Szabad szemmel;külföldi lapszemle;

2021-06-23 08:47:20

Szabad szemmel - Orbán Viktor mégsem lesz ott az esti meccsen

A bajor rendőrség úgy számol, hogy nem lesz könnyű estéje az esti találkozóra kivezényelt 1500 rendőrnek, főként azért, mert a nagyjából 2 ezer magyar szurkoló közt várhatóan lesz 200 kemény fiú is.

Die Welt

Német sajtóértesülés szerint Orbán Viktor ott lesz a ma esti meccsen. Magángépe délután fél 6-kor száll le Münchenben, az éjszakát a Bayerischer Hof szállodában tölti, majd holnap tér haza. Merkel viszont csak televízión keresztül követi a küzdelmet – jelentette be a szóvivője.

UPDATE: a német sajtóügynökség információja szerint a magyar miniszterelnök lemondta a müncheni utat. Hivatalos közlés nincs, de vélhetőleg Orbán Viktor végül nem akart az Allianz Aréna letiltott szivárványszínű díszkivilágítása miatti felzúdulás középpontjába kerülni.

FAZ

A bajor kormányfő sajnálattal fogadta, hogy az UEFA keresztbe feküdt a müncheni városi tanács kezdeményezésének, mármint hogy ma estére kapjon szivárványszínű díszkivilágítást a müncheni Allianz Aréna. Söder szerint a gesztus kellő hangsúlyt adott volna a toleranciának és a szabadságnak. Merthogy határozottan ki kell állni a kirekesztés és a hátrányos megkülönböztetés ellen.

A szociáldemokraták főtitkára úgy reagált, hogy sokat nem várt a szövetségtől, de az eredmény roppant kínosra sikeredett. Katarina Barley, az Európai Parlament SPD-s alelnöke azt írta: még soha nem vezetett semmi jóra, ha valaki engedett az autokratáknak. A zöldek kancellárjelöltje, Baerböck úgy foglalt állást, hogy ha kútba esett a megvilágítás ötlete, akkor az egész országban szivárványszínű zászlókkal kell kiállni a tolerancia mellett, a melegellenességgel szemben.

A müncheni főpolgármester szégyenletesnek nevezte, hogy az UEFA meggátolja a a sokszínűség, a türelem, a tisztelet és a sokszínűség kinyilvánítását. A jelentés hozzáteszi, hogy a javaslat egyértelműen a jobboldali-nemzeti magyar kormány politikája ellen irányult. Egy melegellenes szervezet bejelentette, hogy 11 ezer szivárványszínű zászlót oszt szét a szurkolóknak az esti mérkőzés előtt. Ily módon a magyar nemi kisebbségek tagjai érezhetik, hogy nincsenek egyedül.

A frankfurti, a kölni és a berlini Olimpia stadion jelezte, hogy szivárványszínbe öltözik a mérkőzés idejére és ugyanilyen színű lesz mára a ProSieben tévécsatorna logója is.

Spiegel

A bajor rendőrség úgy számol, hogy nem lesz könnyű estéje az esti találkozóra kivezényelt 1500 rendőrnek, főként azért, mert a nagyjából 2 ezer magyar szurkoló közt várhatóan lesz 200 kemény fiú is. Márpedig ők várhatóan ellenfelvonulást tartanak a meleg közösség által bejelentett tüntetéssel szemben. A helyi rendfenntartók szóvivője azonban bejelentette, hogy sem a stadionban, sem azon kívül nem engednek meg semmiféle rasszista vagy homofób megnyilvánulást. A bajor erőket magyar szakértők is segítik.

