Matolcsy György;választások;Orbán Viktor;szja;

2021-06-09 12:41:59

Orbán nemet mondott Matolcsynak - Óriási pénzesőt ígér a családoknak a választások előtt

A kormány a rekordnövekedés ellenére sem hajlandó érdemben csökkenteni az államháztartás hiányát a választási évben – reagált Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György szavaira.

Magyarország újraindulása elkezdődött, de a következő lépés a pénzügyi egyensúlyunk helyreállítása lesz – mondta Matolcsy György a Világgazdaság konferenciáján. A jegybankelnök szerint a világ a koronavírus-válság okozta nagy és összetett válságot gyorsan vészelte át. Ugyan a magyar gazdaság még nem tudott „előzni”, de erre idén jó esélyeink vannak, így elérhetjük a harmadik negyedben a válság előtti szintet - mondta Matolcsy. Az MNB elnöke szerint fordulatra lesz szükség a munkaerőpiacon és az államháztartási gazdálkodásban. Úgy véli, a kormány által 2022-re tervezett 5,9 százalékos GDP arányos államháztartási hiány a harmadik legmagasabb az EU-ban. Nem jó a harmadik helyen lenni – tette hozzá Matolcsy.

A konferencián felszólaló Orbán Viktor egyértelművé tette nem hajlandó csökkenteni a hiányt a választási évben. A kormányfő szerint a gazdaságban is el kell kerülni a poszt-Covid szindrómát: ehhez egy jó eszköz a teljes foglalkoztatottság, és fontos a moratórium kérdése is, amelyből nem lehet kiugrani hirtelen, ki kell vezetni. Továbbá nehéz kérdés, hogyan térjünk vissza a költségvetési egyensúlyhoz.

Van erre forgatókönyv: 2020-ban 8,1 százalékos volt a költségvetési hiány, idén 7,5 százalék a terv, 2022-ben pedig 5,9 százalék lesz – emelte ki a miniszterelnök. Hozzátette, ha lesz többletforrás a gazdaságban, akkor a költségvetési hiány csökkentésére is fordítja majd a kormány, de a három százalékos hiányt nem látja elérhetőnek 2022-ben - mondta. Az csak a miniszterelnöki beszéd végén derül ki, hogy miért: mert kell a választási pénzosztogatásra (lásd keretes írásunkat). 

Orbán a konferencián egyfajta programadó beszédet tartott, már ráfordulva a választásokra. Újabb négyéves tervekről beszélt: új korszakhoz érkezett az ország és a világ, ezért már szerinte nem gazdaságvédelmi intézkedésekre, hanem újraindítási intézkedésekre van szükség. Ezt két operatív törzs fogja majd irányítani: a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter fogja vezetni, és lesz társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs is, amelyet Novák Katalin vezet majd – tette hozzá.   

Szavai szerint egy biztonságos magyar gazdaságot kell teremteni, amelyhez önálló lélegeztetőgép-gyártásra, egészségügyi maszkgyártásra és magyar Covid-vakcinára van szükség. De beszélt arról is, hogy Budapesten a turisztikában modellváltásra van szükség, mert nem a külföldi turistákra, hanem a belföldi turizmusra van szükség – ilyen javaslatokat vár a kormány a szakmai kamaráktól.