Előfizetés

Fél évvel tovább lesznek jogosultak táppénzre azok, akik a járvány miatt nem kaptak gyógykezelést

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.10. 20:42
Képünk illusztráció
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A kormányrendelet hatálya azokra terjed ki, akiknek a veszélyhelyzet alatt jár le egyéves táppénze, de a járvány miatt nem jutottak hozzá a szükséges egészségügyi beavatkozáshoz.
Fél évvel meghosszabbodik a táppénzjogosultsága azoknak, akik a járvány miatt nem kaphatták meg a gyógyulásukhoz szükséges kezelést – tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményben az MTI-vel csütörtökön.
A kormányrendelet hatálya azokra terjed ki, akiknek a veszélyhelyzet alatt jár le egyéves táppénze, de a járvány miatt, önhibájukon kívül nem jutottak hozzá a szükséges egészségügyi beavatkozáshoz. A jogosultságot a veszélyhelyzet megszűnését követő fél évre hosszabbítják meg.

A koronavírus közösségi terjedésének megfékezésére egyes egészségügyi ellátások, különösen a nem sürgősségi ellátások jó részét felfüggesztették.  – A Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet szerint a táppénz a fenti feltételek fennállása esetén, méltányosságból, a veszélyhelyzet megszűnését követő legfeljebb hatodik hónap végéig folyósítható – tudatta a tárca sajtóosztálya.

Adománygyűjtésbe kezd az ellenzéki összefogás az előválasztásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.10. 20:01

Fotó: Facebook
Hogy elkerüljék a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, a pártok külön számlákon gyűjtik az állampolgári támogatásokat.
Adománygyűjtésbe kezd az ellenzéki összefogás hat pártja az előválasztás lebonyolítására. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös közleményben jelentette be, hogy létrehozták az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB).
Azt írták, hogy az előválasztás egyedülálló politikai intézmény, amelynek lebonyolításához a szükséges anyagi feltételeket és a munkaerő biztosítását a hat lebonyolító párt maga vállalta. A pártok vezetői kialakították az előválasztás lebonyolításáért felelős intézményeket, amelyeket az OEVB koordinál.
„Ugyanakkor a magyar emberek támogatására is szükség van ahhoz, hogy az előválasztás átláthatóan, biztonságosan és igazságosan megvalósítható legyen. Minél szélesebb az anyagi keret, annál több helyen, annál szervezettebben valósítható meg a regisztráció és a szavazás. Az ellenzéki pártok tehát a magyar állampolgárokhoz fordulnak, hogy adományaikkal segítsék az előválasztást. E támogatásokból fogják ellepni Magyarország utcáit az előválasztási sátrak, amelyekben így lesznek regisztrációra alkalmas számítógépek, képviselőjelölti és miniszterelnök-jelölti szavazólapok, és ezáltal jut forrás az online szavazásra, valamint a választókerületi és a miniszterelnök-jelölti vitákra is”

– olvasható a közleményben.

Meglátásuk szerint az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokat indokolatlan és sokat vitatott büntetésekkel igyekezett ellehetetleníteni az elmúlt négy évben, ezért a pártok fokozott figyelmet fordítanak az előválasztás adatvédelmi és pártfinanszírozási elemeire. Úgy számolnak, hogy „az állampárt így próbálja meg majd azt meghiúsítani”. Hogy elkerüljék a tiltott pártfinanszírozás gyanúját, a pártok külön számlákon gyűjtik az állampolgári támogatásokat. Az adománygyűjtés 2021. június 10-én kezdődik és a miniszterelnök-jelölti választás második fordulójának végéig tart.

Már lehet regisztrálni a 12-15 éveseket is oltásra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.10. 19:28

Fotó: Komka Péter / MTI
A regisztrációt a szülőknek van joga elvégezni.
A kormány engedélyezte, hogy megkezdődhessen a 12-15 évesek oltása is - ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Ennek megfelelően már a mai naptól lehet ezt a korosztályt is regisztrálni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt a szülőnek van joga elvégezni, az online regisztráció során meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, TAJ-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit. Pontos és hiánytalan adatok esetén a regisztrációt néhány napon belül érvényesítik és mint minden más érvényesen regisztráló, a gyermeküket beoltatni kívánó szülők is automatikusan tudnak online is időpontot foglalni az oltásra az eeszt.gov.hu honlapon. A 15 év alattiak oltása jelenleg csak Pfizer-vakcinával lehetséges, Pfizer-oltások folyamatosan foglalhatóak a kórházi oltópontokon. Az oltás időpontjára kérjük, hogy a szülők vigyék magukkal a szülői hozzájáruló nyilatkozatot. Az oltás természetesen önkéntes, arról a szülőnek van joga dönteni. Kérdés esetén javasoljuk, hogy a szülő kérje ki a háziorvos, házi gyermekorvos vagy a gyermek kezelő orvosának véleményét is. Felhívják a szülők figyelmét, hogy 12 év alatti gyermekeket továbbra sem lehet oltani és regisztrációjukat sem fogadják el.