Előfizetés

Milliós kártérítést fizet Szert Boglárkának az Antall József Tudásközpont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.27. 19:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ítélet ellen már nincs helye fellebbezésnek.
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5,6 millió forint kártérítést, továbbá másfél millió forint sérelemdíj és a perköltségek megtérítésére kötelezte másodfokon az Antall József Tudásközpontot, amiért az kirúgta Szert Boglárkát – tudta meg az Azonnali. A portál felidézi, hogy Szertet azért rúgták ki a Tudásközponttól 2017-ben, mert kiállt egy munkatársának az olimpiai népszavazással kapcsolatos véleménynyilvánítása mellett. A dolgozót azért feddték meg, mert lájkolta a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtéséről szóló anyagokat Facebookon, illetve megnyomta a részvétel-gombot egy ezzel kapcsolatos eseménynél. Az ítélet ellen fellebbezésnek már nincs helye, 15 napuk van a fizetésre.

Toroczkai Brüsszelre cserélné Ásotthalmot

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.02.27. 17:39

Fotó: Vajda József / Népszava
A pártelnök Toroczkai László vezeti a Mi Hazánk Mozgalom listáját a májusi EP-választáson. Jelen állás szerint meglepetés lenne, ha a Jobbikból kiszakadt, magát „nemzeti radikálisként” definiáló pártnak sikerülne mandátumot szereznie.
A határátlépésre vonatkozó ötletével sokat szerepelt a külföldi sajtóban, Európa-szerte ismert és elismert politikus – ezekkel a túlzásoktól sem mentes szavakkal méltatta Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét a bejelentéskor Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke. A párt az „elvtelenül egyesület balliberális” tömbbel szemben ígér ellenzéki alternatívát, ennek érdekében nemrég együttműködési megállapodást kötött – a jelek szerint még létező – MIÉP-pel és kisgazdapárttal (FKGP). Toroczkai után a listán Dúró Dóra volt jobbikos, ma független parlamenti képviselő, a Mi Hazánk elnökhelyettese következik. Novák Előd elmondta, hogy szerepeltetése szimbolikus, ő semmiképpen sem veszi át mandátumát. Más kérdés, hogy a szélsőjobboldal felélesztésére játszó Mi Hazánk számára pillanatnyilag az öt százalék elérése, tehát egy képviselői hely megszerzése is emberes feladatnak tűnik. Eddig csak a kormányközeli Nézőpont Intézet mérte három százalékon a pártot, amely a többi kutatás szerint egy vagy két százalékon áll. A minap Hegedűs Lorántné is kilépett a Jobbik frakciójából. Míg a Apáti István, Dúró Dóra, Fülöp Erik és Volner János parlamenti képviselőként átigazolt a Mi Hazánkhoz, Toroczkai közölte, hogy Hegedűsné túl későn ébredt, őt már nem veszik át. A Jobbik közleményt adott ki: ebben Hegedűs Lorántné arról számolt be, hogy várhatóan csak március végéig lesz képviselő, aztán civil szakmájában kíván elhelyezkedni. A Jobbikban korábban tényként kezelték, hogy a Mi Hazánk „paktumot kötött” Kövér Lászlóval, az Országgyűlés fideszes elnökével, aki a házszabály módosításával lehetővé tenné az új pártnak a frakcióalakítást. A házelnök nevében a parlamenti sajtóiroda tavaly év végén azt válaszolta lapunknak, hogy az „Országgyűlés Hivatalánál sem országgyűlési képviselő, sem frakció nem kezdeményezte a házszabály vonatkozó rendelkezéseinek megváltoztatását, a kérdés nincs napirenden”. A Mi Hazánkba átlépett négy parlamenti képviselő függetlenként folytatta. Időközben képviselői csoportot alakítottak ugyan, de ez nem tévesztendő össze a frakcióval. A parlament honlapján olvasható ismertető szerint a képviselői csoportot a közös fellépésre, az összetartozás kifejezésére hozzák létre. Tevékenységét a házszabályi rendelkezések nem szabályozzák, lévén, hogy a csoporthoz való tartozás semmiféle külön jogot nem biztosít az érintett képviselők számára.

Mindjárt itt a horgász fogási naplók leadási határideje

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.27. 17:02
illusztráció
Fotó: Népszava
Március 1-jén - a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett - másik négy halfaj: a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér tilalmi ideje is megkezdődik.
A 2018-as horgász fogási naplók leadási határidejére és négy halfaj fogási tilalmának kezdetére hívta fel a figyelmet az MTI-n keresztül szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakhatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a horgászok számára fontos dátum február 28., mely az elmúlt évi fogási naplók leadási határideje. Március 1-jén pedig - a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett - másik négy halfaj: a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér tilalmi ideje is megkezdődik.
A fogási naplókat ott adhatják le a horgászok, ahol a tavalyi állami jegyet megváltották, vagy ahol az idei beszerzését tervezik. A leadott dokumentumok alapján történik a 2018-as horgászzsákmány országos becslése és összesítése.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a halőrök ellenőrzéseik során a napló vezetésével kapcsolatos hiányosságot találnak, nem csupán az érintett állami horgász- vagy halászjegyét vonják vissza, de a szabálytalankodó pénzbírságra és a halfogási tevékenységtől való eltiltásra is számíthat.

A fajlagos fogási tilalmakra vonatkozóan hangsúlyozták: a jelzett halfajok mindegyike számára fontos, hogy ebben az időszakban ne háborgassák őket, így biztosítva számukra az eredményes szaporodás lehetőségét. Hozzátette, hogy a sügér esetében a jogszabály több szempontból is módosult az eddigiekhez képest: ez a halfaj január 1. óta méretkorlátozással is védett, legkisebb megtartható mérete az orrcsúcstól a farokúszó tövéig mért 15 centiméter. Ugyancsak újdonság, hogy a domolykóból, a menyhalból és a sügérből együttesen, naponta legfeljebb 3 kilónyit szabad kifogni és megtartani - olvasható a Nébih honlapján.