Frankfurter Rundschau

A CDU főtitkára, Paul Ziemiak Twitter-üzenetben tette közzé, hogy a nemzetközi futballtornák a sokszínűség, a nyíltság és a kölcsönös tisztelet ünnepét jelentik. Alexander Dobrindt, a CSU tartományi csoportjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a különleges világítás üzenet lett volna a szélsőséges AfD több politikusának szégyenletes és tisztességtelen megnyilatkozásaira. A szociáldemokrata parlamenti csoport első embere úgy értékelte, hogy itt olyanok döntöttek, akik a múltban élnek, de jobban tették volna, ha megengedik azt, ami Németországban teljesen természetes.

FAZ

A francia Európaügyi miniszter úgy foglalt állást, hogy a magyar jogszabály támadást jelent a közös értékek ellen, így azt semmiképpen sem lehet elfogadni. Hiszen itt a szexuális irányultságot diszkriminálják, mondta Beaune. Német kollégája, Roth rámutatott, hogy semmi kétség: tisztelettel kell bánni a nemi kisebbségek tagjaival is. Egyébként ők mindketten bevallottan melegek.

A holland kormány képviselője lehetetlennek nevezte, hogy Európában teret nyerjen a diszkrimináció és az emberek kirekesztése. A luxemburgi diplomácia első embere, Asselborn úgy fogalmazott, hogy a magyar törvény szégyenletes és Európa-ellenes. Egyáltalán nincs összhangban a közösség értékeivel, mert az emberek úgy élhetnek, ahogy akarnak. Nem vagyunk a középkorban!

Amikor Szijjártó Péter közbevetette, hogy a többiek nem ismerik a szabályozás tartalmát, az osztrák Európa-miniszter ezt határozottan visszautasította. Mint kifejtette, különösen veszélyes, hogy pont olyan korban tartják vissza a felvilágosítást a fiataloktól, amikor kialakul azok szexualitása. Jourová úgy értékelte, hogy a jogállam nem jó irányban halad a magyaroknál, illetve a lengyeleknél. Hiszen alaptémákkal vannak gondok.

Die Welt

A francia Európa-ügyi miniszter – Macron bizalmasa – igen sajnálja, hogy az UEFA nem élt a lehetőséggel és nem küldött erős jelzést. Ugyanakkor meg kívánja tárgyalni a kormányban a sportügyek felelősével, hogy Franciaország mit tehet ebben a helyzetben.

Reuters

A német külügyi államminiszter úgy foglalt állást a magyar és a lengyel jogállamról tartott meghallgatáskor, hogy a Fidesz által elfogadott törvény egyértelműen veszélyezteti az unió értékeit. Roth kiemelte: az EU elsődlegesen nem az egységes piacot vagy a valutauniót jelenti, hanem az értékek közösségét, és az értékek minden tagok köteleznek. Így nem lehet kétség afelől, hogy tisztelettel kell bánni a nemi kisebbségekkel.

A svéd Európa-ügyi miniszter groteszknek minősítette a magyar szabályozást. Egyben közölte: biztosítékokat kívánnak kapni a magyar és a lengyel vezetéstől, hogy azok a jövőben eleget tesznek az Európai Bíróság ítéleteinek. A svéd képviselő arra szólította fel Magyarországot, hogy vonja vissza a jogszabályt. Az ír delegáció vezetője úgy értékelte, hogy mind a magyaroknál, mind az EU-ban igen veszélyes ponthoz érkeztek az események. Egyben úgy vélte, hogy a Bizottságnak az EUB elé kell vinnie az ügyet.

Politico

A szivárványszín nem sértés – mondta a Bizottság alelnöke, miután az UEFA megtiltotta, hogy a meleg mozgalom színeivel világítsák ki a müncheni Allianz Arénát a ma esti magyar-német meccs idejére. Jourová hozzáfűzte, hogy ha bárkinek gondja van ezzel a jelképpel, akkor az többet elárul az illetőről, mint azokról, akik a fényjátékkal kívánták megerősíteni, hogy sokszínű Európát akarnak. Nem pedig olyat, amely elrejti a különbözőségeket.

