Matolcsy György;választások;Orbán Viktor;szja;

Orbán nemet mondott Matolcsynak - Óriási pénzesőt ígér a családoknak a választások előtt

A kormány a rekordnövekedés ellenére sem hajlandó érdemben csökkenteni az államháztartás hiányát a választási évben – reagált Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György szavaira.

Magyarország újraindulása elkezdődött, de a következő lépés a pénzügyi egyensúlyunk helyreállítása lesz – mondta Matolcsy György a Világgazdaság konferenciáján. A jegybankelnök szerint a világ a koronavírus-válság okozta nagy és összetett válságot gyorsan vészelte át. Ugyan a magyar gazdaság még nem tudott „előzni”, de erre idén jó esélyeink vannak, így elérhetjük a harmadik negyedben a válság előtti szintet - mondta Matolcsy. Az MNB elnöke szerint fordulatra lesz szükség a munkaerőpiacon és az államháztartási gazdálkodásban. Úgy véli, a kormány által 2022-re tervezett 5,9 százalékos GDP arányos államháztartási hiány a harmadik legmagasabb az EU-ban. Nem jó a harmadik helyen lenni – tette hozzá Matolcsy.

A konferencián felszólaló Orbán Viktor egyértelművé tette nem hajlandó csökkenteni a hiányt a választási évben. A kormányfő szerint a gazdaságban is el kell kerülni a poszt-Covid szindrómát: ehhez egy jó eszköz a teljes foglalkoztatottság, és fontos a moratórium kérdése is, amelyből nem lehet kiugrani hirtelen, ki kell vezetni. Továbbá nehéz kérdés, hogyan térjünk vissza a költségvetési egyensúlyhoz.

Van erre forgatókönyv: 2020-ban 8,1 százalékos volt a költségvetési hiány, idén 7,5 százalék a terv, 2022-ben pedig 5,9 százalék lesz – emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette, ha lesz többletforrás a gazdaságban, akkor a költségvetési hiány csökkentésére is fordítja majd a kormány, de a három százalékos hiányt nem látja elérhetőnek 2022-ben - mondta. Az csak a miniszterelnöki beszéd végén derül ki, hogy miért: mert kell a választási pénzosztogatásra (lásd keretes írásunkat). 

Egyszeri adóelengedést ígér választások előtt OrbánHa magyar gazdaság növekedése az idén eléri az 5,5 százalékot, akkor 2022 első hónapjaiban -  még a választások előtt - visszakaphatja számos gyereket nevelő család a 2021-ben befizetett adóját - mondta Orbán Viktor. Erről a "javaslatról" mai ülésén dönt a kormány. Bár Orbán nem említette, itt feltehetőleg a személyi jövedelemadóról van szó - a visszatérítésnek lenne felső korlátja, az a gazdagoknak nem járna, illetve azt csak az átlagjövedelemig fizetnék vissza az adót. Az ötlet jövőre 500-550 milliárdba kerülne - de a miniszterelnök szerint erre szükség van, hogy a családok a válság alatt elveszített tartalékiakat visszaszerezzék. A parlament a múlt héten szavazott a 2022-es adócsomagról és jövő héten dönt  a 2022-es költségvetésről, ám a miniszterelnöki javaslatnak nyoma sincs egyikben sem, ami arra utal, hogy az ötlet az elmúlt napok-hetek politikai ötleteléseinek az eredménye. Láthatóan kormányfő arra készül, hogy ezzel a témával visszavegye  a közbeszéd irányítását. 

Orbán a konferencián egyfajta programadó beszédet tartott, már ráfordulva a választásokra. Újabb négyéves tervekről beszélt: új korszakhoz érkezett az ország és a világ, ezért már szerinte nem gazdaságvédelmi intézkedésekre, hanem újraindítási intézkedésekre van szükség. Ezt két operatív törzs fogja majd irányítani: a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter fogja vezetni, és lesz társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is, amelyet Novák Katalin vezet majd – tette hozzá.   

Szavai szerint egy biztonságos magyar gazdaságot kell teremteni, amelyhez önálló lélegeztetőgép-gyártásra, egészségügyi maszkgyártásra és magyar Covid-vakcinára van szükség. De beszélt arról is, hogy Budapesten a turisztikában modellváltásra van szükség, mert nem a külföldi turistákra, hanem a belföldi turizmusra van szükség – ilyen javaslatokat vár a kormány a szakmai kamaráktól.

Keleti lábainkA miniszterelnök szerdai előadásában válaszolt a magyar kormányt a „keleti nyitás” politikájáért ért hazai és nemzetközi bírálatokra. Azt hangoztatta, hogy Magyarországnak keleti lábakon is állnia kell, és ez szerinte nem ideológiai kérdés. – Ha az a tény igaz, hogy a világgazdaság súlypontja a következő évtizedekben keletre helyeződik, akkor nyitni kell, és egyformán együtt kell működnünk nyugattal és kelettel – mondta Orbán Viktor. Felsorolt öt országot, amelyek piacain boldogulnunk kell majd, mert a jövőben „ott lesz a pénz”: ez Japán, Dél-Korea, Kína, Indonézia és Vietnám.