Előfizetés

Fudan-konzultáció: előválasztási próbának is jó volt

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2021.06.14. 12:38

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az ellenzék által meghirdetett össznépi véleménynyilvánításon a voksolók 97 százaléka nem támogatja a Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozását.
A fővárosiak elsöprő többséggel utasítják el a kínai egyetem építését a Diákváros helyén. A hitelfelvételt pedig még azon kevesek sem támogatják, akik esetleg egyetértenének a Fudan budapesti campusának felhúzásával – derült ki az ellenzéki pártok által szervezett konzultációból. Mint ismeretes a budapesti lakcímmel rendelkezők 10 napig adhatták le voksaikat a Baranyi Krisztina által eleve „négy nemes szavazásként” meghirdetett konzultáción. A ferencvárosi polgármester előzetes várakozását igazolva a szavazók 94-97-99-99 százalékban utasították el, hogy kínai egyetem épüljön a Diákváros számára kijelölt IX. kerületi 135 hektáros terület java részén, amely ugyan közpénzből működne, de a magyar diákok is csak többmilliós tandíj befizetése után vehetnének részt a képzéseken. Azt pedig gyakorlatilag minden válaszadó eladó elutasította, hogy minderre a magyar állam hitelt vegyen fel vagy közpénzt költsenek rá. Nagy örömömre szolgált ez az eredmény, amely alátámasztotta, amit korábban gondoltunk erről a beruházásról – mondta Baranyi Krisztina, aki hozzátette: a konzultációt érvként fogják felhasználni az Országgyűlésben a Fudannal kapcsolatban benyújtott két törvényjavaslat plenáris vitájában. A kormány ugyanis a tüntetés utáni nagy ígérgetés ellenére sem vonta vissza a telkek ingyenes átadásáról, illetve az egyetemet működtető alapítvány létrehozásáról szóló javaslatait. Így amint lefújják a veszélyhelyzetet az ellenzéki erők helyi és országos népszavazást kezdeményeznek, amelynek eredménye már a jog erejével köti az Orbán-kormányt.
A konzultáció részletes eredményét Madarász Csaba, a szavazást lebonyolító aHang munkatársa ismertette. Eszerint összesen 30505 budapesti nyilvánított véleményt, 44 százalékuk a korábban megszokottnál kissé bonyolultabb, ügyfélkapus regisztrációt is igénylő mobilapplikáción keresztül. A város forgalmasabb pontjain felállított sátrakban QR kódos rendszeren keresztül történt a voksolás. A legfelkapottabb helyszínnek a Széll Kálmán tér, a Blaha Lujza tér és a Móricz Zsigmond tér bizonyult. Mint kiderült: a konzultációt az őszi ellenzéki előválasztások főpróbájának tekintik, a most alkalmazott azonosítási, szavazatszámláló és lebonyolítási technikákat fogják akkor is használni. Jó kísérleti terep volt ez a demokrácia következő ünnepére, az előválasztásokra, sok tapasztalatot gyűjtöttünk a szakmai együttműködés terén – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester, ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki úgy vélte, hogy ez a szavazás is jól mutatja, hogy az ellenzék képviseli a magyarok 99 százalékát. A politikus szerint a kormány korábbi magabiztos kommunikációja megbicsaklott, Orbán Viktor pedig újra kijelentette, hogy nem valósul meg Budapesten olyan projekt, amit a fővárosiak nem támogatnak. Itt a válasz: a budapestiek nem akarnak kínai egyetemet a Diákváros helyén. Egy újabb szószegés persze jól illeszkedik a többihez. De mindent eszközt - beleértve a népszavazást is megragadunk-, hogy a Fudan helyett a Diákváros épüljön fel Ferencvárosban – emelte ki Karácsony Gergely, aki fontosnak tartja Budapest és a vidék összefogását ebben az ügyben is, hiszen a hitelt nem csak a fővárosiaknak, hanem mindnyájunknak kell fizetni. A főpolgármester szerint a fideszes többségű parlament által most elfogadni készülő két törvény ugyan újabb lépés a Fudan megvalósítása felé, de ez még nem teszi visszafordíthatatlanná a projektet, így még időben vannak a beruházás leállításával.

