használatárért”. Az ünnepségen a díjazottakat Professor Hans Munthe-Kaas, az Abel Bizottság tagja és Hans Petter Graver, a Norvég Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte. A kitüntetettek tiszteletére kétnapos online eseménysorozat kezdődött, amely szerdán az Abel-díjasok előadásaival zárul. A matematikusok Nobel-díjaként emlegetett, 2002-ben alapított Abel-díjat a norvég kormány finanszírozza, és 7,5 millió norvég korona (271 millió forint) pénzjutalommal jár. A díjazottak kiválasztása a nemzetközileg elismert matematikusból álló Abel Bizottság ajánlásán alapul.

Semjén Zsolt megkapta a Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztjét

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.25. 19:08

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Az eseményen a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy alapvetően Szent II. János Pál inspirációjára ment teológiára, a lengyel pápa életszentsége és világpolitikai szerepvállalása hatott rá.
A Lengyel Köztársaság parancsnoki keresztjével tüntették ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettest a budapesti lengyel nagykövetségen kedden. Az elismerést, amelyben Andrzej Duda lengyel elnök részesítette Semjén Zsoltot, Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet adta át. Az eseményen a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy alapvetően Szent II. János Pál inspirációjára ment teológiára, a lengyel pápa életszentsége és világpolitikai szerepvállalása hatott rá. Úgy vélekedett: spirituálisan és szellemileg Szent II. János Pálnak köszönhető, hogy véget ért a szovjet megszállás, hogy "megszabadultunk a bolsevizmustól", hogy "megmaradtunk kereszténynek" Közép-Európában. Jerzy Snopek kijelentette, hogy Semjén Zsolt az egyik legkiválóbb magyar politikus. A KDNP elnöke, aki több ciklus óta országgyűlési képviselő, köztudottan Lengyelország és a lengyelek nagy barátja - tette hozzá.

Teljes lehet az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek listája

Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.25. 17:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Szerdán kiderül: Pálinkás József, az Új Világ Néppárt (ÚVN) elnöke indul-e a megmérettetésen.
Teljes lehet az ellenzéki miniszterelnöki előválasztás mezőnye, hét hónap várakozás után szerdán kiderül: Pálinkás József, az Új Világ Néppárt (ÚVN) elnöke indul-e a megmérettetésen. Az atomfizikus, korábbi MTA-elnök még tavaly októberben jelentette be pártjának indulását. Az ÚVN célja az volt, hogy megszólítsa a Fideszből kiábrándult jobboldaliakat. Pálinkás már a tavalyi zászlóbontáson világossá tette, hogy megmérkőzne a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Az a múlt héten lett hivatalos, hogy a párt "kívülállóként" elindul az előválasztáson, ha ötnél több jelöltjük túljut az ellenzéki versenyen, akkor önálló frakció létrehozásáról is tárgyalnak majd. A pártelnök várakozása szerint 20-30 aspiránsuk indul a megmérettetésen. Ábrahám Júliától, a párt alelnökétől megtudtuk, hogy kedd esti közgyűlésükön szavaznak arról, Pálinkás lesz-e a miniszterelnök-jelöltjük. A párt elnöke megkeresésünkre csak annyit mondott, erről a kérdésről is dönteni fognak, addig nem akar nyilatkozni a témában, de szerdán bejelentést tesznek.