Előfizetés

Jakab Péter: Szombathelyen a Jobbik Ungár Pétert támogatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Vas megye székhelyén az egykori radikális párt – számos korábbi megállapodással szemben – szembe megy a DK-val.
Ungár Péter ebben a ciklusban a parlament legfiatalabb, de egyben az egyik legaktívabb képviselője volt; 2018 óta kitartóan küzdött a közalkalmazottak valódi megbecsüléséért, a szociális dolgozók béremeléséért és az otthonápolási díj emeléséért – indokolta Facebook-bejegyzésében Jakab Péter, a Jobbik elnöke, hogy miért az LMP-s politikust támogatják Szombathelyen. Az ellenzéki előválasztáson Vas megye 1. számú választókerületében azért is javasolja Jakab Péter, hogy a választók Ungárra szavazzanak, mert mint írja, „hangja volt” a szombathelyi embereknek, és a térség jelenlegi kormánypárti képviselőjével, Hende Csabával is megküzdött, hogy „a pártállam” válaságkezelés címén ne semmizze ki a várost és az itt élő embereket.
„Ungár Péter már bizonyított, engem meggyőzött, mi őt támogatjuk – szögezte le a Jobbik elnöke. Így a Budapesten és számos településen megkötött megállapodásoktól eltérően, Szombathelyen a DK-s jelölttel, Czeglédy Csabával szemben kampányolnak majd a jobbikosok.  Mint arról a Népszava korábban beszámolt, Czeglédyt, Gyurcsány Ferenc bizalmasát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják az általa vezetett Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó büntetőeljárásban.

További kedvezmények a NER-lovagoknak a lakástörvény összevissza-módosításában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Várnegyedben még az állami és önkormányzati cégeket is kötelezhetik a tulajdonukban lévő ingatlanok olcsó kiárusítására.
Tovább „dolgoztak” a parlamenti Törvényalkotási bizottság fideszes tagjai a korábban országszerte, még a kormánypárti polgármesterek körében is felháborodást kiváltó lakáselidegenítési törvénymódosítás módosításán, amely további kedvezményekkel segítheti az immár csak a budapesti világörökségi területek „fizetőképes” bérlőit – írja a hvg.hu a legfrissebb, csütörtök este készült „összegző módosító javaslat” alapján. Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő eredeti javaslatának módosításáról, arról, hogy a jellemzően már csak a budavári, illetve az Andrásy úti területeken és az úgynevezett védőövezeteiben milyen „csavarral” nyújtanak kedvezményes lakásvásárlási lehetőséget az úgynevezett NER-lovagoknak, a Népszava már szerdán megírta. Így Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Palkovics Lászlónak és másoknak nem kell aggódniuk, ha most nincs meg a vásárláshoz szükséges 5 éves bérleti jogviszonyuk. Egyszerűen ki kell várniuk, amíg elérik az 5 évet és a ügyelniük kell, hogy egy éven belül benyújtsák a vételi kérelmüket. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás végeztével, illetve 2022. június végétől vehetik meg bérlőik. 
Az újabb módosítás azokat „sem hagyja az út szélén”, akik bérletijog-cserével kerültek birtokon belül: esetükben az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent. Mivel egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték kevesebb mint harmadáért – pontosan 30 százalékáért – kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába.

További enyhítés, hogy az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre. A Várnegyedben az egyszemélyes állami, illetve önkormányzat gazdasági társaságokat is kedvezményes bérlakás-értékesítésre köteleznék, sőt a földszinti lakások a vétel után kereskedelmi, szolgáltató és kulturális célokra is hasznosíthatók lesznek. A törvénymódosítás generálisan 4 éves elidegenítési tilalmat állapítana meg a bérlakások vevői számára, akiknél kikötés, hogy nem lehet köztartozásuk, illetve a vevőnek az elmúlt évben nem lehet három havi lakbért meghaladó bérletidíj-tartozása sem. Az indoklás szerint azért, hogy:
„csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.

Álcázott homofób kampány a pedofiltörvény módosítása

J.D.
Publikálás dátuma
2021.06.11. 17:34

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Súlyos következményekkel járhat a kormányoldal pedofil bűnözők elleni szigorúbb fellépésről szóló törvénytervezete, amelyben egy módosítócsomaggal tudatosan mosnák össze a homoszexualitást és a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményeket.
Megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a nemváltás "népszerűsítését" és bemutatását reklámokban, iskolai előadásokon, az oktatási intézményekből pedig kitiltanának számos, szexuális felvilágosítást végző civil szervezetet. Ilyen előadásokat csak "nyilvántartásba vett" személyek és szervezetek tarthatnának. Több civil szervezet szerint mindez nemcsak a szólásszabadságot veszi semmibe, hanem tovább erősíti az előítéleteket. Az Amnesty International, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Prizma Transznemű Közösség közös közleményében emlékeztetett: május közepén egy 13 éves magyar fiú lett öngyilkos, mert nem bírta elviselni a kiközösítést, miután melegnek gondolták. A civil szervezetek szerint a javaslat megakadályozná, hogy sok más hasonló fiatal szakszerű információkhoz, támogatáshoz jusson. A Szivárványcsaládokért Alapítvány tegnap arra is hívta fel a figyelmet: a javaslat nem megvédi a kisgyerekeket, hanem épp ellenkezőleg, valós kockázatokat jelent rájuk, különös tekintettel a szivárványcsaládokban élőkre. Hangsúlyozták: ha az iskolákban nem lehet olyan foglalkozásokat tartani, ahol a gyerekek hozzáértő szakemberek segítségével beszélgethetnek a családok sokféleségéről, akkor nagyobb eséllyel fogják bántani azokat a diákokat, akik a szokásostól eltérő családmodellben élnek. A civilek azt kérik, vonják vissza a törvényjavaslatot. Ennek érdekében pénteken egy online petíció is indult, amit néhány óra alatt több ezren írtak alá. Az előterjesztésről – amely az egyházi szexuális visszaéléseket meghagyja a felekezetek "belügyének" – a jövő héten szavazhat a parlament. Az ellenzék nincs könnyű helyzetben: ha a vitatott passzusok miatt nem támogatják, a Fidesz könnyen rájuk sütheti, hogy "a pedofilok oldalán állnak" 

Orosz minta

A civilek úgy vélik, a javaslat hasonlít a 2013-ban elfogadott orosz melegellenes törvényhez. Oroszországban 2006-tól előbb a régiókban, 2013 óta már szövetségi szinten is olyan törvényeket fogadtak el, amelyek bűncselekménnyé nyilvánították a szexuális kisebbségeket említő kiadványok terjesztését a fiatalkorúak között, sőt, akár csak a homoszexualitás említését is a jelenlétükben. A nagyvárosokban gyakori az LMBTQ betűcsoporttal jelölt kisebbségiek elleni erőszak, Csecsenföldön pedig rendszeres a kínzás, a gyilkosság is. Az orosz hatóságok lecsapnak minden, a nemi kisebbségekre utaló jelképre, a híres művészek, például Pjotr Csajkovszkij vagy Vaclav Nizsinszkij esetében tabu a nemi orientációjukra való utalás. Két éve az Elton John karrierjéről szóló filmet is csak a meleg szexre utaló jelenetek nélkül engedték bemutatni. H. G.