Orbán: ördögnek tartanak, mert a magyar gyerekekre akarom hagyni az országot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.14. 10:55

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
A miniszterelnök migránsveszélyről beszélt, és persze a megengedő Kínáról.
"Azért tartják ördögnek Nyugaton, mert magyar gyerekekre akarja hagyni az országot, nem pedig ismeretlen bevándorlókara", kesergett és büszkélkedett a portugál Expressoz című lapnak Orbán Viktor (amit a 24.hu szemlézett). Aki szerint az amerikai és sokszor az európai külpolitika/hozzáállás egy morális felsőbbrendűségből indul ki. Bezzeg, emelte ujját a magyar miniszterelnök, a kínaiak sosem mondják meg nekünk, hogy miként kellene viselkednünk, mi az, ami morálisan helyes vagy helytelen”.
Már csak azért sem, mert Magyarország közelében három nagyhatalom létezik, a német, a török és az orosz, így a külpolitika művészete Közép-Európában Orbán szerint az egyensúly megtalálását jelenti.

5500 forintért láthatták utoljára elvesztett családtagjukat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.14. 09:54
Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A halottkezelési költségeken túl a búcsúpillantást is felszámolják.
Gyászában bántották meg azt a családot, amelynek a Telex beszámolója szerint a halottkezelési költségeken túl ötezer ötszáz forintot kellett fizetnie, hogy utoljára láthassa rosszindulatú daganat következtében meghalt szerettét. A 49 éves nőnél februárban diagnosztizálták a betegséget, vidékről járt Győrbe sugárkezelésre. Egy gyulladás miatt aztán májusban be kellett feküdnie a kórházba, ahol – a járvány miatt - férje és a lányai egyszer sem látogathatták meg. Tizenhét nappal később, pünkösdvasárnap kapták az értesítést: az asszony meghalt. A család az ünnep utáni első munkanapon bement a kórházba, hogy a holmijait elhozva még egyszer láthassák a nőt. Azt, hogy a búcsúpillantást a „halottöltöztetés, a hűtés teljes jogos költségein túl” pénzért tehették meg, megalázónak és számítónak nevezte a portálnak nyilatkozó férj.  Mint fogalmaztak: nem szép így leírni: a halottkezelés is üzlet. A nagyobb kórházak honlapján meg is lehet találni a szolgáltatások ellenértékét. A győri árlista alján szerepel is: „halottbemutatás 5.500 Ft”. A gyászoló család miután a kapcsolatos panaszát a kórház jogi osztálya illetékesség híján elutasította, a betegjogi képviselőhöz fordult, és úgy vélik, annak tisztázása, hogy jogosan kérnek-e ezért (is) pénzt, közérdekű. A Telex – két hete - megkereste a győri kórházat, kérdéseikre egyelőre nem kaptak választ. Egy, a kórház ügyeit ismerő szakember azonban azt mondta, a szolgáltatás árai intézményenként különböznek, a győri kórházban, ahogy egyébként számos másikban is, a halottkezelést külsős szolgáltató végzi. A szakértő szerint kiskapu, természetesen, létezik: sok helyen kegyeleti szobákat alakítottak ki, ahol a hozzátartozó a halál beálltát követő két órában elbúcsúzhat a szerettétől. Ebben az esetben azonban egy távolabbi településről kellett volna odaérni, ráadásul a család nem is tudott a lehetőségről. A szakértő kiemelte, attól a ponttól kezdve, hogy a halott elkerül az osztályról, minden szolgáltatásnak minősül. A portál által megkérdezett jogász szerint ennek törvényi akadálya ugyan nincs, erkölcsileg aggályos. A férj azt is elmesélte, hogy amikor a győri patológia folyosóján kétségbeesetten és felháborodottan próbált hivatalosan panaszt tenni, egy dolgozó azt mondta neki, ne hagyja, hogy lerázzák. 
„Ne hagyjam, hogy ez így maradjon, mert a búcsúért pénzt kérni szerintük, kórházi dolgozók szerint is elfogadhatatlan és méltatlan.”

Képünk illusztráció
Fotó: Erdős Dénes / Népszava