Előfizetés

Karácsony Gergely: a Fudannal kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.05. 19:56

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A főpolgármester és előválasztási miniszterelnök-jelölt szerint a jelenlegi kormánynak nincsen semmilyen erkölcsi érzéke.
– Mi, akik itt vagyunk a téren, pontosan tudjuk mire mondunk igent és mire mondunk nemet – kezdte beszédét Karácsony Gergely, a Kossuth téren tartott "Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen" elnevezésű demonstráción. Budapest főpolgármestere felszólalásában hangsúlyozta, nem a kínai emberek ellen tüntetnek és csak nem is Kína ellen. Egyszerűen nem szeretnék, ha megvalósulna a kínai hitellel épülő elitegyetem. Szerinte a Fudan-ügy arról szól, hogy "Magyarországon uralkodhatnak-e olyanok, akik a politikára uralkodásként tekintenek, nem pedig szolgálatként".
A Fudan-ügy a Fidesz teljes erkölcsi öngyilkossága

– tette hozzá. A politikus úgy véli, a Fudan Egyetem beruházása rávilágít arra, hogy a komány minden szava hazugság, emellett leleplezi, hogy önmagukon kívül semmi sem szent számukra. Karácsony Gergely szerint a CÖF "nem leszünk gyarmat feliratú molinója" most nagyon aktuális, majd felidézte, hogy a Fideszben azt állítják, minden erejükkel küzdenek a kommunistákkal, egy sörmárkáról még a vörös csillagot is levetették. "Ehhez képest, ha jönne a Fudan, akkor módosítanák a törvényt, hogy lehessen rajta vörös csillag?" - tette fel a kérdést.  "Nincs pusztítóbb, nincs visszataszítóbb annál a hatalomnál, amelynek nincs semmi erkölcsi érzéke, ami önmagáért van, ami a többség helyett a keveseket szolgálja, ami a magánérdek helyett a közérdeket szolgálja" – közölte a főpolgármester. Hozzátette, számára furcsa, hogy mi lett azokból a Bibó-kollégistákból, akik Tienammen téri vérengzés ellen is tüntettek. Ezek az egykori "suta kamaszok, öltönyös kamaszok lettek, yachtoznak és a kínai elitegyetemnek adják oda a vidéki hallgatóknak szánt helyeket." Ezután Karácsony Gergely őszinte reményét fejezte ki, hogy vannak a tömegben Fidesz-szavazók, akiknek üzenetet mondott.
"Nincs másik hazánk. Biztos, hogy Ti ezt akarjátok, az ég szerelmére?!"

– kérdezte tőlük. Ezután azt hangoztatta, le akarják váltani a kormányt a Fidesz-szavazók érdekében is. "Nem a miniszterelnöknek van országa, hanem az országnak van miniszterelnöke (...) nem akarunk kompország lenni, ki akarunk kötni a Nyugaton (...) nekünk nem a tankok, hanem a propagandagépezet elé kell állni, amely ékeket fog verni közénk" – közölte. Végül úgy ítélte meg, ez a kormány gyengébbnek látszik, mint amilyen valójában. Kijelentette, hogy "a Fudan-üggyel kezdjük Magyarország visszafoglalását a hatalomtól". Mindenkit arra biztatott, hogy vegyen részt az ellenzék által indított konzultáción, valamint az előválasztáson való részvételre ösztökélt. "Éljen a magyar szabadság, éljen a magyar haza" - zárta beszédét Karácsony Gergely. A főpolgármester a tüntetés után lapunknak elmondta, szerinte meg tudták mutatni, hogy a fővárosiak, de akár az egész magyar társadalom sem kér a Fudan Egyetemből. A tüntetők erőt tudtak mutatni, s az ügyben indított konzultáció is minden bizonnyal erre az eredményre jut majd. Kijelentette, ha ezek után is úgy dönt a kormány, hogy benne marad a történetben, az nem csak egy morális mélypontot jelent számukra, hanem azt jelzi, hogy valami más is lehet a háttérben.  

