pedofil;törvény;Európai Unió;

2021-06-23 11:15:10

"Szégyen a magyar törvény" - Von der Leyen nem hagyja annyiban a melegek jogait sértő jogszabályi változtatásokat

Az EB-elnök szerint ezek egyértelműen sértik a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció tilalmát, szembemennek az emberi méltóság, az egyenlőség elveivel és az alapvető emberi jogokkal.

Az Európai Bizottság elnöke utasította az illetékes biztosokat, hogy levélben hozzák a magyar hatóságok tudomására a “pedofiltörvénnyel” kapcsolatos aggodalmaikat, mielőtt még a jogszabályi változások hatályba lépnek (ez előszele is lehet egy esetleges kötelezettségszegési eljárásnak). Ezt Ursula von der Leyen egy szerda reggeli sajtótájékoztatón jelentette be. A német kereszténydemokrata politikus szerint a magyar törvénymódosítások egyértelműen sértik a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció tilalmát, szembemennek az emberi méltóság, az egyenlőség elveivel és az alapvető emberi jogokkal. Erről nem vagyunk hajlandók kompromisszumot kötni, hangsúlyozta.

- mondta von der Leyen, megerősítve, hogy az általa vezetett testület mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minden európai polgár jogait biztosítsák, bárhol is éljenek.

Nem ez az első eset, hogy a bizottsági elnök megnyilvánul a magyar jogi rendelkezésekkel kapcsolatban. A magyar jogszabályi módosításokat követően a Twitteren tette közzé a véleményét:

Ursula von der Leyen nyilatkozata után nem sokkal a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményt adott ki. Ebben Orbán Viktor kifejtette, "az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz. A közleményben Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert a magyar törvény az Európai Unió Alapjogi Chartájának 14. cikk (3) bekezdésén nyugszik. A Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert elfogulatlan vizsgálat nélkül tesz közzé elfogult, politikai véleményt". 

Mint beszámoltunk róla, az európai ügyekért felelős miniszterek keddi luxemburgi ülésén 14 tagállam csatlakozott a “pedofiltörvényt” elítélő nyilatkozathoz. Ebben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy “a magyar parlament olyan jogszabályi módosításokat fogadott el, amelyek a gyermekek védelmének ürügyén hátrányosan megkülönböztetik az LMBTI személyeket és sértik a véleménynyilvánítás szabadságát”. Felszólították az Európai Bizottságot, mint az EU Szerződések őrét, hogy a rendelkezésére álló összes eszközt vesse be az uniós jog teljes körű tiszteletben tartásának biztosítására, beleértve Magyarország beperlését az uniós bíróságon.