közpénz;Antall József Tudásközpont;Antall Péter;

Luxusutazásokat, bőröndöket és Dunakavicsot is összedobtak az adófizetők az Antall József Tudásközpontnak

Az évről évre növekvő kormányzati támogatás ellenére az alapítvány kasszája gyakran kiürült.

Antall József néhai miniszterelnök fia, Antall Péter sokáig nehezen talált magának stabil egzisztenciát biztosító munkát, de az elmúlt tíz évben nagyot változott vele a világ. Míg 2013-ban még havi átlag 719 ezer forintot keresett, addig 2019-ben már havi átlagban bruttó 4,6 milliót kapott – írja a Direkt36.

A tényfeltáró portál a birtokába került belső dokumentumok alapján az Antall Péter által vezetett Antall József Tudásközpont (AJTK) nevű alapítvány költekezését vizsgálta meg. A szervezet eszerint eddig több mint négymilliárd forintnyi állami támogatást kapott. 

A dokumentumok alapján az alábbiak derültek ki:

  • Antall Péter felesége az intézet igazgató-helyettese, és ott dolgozik a feleség ikertestvére is. A feleség két vállalkozása is szerződésben áll az intézettel.

  • A járvány előtt évi 15-20 külföldi utazást bonyolított Antall Péter a kollégáival, és ezeken rendszerint pazar hotelekben szálltak meg, például az ausztráliai Ayers-szikla, az isztambuli Hagia Szophia, a New York-i Central Park vagy éppen a washingtoni Fehér Ház közvetlen közelében.

  • Az utazásokra évente több tízmillió forint ment el, és időnként közpénzből számolták el olyan kirándulások költségeit is, amelyek nem voltak részei a hivatalos programnak.

  • Több százezer forintot költöttek Samsonite bőröndökre, és alapítványi pénzből jutott magánkórházra, két professzionális fényképezőgépre, de előfordult, hogy néhány zacskó Dunakavicsot vagy párezres minibár-fogyasztást is elszámoltak költségként.

  • Antall Pétert és AJTK-s rendezvényeket népszerűsítő PR-cikkekért legalább 20 millió forintot fizettek.

A Direkt36 emlékeztet arra, hogy az évről évre növekvő kormányzati támogatás ellenére az alapítvány kasszája gyakran kiürült, és az alkalmazottak többször heteket-hónapokat vártak arra, hogy fizetést kapjanak. Ez 2021-ben is megtörtént.

Miközben az alapítvány 2016-ban olyan nehéz helyzetben volt, hogy folyószámlahitelből fizette a béreket is, egy háromfős delegáció skandináv körútra ment, amelynek során útba ejtettek egy festői fjordot is.

A kiadások 2018-ra annyira megszaladtak, hogy a kormánynak az éves támogatáson túl további 250 millióval kellett megtámogatnia a szervezetet. Papíron egy másik kormánypárti alapítvány adta a pénzt, költségvetési támogatást ugyanis tilos adósságkezelésre fordítani.

A Miniszterelnökség a Direkt36 kérdéseire azt válaszolta, hogy kivizsgálják, hogy vajon az AJTK „hatékonyan és céljához méltó módon” használta-e fel a kapott közpénzt. Az AJTK pedig a luxushotelekről azt közölte, hogy a szállások kiválasztásakor protokolláris és biztonsági szempontokat is figyelembe vettek. Állításuk szerint bizonyos költések adminisztrációs hiba miatt jelentek meg a lap birtokába került dokumentumokban. Az alapítvány szerint nem összeférhetetlen az, hogy családtagokat alkalmaznak a Tudásközpontnál. Számos kérdésre – például Antall Péter fizetéséről vagy a szervezet eladósodásáról – nem reagáltak.