Baranyi: üzenjünk úgy Pekingnek, hogy a Felcsúton is meghallják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.05. 19:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ferencváros polgármestere szerint a miniszterelnöknek vagyon-és hatalomátmentés miatt kell csak a Fudan Egyetem.
Messziről látszik, hogy a Fudan-biznisz messziről bűzlik - erről beszélt a tüntetésen Baranyi Krisztina, a IX. kerület vezetője. Hozzátette, az egyetemet működtető alapítványban nem lesz többsége a kormánynak, a valóságban egy közpénzből létrehozott magánvállalkozást látunk, így még a szokásosnál is többet lehetne belőle lopni. Egyúttal jelezte, Palkovicsék 200 milliárd forintos többletköltséggel számolnak. Ezt mind el akarják lopni, ezért áldozzák be a Diákváros terveit. Ám ezt a Fidesz szavazók vagy nem tudják vagy nem értik. Baranyi Krisztina nekik is üzent: 
"Kedves Fidesz-szavazók, kedves KDNP-tömegbázis! Amikor Orbán Viktort megismertük, akkor liberális, ateista és Újpest-drukker volt, ma pedig szélsőjobbos, hívő, illetve Felcsút-drukker.

Pár éve még azzal kellett egyetértenie a kormánypárti drukkereknek, hogy Balog Zoltán tibeti zászlót lenget, később pedig már rendőrök állítják elő azokat, akik a kínai elnök látogatásakor tibeti lobogóval tüntetnek. Orbán Viktor egy olyan egyetem megépítését tervezi, ahol a Kínai Kommunista Pártra kell felesküdni. Felidézte, hogy amikor egy egész életükben üldözött keresztényről neveznek el utcát, azt provokációnak nevezik. – A főnököt csak a pénz és hatalom érdekli, amiért simán eladja a lelkét az ördögnek – jelentette ki, majd azt hangoztatta: az ellenzék a Diákváros felépítésére szerződött, mert az a vidékről érkező diákoknak segítene. Ezután megjegyezte, az Országháznál is nagyobb lenne a Fudan Egyetem, majd közölte, hogy Kína még a saját falovát is a mi pénzünkön építi meg, mert a magyar kormány ebben is partner. – Orbán Viktor minden képzeletet felülmúló vagyonnal a zsebében fog megbukni. Ugyanazt játssza el, mint a rendszerváltáskor az egykori kommunisták – hangoztatta Baranyi Krisztina. Szerinte a kínai egyetem is a vagyon és hatalomátmentés miatt kell neki. Ezen a ponton felidézte az olimpiai pályázat, a vasárnapi boltzár és a választási regisztráció esetét, mert ezek azt mutatják, hogy amikor a kormány erővel szembesül, akkor meghátrálásra késztethető.
Üzenjünk hát most úgy Pekingnek, hogy azt Felcsúton is meghallják

- zárta mondandóját a polgármester.

"Vissza kell szereznünk a jövőnket és a Diákvárost"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.05. 18:39

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tüntetés főszervezője szerint sok apró tettre lesz szükség, hogy megharcoljunk a Diákvárosért, amit elnyelt a Fudan.
– Sok apró tettre van szükség, hogy az adófizetők pénzéből ne hozzanak ide egy olyan projektet ahol magyar diákok nem fognak tanulni – kezdte beszédét Jámbor András a "Tüntetés a Diákvárosért, a Fidesz ellen" elnevezésű demonstráción. A tüntetés főszervezője – aki a Szikra Mozgalom égisze alatt indul az előválasztáson –  elmondta: sok apró tettre lesz szükség, hogy megharcoljunk a Diákvárosért, amit elnyelt a Fudan. Jámbor András hangsúlyozta, szükség lenne bérlakásokra, emellett Ferencvárosban és Józsefvárosban sok épület szorul felújításra. Aki nem daruval emelteti be a 800 kilós széfjét a villájába, az tudja, hogy lakhatási válság van hazánkban – bökött oda a szónok Mészáros Lőrincnek. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányzat egyetlen lakhatással kapcsolatos projektjét töröljék el, ezért bejelentette: meg fogják akadályozni, hogy ez a projekt megvalósuljon. – Ha kell odaláncoljuk magunkat, ha kell sátortábort építünk – ígérte meg.
Nem az a szuverenitás, ha eladjuk a magyar érdekeket, hogy pár milliárd forint becsorogjon a Puskásnak hazudott Felcsút Fc kasszájába. Vissza kell szereznünk a jövőnket és a Diákvárost - én ezért küzdök

- fogalmazott, hozzátéve, hogy több millió tettre van szükség a győzelemhez. Elindult a választási kampány, amelynek a végén visszaszerezzük Orbántól a jövőnket. – A Ti tetteitekre is szükség van. Jövő áprilisban győzünk és pár év múlva átadjuk azokat a lakásokat, amibe dolgozók és pályakezdő fiatalok fognak beköltözni. Ma elindulunk ezen az úton, tartsatok velünk – zárta mondandóját Jámbor András.