Előfizetés

Tizenegy csapat indul a II. Tisza-tavi PET Kupán

M.K.
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:19

Fotó: BANKO JOZSEF / Paradignow Images / Copyright Bankó József - Paradignow Images, 2019. All rights res
A folyótisztító és hulladékgyűjtő vízi rendezvényen a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű pillepalack hajóikon június 12. és 15. között.
A Tiszai PET Kupa ötletgazdája, szervezője, a Természetfilm.hu Egyesület közleménye szerint a többnapos folyótisztítási akció Tiszafüreden, a pillepalackon lebegő pethajók építésével indul. Vasárnap reggel fél 10-kor indul el a mezőny a Morotva Kerékpáros Pihenőből. Idén három folyami „pethajós hulladékderbit” hirdetett meg az egyesület. A két nyári versenyt a Tisza-tóra és a Felső-Tiszára, az őszi pethajós próbatételt pedig a Bodrogra tervezik. A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része – mintegy 60 százaléka – újrahasznosul.   Start Az akció szombaton, Tiszafüreden, a pillepalackon lebegő pethajók építésével indul  forrás: PETKUPA.HU

Újra vizsgálja a Vénuszt az Európai Űrügynökség is

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.11. 19:18

Fotó: AFP
A szondának azt kell kiderítenie, a bolygó miért különbözik ennyire a Földtől.
Új missziót indít a Vénusz kutatására az Európai Űrügynökség. Az ESA csütörtökön jelentette be, hogy az új EnVision nevű szonda 2030-tól fogja vizsgálni a bolygót. Az űrjármű „egységes képet” fog adni az égitestről. Feladata az lesz, hogy megvizsgálja, miért formálódott ennyire eltérően a Föld és a Vénusz. A két bolygó nagyjából azonos méretű és összetételű, a Vénusz azonban lakhatatlan. Az űrügynökség legutóbbi, 2005 és 2014 közötti missziója a bolygó mérgező légkörének vizsgálatát szolgálta. A Vénuszon a hőmérséklet elérheti akár az 500 Celsius-fokot is. A légkör szinte kizárólag szén-dioxidból áll és erőteljes üvegházhatást generál. A Vénusz többek között a Földtől való viszonylag kis távolsága miatt érdekli a csillagászokat. Egyes szakemberek megtestesült figyelmeztetésként tekintenek a bolygóra, amely szerintük 
azt szemlélteti, milyen barátságtalanná válhat a Föld a klímaváltozás előrehaladtával.

Mint megírtuk, egy hete az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két új Vénusz-misszió indítását jelentette be: a DaVinci és a Veritas a tervek szerint 2028 és 2030 között indulnak útnak, a céljuk a szomszédos bolygó földtani tanulmányozása és légkörének megfigyelése.

Egy elhunyt koronavírus-fertőzött szívét kapta meg egy fiú Vatikánban

MTI
Publikálás dátuma
2021.06.11. 13:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Felnőtt betegen már hajtottak végre ilyen beavatkozást, de gyereken ez volt az első.
A világon először hajtottak végre koronavírussal fertőzött donorszervvel szívátültetést egy gyereken a vatikáni Bambino Gesu gyermekkórházban. A 15 éves - nem fertőzött - fiú állapota javul a májusban végzett transzplantáció óta – közölte az intézmény. A gyerek, aki szeptember óta volt várólistán, dilatatív kardiomiopátiában szenvedett, ez az állapot megnehezíti a szívnek a vér pumpálását. Nagyon ritka gyerekek között, 190 ezerből egynél fordul elő. A fiút műszív tartotta életben, amíg várt a megfelelő donortól származó szívre. Mivel állapota romlott, a kórház engedélyt kapott az országos transzplantációs központtól és az olasz gyógyszerészeti hatóságtól, hogy egy koronavírussal fertőzött donor szívét ültessék be. „A gyermekgyógyászatban sokkal nehezebb transzplantációra megfelelő szívet találni, mint a felnőttnél. Ezért is tettünk meg mindent, ami lehetséges, hogy a fiú megkaphassa a szervet. Élet és halál kérdése volt” – mondta Antonio Amodeo, az eljárást végző egyik orvos. Az év elején hasonló transzplantációt hajtottak végre egy felnőtt koronavírusos donorral és egy nem fertőzött pácienssel a bolognai Szent Orsolya Kórházban. Ez az eljárás azonban kevésbé számított kockázatosnak, mint a 15 éves fiú esetében.