Németország;Szász-Anhalt tartomány;Armin Laschet;Annalena Baerbock;

2021-06-08 06:33:46

Fordulat

A németországi Szász-Anhalt tartományban a hétvégén megrendezett választás talán legnagyobb tanulsága az, hogy a közvélemény-kutatások nem mindenhatóak. Természetesen a kutatást végzők is hangsúlyozzák, ők csak a pillanatnyi állapotot mérik fel - de nehéz elképzelni, hogy másfél hét alatt ennyit változott volna a hangulat a tartományban. Akkor ugyanis az INSA ügynökség még fej-fej mellett látta a kereszténydemokratákat és a jobboldali populista Alternatíva Németországért pártot, végül azonban a CDU hatalmas fölénnyel előzte meg az AfD-t, több mint 16 százalékot vert rá.

A kereszténydemokrata Armin Laschet számára óriási megkönnyebbülés ez az eredmény, mert ha az AfD győzött volna, sokan megkérdőjelezték volna alkalmasságát a kancellárjelölti tisztségre. A jelölése nagyon döcögősen indult, egyesek még a saját pártján belül is alkalmasabbnak látták a tisztségre a sokkal határozottabban fellépő Markus Södert, a bajor CSU elnökét. Ráadásul Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje mellett Laschet túl színtelennek tűnt.

Mostanra azonban kijelenthetjük: majdnem biztos, hogy Laschet léphet Angela Merkel kancellár örökébe. Baerbock több hibát is elkövetett - hiába rendkívül művelt és gyors gondolkodású, az látszik, hogy felelős pozíciót sosem töltött be. Másrészt olyan lejárató kampány indult ellene, amire aligha készülhetett fel.

A Szász-Anhalt tartományban aratott győzelem után szövetségi szinten várhatóan tovább növeli majd előnyét a CDU a Zöldekkel szemben; pedig Laschet számára valójában a kereszténydemokraták tartományi vezetője, Reiner Haseloff kaparta ki a gesztenyét, az eredményhez Laschetnak nem volt sok köze. A CDU elnöke most joggal reméli, hogy megváltozik a róla kialakított kép, és valóra válik Konrad Adenauer mondása, miszerint a politikában mindig van esély az újrakezdésre.