Ugyanakkor elismerte, hogy Brüsszel egymaga nem sokat tud tenni a jogállam érdekében, ha a tagállamok becsukják a szemüket, miközben egyes kormányok megpróbálják kiüresíteni az igazságszolgáltatást, a korrupció elleni küzdelmet, a sajtószabadságot és általában a fékeket és ellensúlyokat. Ezért mindenkinek vállalnia kell a ráeső részt, ideértve az Európai Parlamentet és a Tanácsot.

Die Welt

„Orbán karmaiban”. Így kommentálja a jobboldali lap, hogy az állítólag oly toleráns UEFA a színes aréna ellen foglalt állást, de hát a magyar politika kifejezetten hasznos a szövetség számára. El kellett döntenie, hogy akar-e jelzést küldeni vagy sem. Tisztáznia kellett, hogy mennyire akar beleavatkozni a politikába, ideértve, hogy mi a fontosabb: az hogy éllovas legyen a diszkrimináció elleni harcban, ahogy azt sűrűn hangoztatja vagy hogy inkább Budapest oldalára áll. Ha megfelelően világították volna ki a stadiont, a miniszterelnök és a magyar társadalom tudta volna, miről van szó.

Ugyanakkor rengetegen támogatták a müncheni önkormányzat felvetését. Viszont Orbán aligha lenne ott a mai meccsen, ha a nemzetközi szervezet másként határoz. De Merkellel semmiképpen nem találkozna. Viszont elrontotta volna a hangulatot, ha kénytelen lemondani az utat, mert nem szeretett volna a szivárványszín fényében belépni az arénába.

Orbán a liberális társadalmak ellen kelti a hangulatot és így a tiltakozás nyomán az UEFA kutyaszorítóba került. Ám sokan úgy vélik, hogy ki kell állnia a diszkrimináció ellen, hiszen az EB-n is sok ilyen incidens fordul elő. Speciel, Budapesten.

FAZ

Magyarországon már nem sok marad abból az elitből, amely ellen Orbán Viktor harcolhatna, épp ezért azon van, hogy külföldről minél jobban támadják a Fidesz törvényjavaslatait. Ezért egyáltalán nem kellemetlen számára a müncheni stadion körüli vita. Hiszen a törvénynek eleve az volt a célja, hogy felháborodást váltson ki a határokon túl. Ez már csak abban is megmutatkozik, mennyire élesen reagált a budapesti kemény mag már az első nemzetközi kritikákra. A hatalom most egy pillanatra sem bizonytalanodott el, nem úgy, mint tavaly, amikor meglepte, milyen éles ellenállás fogadta a járvány miatt elrendelt különleges felhatalmazást.

Ezt a mechanizmust Orbán 10 éve alkalmazza, mert úgy tüntetheti fel, hogy a magyar nemzeti szuverenitást védi a liberális Internacionáléval szemben. Hogy a nép oldalán áll a hatalmasokkal szemben. Persze egy évtized után már nehéz az ilyesmit beadagolni, bármennyire is populista alaptételről van szó. Mert kik is „azok, ott fent”? Ehhez szükség van a külföldre, ilyen szempontból az EU valóságos talált pénz. De ellenségképként jól jön Soros is, csak ő ebben a minőségében kezd elhasználódni. A legújabb törvény kapcsán már fel sem merül a neve.

Egyébiránt sok részletében megáll a jogszabály, ám a felvilágosítást megtiltani a serdülő gyerekeknek, az olyan, mintha pajszerral nevelnék őket. Ugyanez a helyzet a melegség nyilvános ábrázolásával is. Itt kiöntik a gyereket a fürdővízzel együtt. Aligha bólintanak rá az európai bíróságok. De meg sem lehet csinálni, hiszen az irodalom és a filmművészet alapművei tele vannak homoszexuális utalásokkal. Csak éppen ez Orbán számára alighanem nem is számít, neki a jelzésérték a fontos.

