Orbán Viktor;klímavédelem;koronavírus;

Orbán elárulta, mikor küldenék pokolra a miniszterei, és deklarálta, hogy igenis mindenhova lehet utazni

A miniszterelnök a klímaalkudozást rövid úton rezsiharccá transzformálta.

Az oltási kedv az olyan furcsa szó, szerintem ez nem kedv kérdése, ez komoly dolog – igazította el a riporter szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor. (A kérdező arról érdeklődött, hogy miképp lehet pezsdíteni az oltási kedvet.) És mivel komoly dolog, a miniszterelnök szerint nem egészséges, hogy a szakemberek túl magabiztosan beszélnek nyájimmunitásról. (És itt kiderült, hogy a kormányfő ezt a szót sem szereti, mondván: nem vagyunk birkák). Szóval szerinte hiba azt hinni, hogy a koronavírus-fertőzést bárki megúszhatja.

Egyszerűen nem kap kellő hangsúlyt az a tudományos tény, magyarázta Orbán Viktor, hogy ez a vírus nem tisztul el, hanem velünk marad, itt köröz köztünk, és az utolsó ember is el fogja kapni. Úgyhogy a miniszterelnök arra biztat mindenkit, hogy vegye fel az oltást. Ár csak azért is, mert itt itt vannak a különböző mutánsok. A jó hír az, deklarálta Orbán Viktor, hogy a Magyarországon alkalmazott hat oltóanyag mindegyike alkalmas arra, hogy védettséget adjon az intenzíven dühöngő indiai variáns ellen is.

Az pedig Orbán Viktor értelmezésében egy rémhír, hogy a keleti vakcinákkal nem lehet utazni: „én is kínai oltóanyagot kaptam, és nem vagyok bolond, hogy elzárjam magam az utazástól.” Mindössze arról van szó, hozta közelebb a világot a kormányfő hogy a nyugat fáziskésésben van, ott még kötelező a maszk, kijárási tilalom van. Szerinte ha ugyanolyan szabadon utazhatnak Nyugat-Európa polgárai mint mi magyarok, akkor alakítják majd ott is ki a végleges szabályokat: az nem kérdés, hogy EU által engedélyezett vakcinákkal automatikusan át lehet lépni a határokat. A többi oltóanyag esetében pedig az adott ország dönti el, kitárja-e kapuit. De a miniszterelnök nem hiszi, hogy bárki elzárná magát a turistáktól.

Természetesen a vírus nyomán járó válság kapcsán belefért némi empátia, csakhogy a kormányfői együttérzés jó esetben indokolatlan önsajnálatnak, rossz esetben durva álszentségnek hangzott.

„Azért megviselt bennünket. Nem csak a vállalkozásokat, hanem bennünket, munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom.”- próbálta megtalálni az "egy vagyok közületek" tónust a miniszterelnök. No comment.

Aztán az uniós csúcs került terítékre, minek kapcsán a riporter azon merengett, hogy ott miért kell hajnali kettőig ülésezni, hiszen nem olyan bonyolult ügy az klímavédelem. A miniszterelnök lelkesen igenelt, nem értett, hogy lehet ennyi éjszakai bagoly az EU-ban. Ha Magyarországon próbálkoznának ilyen munkaszervezéssel, akkor a miniszterek nagyon gyorsan a pokolba küldenék a kormányfőt, somolygott Orbán. A lényeg az, hogy a klímakérdés nagyon drága mulatság, de az életünkről szól, így ki kell fizetni az árát – a kérdés, hogy melyik tagállam mennyit vállal a költségekből. Orbán szerint hiba lenne, ha a magyarok állnák a cehet – fizessenek a nagy globális, klímaromboló cégek sokat, és ebből a forrásból lehet klímaérzékenyre hangolni Magyarországot.

Hogy mindenki megértse: Orbán szerint a magyar rezsit kell megvédeni Brüsszelben, mert ha az eu-s bürokraták álláspontja érvényesül, akkor a magyar otthonok fizetik meg a klímaharc árát.

És természetesen jött egy kötelező rész arról, hogy az ellenzéki összefogás főnöke Gyurcsány Ferenc, és a városházán, a főpolgármester háta mögött lényegében összeállt a Gyurcsány-kormány.