vélemények;moratórium;

2021-06-07 06:08:00

Tankönyvi példa

A négytagú Molnár család nagyobb lakást szeretne. Molnár anyu szerint halaszthatatlan a költözés, ezért hitelt kell felvenni a banktól. Apu azonban kételkedik, fél attól, hogy mi lesz, ha nem tudják a hitelt visszafizetni. Segíts Molnáréknak a hitelfelvétel megismerésében és mérlegelésében!

A fenti feladat a Küldetések a pénz világában című, 7-8. évfolyamos diákoknak szóló munkafüzetben található. Ebben olyan dolgokról is szó esik, hogy egy 3 millió forintos hitel végszámlája bizony jóval magasabb lesz 10 év múlva, és arról is, hogy egy változó kamatozású hitel jelentős kockázatokat rejt. A diákoknak olyan helyzeteket kell megoldaniuk, mint amikor a család nem tudja fizetni a hitelét, mert anyut elbocsátották állásából. Választhatnak: átütemezik-e a kölcsönt a futamidő megnövelésével, vagy lecserélik egy másikra, esetleg eladják a nyaralót.

A munkafüzetet és a hozzá tartozó tankönyvet a lányom szekrénye mélyén találtam meg a minap. Épp olyan állapotban, ahogyan azt a tanév elején átvettük. Merthogy nem használják. Melyik órán kellene? Az órarendben ilyen tárgy nem szerepel. De különben sincs senki, aki tudná ezt tanítani. Már az is nagy öröm, ha fel tud venni az iskola olyan matektanárt, aki érthetően el tudja magyarázni a százalékszámítás rejtelmeit.

Eközben mintegy másfélmillió család és több tízezer vállalkozás ül több mint egy éve a hitelmoratórium-bombán. Kevesebb mint harmaduk van tisztában azzal, hogy végül jóval később, jóval magasabb számlát fog kapni.  Azt pedig senki sem tudja biztosan, mekkorát is szólna ez a bomba, ha felrobbanna. A jegybank szerint a moratóriumosok több mint fele most is tudná fizetni hitelét, és a vállalati hitelek 12, a lakossági kölcsönök 10 százaléka tekinthető sérülékenynek. A ténylegesen nem fizetők aránya pedig várhatóan ennél is alacsonyabb lesz a moratórium után. A GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatása szerint viszont akár a lakossági hitelállomány ötöde is problémássá válhat majd.  

Lassan 15 hónapja fedi el a moratórium, hány hitelesnek okoz majd valóban gondot, ha ismét fizetnie kell. A kormány a jövő évi választás előtt ezt érezhetően nem is nagyon szeretné megtudni. Orbán Viktor karácsonyi, majd pünkösdi ajándékának köszönhetően a nyár végéig továbbra sem kell törleszteniük az adósoknak, és a tervek szerint utána is bárki kérhetné még a moratóriumot. Merthogy eddig az adósoknak még csak meg sem kellett mozdulniuk, nemhogy a következményekről tájékozódniuk.

A szemfülesebbek – minden ötödik adós - befektették, félretették az így megtakarított összegeket. A moratóriumosok kétharmada azonban egyszerűen csak felélte. A jegybank felméréséből nem derül ki, hogy ők vajon átfedésben vannak-e azzal a 69 százalékkal, akiknek fogalmuk sincs a moratórium áráról: hogy a futamidő növekedése miatt egy 1,5 milliós személyi hitelért akár több millió forinttal is többet kell majd visszafizetni, de még az olcsóbb lakáshitelek felénél is több mint 10 százalékos felárra kell számítani, ha a választásokig kihasználják a lehetőséget. A 13-14 éves diákok vajon mit ajánlanának most a Molnár családnak?