Az igazán botrányos azonban az, hogy a jogszabályt beleágyazzák a pedofília elleni küzdelembe. Utóbbi ellen egyik pártnak sem volt kifogása, ám hogy azt összekapcsolták a homoszexualitással, nos, az megosztotta az ellenzéket, de nyilvánvalóan pont ez volt a cél. És be is jött, mert a Jobbik együtt voksolt a Fidesszel. Ám hosszú távon a próbálkozás mégis mellé durrant, mert semmi jele, hogy szétesne az egységfront. Inkább az látszik, hogy az orbáni manőver még inkább összehozza az ellentétes pólusokat.

Süddeutsche Zeitung

Természetesen ostobaság, amivel az UEFA a döntését indokolta, mert a szervezet már idáig is jó párszor beleártotta magát a politikába, így a határozattal egyáltalán nem kell egyetérteni, bár az aligha lep meg bárkit is. De milyen erős kép lett volna, hogy szivárványszínű a stadion és ezek a felvételek eljutnak sok millió otthonba, Németországban, Magyarországon és az egész világban.

Bizonyosan sokak szívét megérintették volna, de az nagy sületlenség, amit magyar lapok és politikusok próbálnak beadni, hogy ti. itt megengedhetetlen módon keveredik a sport és a politika. Meg hogy a szövetségnek politikailag semlegesnek kell lennie. Hiszen nem számít politikai tettnek kiállni minden ember alapvető jogaiért. Az magától értetődik – mármint egy demokráciában.

Ugyanakkor a jó szándékú akció szervezőinek is szembesülniük kell egy pár kényelmetlen kérdéssel. Mert miért csak ma estére akarták megszervezni a különleges megvilágítást? A főpolgármester pedig maga jelentette be, hogy ily módon kívánnak tiltakozni a magyar LMBT-jogok szűkítése ellen, ám ezzel jóformán rávezette az UEFÁ-t a tilalom kimondására.

Jó volna, ha a tolerancia nem csak akkor merülne fel, amikor tekintélyelvű államok bizonyos törvényeket alkotnak. A diszkrimináció, a rasszizmus és a melegellenesség ellen folyamatosan ki kellene állni. Nem csak olyankor, amikor az politikailag alkalmasnak tűnik, ugyanakkor nem túl kockázatos.

Die Zeit

Az elemzés képmutatásnak nevezi, hogy Németországban mindig csak akkor vetődik fel a nyíltság és a tolerancia igénye, amikor kelet-európai, nyugat-ázsiai vagy afrikai államok elnyomó törvényeket hoznak. Ily módon erősen az a látszat keletkezik, hogy német nyilvánosság számára csak olyankor fontosak az LMBT-jogok, amikor ki kell nyilvánítani a nemzet vélt erkölcsi felsőbbrendűségét.

A magyar fejleményeket a németek nem tekinthetik ürügynek, hogy elégedettek legyenek, miután az ő melegellenességük eltörpül amellett, amit Orbán produkál. Nem úgy kellene a magyar kormányra tekinteni, mint fafejűek gyülekezetére, amely még mindig nem fogta fel, hogy mekkora különbség van a melegség és a gyerekek elleni nem erőszak között. Egyébiránt amit az Országgyűlés jóváhagyott, az nem sokban különbözik az AfD választási programjának bizonyos elemeitől. Ily módon azonban fennáll a veszély, hogy félvállról veszik a német jobboldali populizmust.

A kivilágított stadion aligha győzte volna meg Orbánt, hogy gondolja át a politikáját. Sőt, lehet, hogy csak erősítette volna benne az eddigi szándékot. Viszont azért a jelzés jól jött volna, mondjuk, annak a magyar fiatalnak, aki nem a szexualitás fő sodorvonalához tartozik. Egy olyan országban, ahol a hatalom ennyire brutálisan uszít a nemi kisebbségek ellen, és megalázza, illetve láthatatlanná igyekszik tenni azokat.