Orbán Viktor;Gulyás Gergely;kormányinfó;

2021-06-10 10:59:45

Orbán Viktor a kormányinfón – Törlik a védettségi nyilvántartásból azokat, akik nem veszik fel a második oltásukat

Akik az első után a második adag vakcinát nem veszik fel, azokat törlik a védettségi igazolványból. A gazdaság újraindításáról pedig újabb nemzeti konzultációt indít a kormány.

A kormány engedélyezte a 12-16 év közöttiek koronavírus elleni oltását, ugyanakkor kampány nem lesz. Minden szülő maga dönti el, beadatja-e gyermekének a vakcinát – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök. Ismertette, a járványügyi védekezés új szakaszába lép, a kormány a jövő héttől áttér a tömeges helyett készenléti oltási tervre. Bejelentése szerint a kabinet arról is döntött, hogy a csak az első oltásukat megkapott 137 ezer ember közül, akik még nem vették fel a második adagjukat, és lejárt a határidejük, őket törlik a védettségi nyilvántartásból, védettségi igazolványukat pedig érvénytelenítik. "Megszűnik a védettségük, és sehova nem engedik be őket, ahol azt igazolni kell" - közölte Orbán.  

A kormányfő közölte azt is, újabb nemzeti konzultációt indítanak a magyar gazdaság megerősítéséről, és megismételte, hogy ha Magyarországon 2021-ben sikerül elérni a remélt 5,5 százalékot meghaladó GDP-növekedést, akkor minden szerdán bejelentett ígérte teljesülni fog. Ennek megfelelően a konzultációs íven szerepelni fog a minimálbér 200 ezer forintra való emelése, valamint a 2021-es személyi jövedelemadó-befizetések visszatérítése 2022 januárjában a családok számára. Ugyanígy a kérdések között szerepel a hitelmoratórium folytatása, illetve átalakulása.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy ha sikerül az év hátralévő részében teljesíteni az elvárásokat, akkor a rendvédelmi dolgozóknak eddig háromévenként járó „fegyverpénzt” kaphatnak szintén jövő januárban. A gazdaság helyzetét biztatónak nevezte, és mint kifejtette, szerinte 1-1,5 hónappal előrébb járunk, mint az európai országok többsége, s csak az egy hónapos előny GDP-ben mérve százalékos többletet jelent. – A munkanélküliség Magyarországon 4,3 százalékos, ami  Európában 8 százalékos. Nálunk 4,5 millió felett van a dolgozók száma, és bár ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019-ben ilyenkor, mint ígértük, kétszer annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus elvisz – hangoztatta. 

  

Arról is beszélt, hogy a nemzeti konzultációban megkérdezik az embereket a klímaadóról, amelynek részleteit az Európai Bizottság hamarosan nyilvánosságra hozza. Orbán Viktor szerint ez arról szól, hogy a klímacélok elérése érdekében ki viselje a pénzügyi terheket. A magyar álláspont, hogy a szennyező cégek fizessék ezeket a többletköltségeket, ne a lakosság. Ugyancsak téma lesz megint a migráció is, a kérdőíveket pedig elektronikusan és hagyományos módon, levélben is ki lehet tölteni majd.

Szintén új bejelentésként hangzott el egy korábbi ígéret: a kormány tíz napos fizetett szabadságot biztosít azoknak, akik részt vettek a védekezésben. Erről a kormányrendelet még csütörtökön megjelenik. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez hozzátette: a szabadságot jövő év december 31-ig vehetik ki az ápolók, szociális dolgozók és rendőrök.

Orbán elmondása szerint örült annak, hogy a vírus harmadik hullámának végével személyesen válaszolhat az újságírók kérdéseire. Az ezekre adott válaszában az egészségügy átszervezéséről, drasztikus ágyszámleépítéséről szóló sajtóhíreket cáfolta, s a kiszivárgott munkaanyagról azt mondta: „ilyen anyagot nem ismerünk, a kormány ezt nem tárgyalta, semmilyen átszervezés vagy egészségügyi reform nem lesz.” Azt állította, a jövőben a járványügyi védekezésre fognak felkészülni, és ezt szolgálja szerinte a raktáron tartalékolt sok lélegeztetőgép, maszk és vakcina.

