Előfizetés

Ideiglenes gyalogos- és bicikliútvonalak lesznek a Lánchíd környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 16:12

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ideiglenes vagy alternatív útvonalakat alakítanak ki a gyalogosok és a biciklisek számára a Lánchíd lezárása miatt – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Jövő szerdától lezárják a Lánchidat, ettől az időponttól kezdve az autók és a BKK járatai mellett a kerékpárral közlekedők sem tudják használni az átkelőt. Gyalog már most sem lehet átkelni. Az autósok és kerékpárosok 2022 végén használhatják újra a hidat, a járdákon pedig 2023-ban lehet legközelebb sétálni - írták a Népszavához is eljuttatott közleményben. Azok számára, akik a budai rakparton szeretnének biciklizni, egy alternatív útvonalat jelölnek ki június 16-tól a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között. A párhuzamos utcákhoz a legegyszerűbben a hídfőktől távolabb, a Döbrentei térnél és a Vám utcánál lehet majd átjutni kerékpárral. Akik a hídfőhöz közelebb szeretnének a Duna menti gyalog- és kerékpárútról letérni, a Halász utcánál és közvetlenül a hídfő északi és déli oldalán is lesz erre lehetőségük. A pesti oldalon a kerékpározók az autókkal együtt haladhatnak a Széchenyi téren, ahol szintén jelentősen csökkenni fog a gépjárműforgalom – írta a BKK. A budai oldalon a Lánchíd alatti kis alagutat a gyalogosok sem használhatják június 16-tól, ezért egy ideiglenes gyalogos útvonalat alakítanak ki számukra. A Lánchíd pesti hídfőjénél szintén lezárják a gyalogos alagutat, azonban itt nem lesz kijelölt gyalogos útvonal. Akik erre sétálnak azok a Széchenyi tér megkerülésével érhetik el úti céljukat – közölte a BKK.

Karácsony Gergely országos népszavazást kezdeményez Fudan-ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 16:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főpolgármester szerint még a parlamenti választás előtt tudtára adják Orbán Viktornak: nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén.
Olyan jó lenne, ha a miniszterelnök kimondott mondatainak szavatossága legalább a 24 órát megélné. De nem, megint nem sikerült. Marad a sunyiság, az átverés, a manipuláció. De szólok, ez már nem fog sikerülni – kezdte bejelentését Facebook-oldalán Karácsony Geregely.  A főpolgármester felidézte hogy Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón azt ígérte, hogy a kínai kommunista egyetemről majd a budapestiek dönthetnek népszavazáson. 
„Majd még aznap délután a fideszesek beadnak olyan módosítókat a Fudan törvényhez, amely bebetonozná ezt a beruházást és a kormánynak adná a jogkört, hogy elvegye a vidéki fiataloknak elérhető lakhatást biztosító Diákváros területét, és eladósítana Magyarországot 500 milliárd forinttal Kínának

– sorolta.

Az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként induló politikus szerint ez az ügy, amiről Gulyás miniszter nemrég azt mondta »közéleti vitára alkalmatlan«, most pedig a miniszterelnök azt gondolhatja, hogy jól átverte az ellenzéket, azonban leszögezte, hogy Orbán téved, legalább három dologban:
  • 1. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is.
  • 2. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel.
  • 3. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után.
A főpolgármester kiemelte: egyrészt a budapestiek ezekben a napokban nyilvánítanak véleményt a budapesti konzultáció keretében. Másrészt – mint fogalmazott –  ez nem csak Budapest ügye, harmadrészt nem a választások után, hanem itt és most van erre szükség. Leszögezte:
„Országos népszavazás kell tehát, még a választások előtt, az erre vonatkozó kezdeményezést a budapesti konzultáció lezárta után megteszem. A miniszterelnök szavahihetőségének maradékét azzal mentheti a Fidesz, ha a »közéleti vitára alkalmas« Fudan-törvényt azonnali hatállyal visszavonja, és támogatja az ügyben országos népszavazás kiírását.”

Már a BBC is beszámolt arról, hogyan szabná át a Fidesz a magyar fiatalok szexuális felvilágosítását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 15:07

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyúttal felidézik azt is, milyen heves bírálatok érték kormányoldalról a "Meseország mindenkié" elnevezésű mesekönyvet.
A Magyarországon kormányzó nacionalista párt törvényjavaslatot nyújtott be a homoszexualitást és a nemváltoztatást kiskorúak számára népszerűsítő tartalmak betiltására

- számol be a törvényalkotási bizottság előtt álló módosítóról a BBC.

