törvények;

2021-06-11 06:20:00

Nem állt le a Fudan előkészítése

Orbán Viktor népszavazást ígért a kínai egyetemről délelőtt, majd délután a fideszesek simán támogattak két, a beruházást elősegítő jogszabályjavaslatot.

Minden ígéret ellenére a jövő héten már a végszavazhatnak a Fudan Egyetemmel kapcsolatos két törvényjavaslatról, miután a kormánypárti többségű törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésén támogatta az előterjesztéseket. Az eredeti javaslathoz csupán a Demeter Mária (LMP) bizottsági alelnök által csak „vörös farokként” emlegetett passzust toldották hozzá, miszerint a kormány legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek a beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről. Vagyis ahelyett, hogy a hétvégi tüntetés utáni szólamokhoz igazítva visszavonták volna a javaslatokat, törvénybe foglalnák a Fudan megvalósítását, az ingyenes állami vagyonjuttatást, a beruházás helyszínét és a működtető alapítványt. Burány Sándor (MSZP) és Arató Gergely (DK) hiába kérte a két előterjesztés levételét az ülés napirendjéről.

Történt mindez úgy, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a délelőtt kormányinfón – rendkívül szokatlan módon – saját maga állt ki az újságírók elé, hogy elmondja: még nincs döntés a Fudan ügyében, lesz népszavazás és a kormány el fogja fogadni a népakaratot. Csak azt nem mondta, mikor lesz a népszavazás. Erről egyébként a bizottsági ülésen Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) is hiába kérdezte Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát, aki sokadszorra is felmondta: a projekt egyelőre csak tervezés alatt áll. Sokat elárulóan hozzátette azonban: „a két jogszabály arra kell, hogy előrehaladhassanak”. Ennek érdekében a törvényekkel nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítik a projektet, felhatalmazást adnak a kormánynak arra, hogy rendeletben jelölje ki az új kínai campus megvalósításához szükséges fejlesztési területet.

Demeter Márta (LMP) bizottsági alelnökként felvetette, hogy egy 500 milliárdos beruházás esetén nem az előkészítés után, hanem még előtte kellene megkérdezni a helyieket, szeretnének-e egyáltalán egy olyan létesítményt a kerületben, ahová be sem tehetik majd a lábukat. A magyar diákoknak a sokmilliós tandíj miatt esélyük se lesz ott tanulni. Schanda Tamás politikai hisztériakeltésnek nevezte a felvetést, mondván, még nincsenek meg a tervek, így nem ismertek a költségek és a szükséges források. (Ennek némiképp ellentmond az a részletes dokumentum amely az ITM honlapján olvasható.) A kerület és a főváros pedig jobban tenné, ha tárgyalna a minisztériummal, mert mindenkinek az az érdeke, hogy a városnak ez a szégyenfoltja eltűnjön. A beruházás egyébként a magyar fiatalok előtt nyit lehetőséget, hogy itthon tanulhassanak egy világranglistákon kiemelkedő helyen lévő egyetemen – tette hozzá.

Hende Csaba (Fidesz) bizottsági elnökként pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány már most ösztöndíjjal segíti a neves egyetemeken tanuló tehetséges fiatalokat, ez a támogatás a Fudanon tanulni szándékozók előtt is nyitva áll majd.

A bizottság által elfogadott két törvényjavaslattal a fejlesztési terület legértékesebb Duna-parti telkeit és a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemléképületét is átadják a még csak előkészítés előtt álló beruházásnak, méghozzá ingyen. A kollégiumi funkciótól megfosztott Diákvárost pedig a korábbi tartalékterületekre tolják át. A jogszabályok jó előre rendelkeznek az egyetem fenntartójaként működő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, sőt már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – mondjuk ellenzéki – kormány ne szólhasson bele.   

„Arra vigyáztak, hogy a haverok jól járjanak”

A törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésének másik nagy vihart kavart témája a Böröcz-féle lakástörvény-módosítás, amelyet a nagy felháborodás csillapítására alaposan átírtak. (Erről csütörtöki számunkban részletesen beszámoltunk.) A bizottság által elfogadott változat szerint 2025 végéig mindazok megvehetik – a világörökségi helyszínen és annak védőövezetében műemléképületben található – lakásaikat, akik 2020 decemberében már határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkeztek, így Bayer Zsolt, Rákay Philip is. Demeter Márta, konstatálva, hogy a módosításban főként arra vigyáztak, hogy a haverok jól járjanak, azt tudakolta, miként kompenzálják a vagyonvesztést elszenvedő önkormányzatokat. Az irományt benyújtó kormánypárti Böröcz László szerint erre nincs szükség, hiszen a lakások vételárának 10-80 százaléka be fog folyni az önkormányzatokhoz. Arató Gergely a javaslat alkotmányellenességét és szociális érzéketlenségét emelte ki, hiszen legjobban a Fidesz „rokonai, barátai és üzletfelei” járnak jól a kiárusítással.

– Nehéz szülés volt, ráadásul sokáig az sem lehetett tudni, hogy ki ennek a törvényjavaslatnak a valódi apja, de Böröcz László végleg a nevére vette – mondta Hiszékeny Dezső. A szocialista politikus szerint a javaslat már régen nem a budavári bérlőkről szól, ők csupán az eszközök a csókosok kiszolgálásához. A kormányhivatalokhoz rendelt új jogosítványok, amelyekkel felülírhatnak önkormányzati döntéseket valójában újabb centralizációs lépések, ráadásul az így született döntések bírói felülvizsgálatára sincs lehetőség. A módosítás teret nyit a spekulánsok előtt és ellehetetleníti az önkormányzati bérlakásprogramokat. A lakástörvény módosításáról már a jövő héten szavazat a T. Ház.