labdarúgó Eb;járványügyi intézkedések;védettségi igazolvány;

Csak negatív koronavírus-teszttel mehetnek be külföldiek az EB-meccsekre

Közzétette a kormány, milyen szabályokkal lehet a labdarúgó Európa-bajnokság meccsein a helyszínen szurkolni.

A nem magyar állampolgárok akkor is bemehetnek a kontinenstorna mérkőzéseire, ha a belépés előtt 72 órán belül elvégzett – magyar vagy angol nyelven kiállított – negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálattal igazolják, hogy nem fertőzöttek- derül ki a Magyar Közlönyből.

Ebben az is olvasható, hogy az úgynevezett szurkolói zónákba ugyancsak ilyen feltétellel lehet belépni. A magyarok számára pedig a védettségi igazolvány lesz a lelátói tartózkodás alapvető feltétele. Aki ezt nem tudja bemutatni, attól a szervező köteles megtagadni a belépést. Ugyanez érvényes azokra a külföldiekre is, akiknek nincs negatív PCR-tesztjük.   

A szurkolói zónákban egyébként tartható lemezbemutató vagy koncert és nincsen felső határa annak, hány ember mehet be oda. 

A rendelkezések betartatását a rendőrség és a Magyar Honvédség közösen ellenőrzi. 

Ha a hatóság azt észleli, hogy megsértették a szabályokat, akár egymillió forintos bírságot is kiszabhatnak. Ennek legalacsonyabb határa százezer forint.

Azonban nem alkalmazhatók ezek a szankciók, ha a mérkőzés helyszínének, illetve a szurkolói zóna üzemeltetője vagy vezetője, valamint a szervező, az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja a szükséges intézkedéseket megtette a jogellenes helyzet felszámolása érdekében. Így fel kell szólítani a szabályszegőt a távozásra. Ha ezt ennek ellenére sem teszi meg, akkor a rendőrség értesítésével kerülheti el a szervező, hogy egy vaskos csekket kapjon. Amennyiben utóbbiakat nem vagy csak részben tette meg, akkor a rendőrség a bírság kiszabása során "a jogszerű állapot helyreállítására irányuló intézkedéseket figyelembe veszi."

A rendelet nyomatékosítja, hogy a bírságot kiszabó határozat ellen nincs helye fellebbezésnek.