A brit közszolgálati média cikkében azt írja, utóbbi betiltaná a 18 éven aluliaknak szóló LMBT-irodalmat, beleértve az oktatási anyagokat, valamint a melegek jogait népszerűsítőnek ítélt reklámokat. Emlékeztetnek, hogy több emberi jogi csoport is elítélte a lépést, mondván, az az Oroszországban alkalmazott gyakorlathoz hasonlít. A magyar LMBT-csoportok szövetsége, a Budapest Pride felszólította aktivistáit, lobbizzanak Joe Biden amerikai elnöknél azért, hogy a jövő héten Brüsszelbe látogató amerikai elnök beszéljen erről a kérdésről Orbán Viktorral.  A cikk ezt követően a magyar olvasók számára jól ismert tényeket idéz: a jogállamisági eljárás kérdését, valamint azt, hogy Magyarországon nem ismerik el a melegházasságot és tiltják az ilyen pároknak az örökbefogadást.  Emlékeztetnek az orosz törvényekre is. Moszkva 2013-ban fogadott el egy olyan rendeletet, amely szerint súlyos pénzbírság jár azoknak, akik a 18 éven aluliaknak szóló úgynevezett "melegpropagandát" terjesztik. A törvény tiltja a "homoszexuális magatartás népszerűsítését kiskorúak körében". Felidézik azt is, a Fidesz-kormány tavaly milyen hevesen bírálta a Meseország mindenkié elnevezésű kötetet, amelyben a mesehősöket romák és homoszexuálisok jelenítik meg. Az írásban egyébként az "euroszkeptikus" és "nacionalista" jelzőkkel illetik a magyar miniszterelnököt.   
A brit közszolgálati média szerint a magyar kormányt sok kritika éri az EU-ban, mondván, korlátozza a migránsok és más kisebbségek jogait, átpolitizálja a bíróságokat és a médiát, valamint eltűri az antiszemitizmust.

Ugyanakkor a kormányfő azt állítja, Magyarország keresztény értékeit védi egy olyan Európában, amelyet szorongat a baloldali liberalizmus. A cikk azzal zárul, hogy noha a Fidesz uralja a magyar médiát és a politikát, ennek ellenére a vele szemben felálló ellenzéki szövetségnek már több támogatója van egyes közvéleménykutatások szerint. A felvilágosításról szóló törvénytervezet értelmében nem lehet majd a nem megváltoztatását, illetve a homoszexualitást „népszerűsíteni”. A változtatásokról ide kattintva olvashat bővebben. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy amúgy annak a pártnak a képviselői nyújtják be ezt a törvényjavaslatot, amelynek egyik alapító tagjára tavaly december elején több tucat meztelen férfi társaságában, egy orgián talált rá a belga rendőrség. 

Alföldi Róbert: a hatalmon lévők azt gondolják, valaki attól lesz meleg, ha megnéz egy előadást, amiben látható a homoszexualitás

A szexuális irányultság és a nemi identitás összemosása a pedofíliával pedig a legaljasabb módszer, amit egy hatalom használhat - írta a fejleményre reagálva Alföldi Róbert a Facebook-oldalán. A rendező felidézte, épp egy olyan erdélyi magyar író művét próbálja Budaörsön, amit fontosnak tartana, hogy minél több középiskolás lássa. Érvei között azt hozta fel, mindez azért lenne szükséges, hogy ne legyenek öngyilkosok, ha rájönnek, hogy pl. a saját nemükhöz vonzódnak. Úgy értékelt, a törvényalkotók azt hiszik, valaki attól lesz homoszexuális, ha ilyen tartalmakat lát.  "Kedves Selmeczi Gabriella, ön el tudja képzelni, hogy ha kamaszkorában megnézi Makk Károly Egymásra nézve című filmjét, akkor attól leszbikus lesz? (És félreértés ne essék, nem a leszbikusságon van a hangsúly.) ... és csodálkozunk, hogy a pápa vonakodik találkozni…" - fogalmazott bejegyzésében.