A miniszterelnöknek élőben feltett kérdések sorozatában több közéleti kérdés is szóba került. Orbánt többek között kérdezték arról, mi a véleménye arról, hogy a száz leggazdagabb magyar listáját immár gyermekkori barátja, Mészáros Lőrinc vezeti, s mekkora állami támogatással érhette el, hogy egy év alatt 185 milliárd forinttal bővült a vagyona? Erre válaszul a kormányfő közölte, akinek sok pénze van, attól a kormány elvárja, hogy minden szabályt tartson be, minden adót fizessen be. "Az általam látott lista szerint a gazdagok 80 százaléka baloldali. A nagy vagyon több bevételt, több adót jelent, a költségvetés pedig jól jár" – mondta, hozzátéve: a kormány a pályázatokról ugyan tárgyal, de azt nem vizsgálja, hogy ki mekkora támogatást kap. 

– Mit gondol arról, hogy az Magyarország-Írország labdarúgó mérkőzésen a magyar csapat tagjai nem térdeltek le, emlékezve a rasszista támadásoknak áldozatául esett afroamerikai áldozatokra, sőt, a szurkolók kifütyülték a térdelő íreket, s ebből nemzetközi botrány keletkezett? – hangzott el az újságírói kérdés. Orbán erre azt mondta, a magyar ember a Jóisten előtt, a hazája előtt és a szerelme kezének megkérésekor térdel le, ez a mi kultúránktól idegen. Ez a gesztus a volt rabszolgatartó országokból indult ki, ez számukra komoly morális teher, de ezt minden érintett népnek – mi nem voltunk rabszolgatartók – saját magának kell feldolgoznia, mindez nem sportpályákra való. "A szurkolókkal értek egyet, mert ha vendég vagy egy országban, ne provokáld a házigazdát” - szögezte le. 

A kínai Fudan Egyetem kapcsán elmondta, a Mandiner hetilapból tudja, hogy az intézmény 5 német, és 24 skandináv egyetemmel működik együtt, Amerikában pedig a Yale-lel, s ha ők meg tudják oldani a nemzetbiztonságot, akkor mi is. "Amíg én vagyok a miniszterelnök, addig külföldi befolyás itt nem fog érvényesülni. Ugyanakkor Fudan egyetemről folytatandó érdemi a vitához még nem áll rendelkezésre elegendő információ, ahogy arról sem, hogy mennyibe kerül, milyen forrásból. Én csak azt kértem a tervezőktől, hogy a leendő kampusz ne kocka legyen, hanem legyen esztétikus épület, legyen benne „valami szellem, szerelem, valami, ami húz…” – jelentette ki Orbán, aki szerint lesz egy népszavazás, és az biztos, hogy az emberek fognak dönteni. 

A kormányfőnek felvetették, hogy a koronavírussal szembeni védettséget igazoló magyar igazolvány nem ugyanazt tartalmazza, mint az uniós, majd rákérdeztek, hogy a tagországok dönthetik-e el, milyen típusú oltásokat fogadnak el egymás között kölcsönösen? "Előbb-utóbb eljutunk oda, hogy minden oltással lehet majd szabadon utazni. A magyar védettségi igazolványt jelenleg 15 ország fogadja el, ezek között a legtöbb magyar turistacélpont szerepel" – közölte a miniszterelnök. Hozzátette magyar védettségi igazolvány van, európai védettségi igazolvány jelenleg nincs, ez várhatóan csak július elsején várható. Ezt az igazolványt is a tagállamok bocsátják ki, és a magyar védettségi igazolvány elektronikus formájára felvezetjük azokat az extra adatokat, amelyet az Európai Bizottság is kért.

– A hitelmoratórium határidejét meghosszabbították, de úgy tudni, hogy nincs megállapodás arról, hogy ősszel mi lesz a lakosság jelentős részét érintő banki adósságok jövője? – szögezték Orbánnak a kérdést. Erre ő azt felelte, a bankok mielőbbi törlesztést akarnak, a családoknak viszont egy átmenet kell, jelentős szakmai véleménykülönbségek vannak a kormány és a pénzintézetek között. "Szeptember 30-ig hosszabbítottuk meg a jelenlegi rendszert, tehát addig kell tárgyalnunk és megállapodnunk róla, s ha nincs megállapodás, marad a mostani rendszer…" – jelentette ki.