labdarúgó Eb;EURO2020;

2021-06-23 20:54:07

Elmaradt a bravúr

A magyar labdarúgó-válogatott hősiesen küzdött, de végül 2-2-re végzett Németországban és nem jutott be a nyolcaddöntőbe a labdarúgó Európa-bajnokságon.

Hatvanhat éve nem találkozott egymással tétmérkőzésen a magyar és a német labdarúgó-válogatott. Az előző tétmeccs az 1954-es világbajnoki döntő volt Bernben, ahol Németország óriási meglepetésre legyőzte a sokkal esélyesebb Aranycsapatot. Ezúttal pont fordított a helyzet, ennek az összecsapásnak a 2014-ben világbajnoki címet nyert Németország a favoritja.

A német közvélemény arra számított, hogy a sérülése miatt hiányzó (a kispadra azért leültetett) Thomas Müllert Leon Goretzka helyettesíti majd, ám Joachim Löw szövetségi kapitány Leroy Sanét jelölte a helyére. A magyar kezdőcsapat összeállításában nem volt változás, Marco Rossi szövetségi kapitány ugyanazt a tizenegyet küldte pályára, mint a világbajnok franciák elleni 1-1 alkalmával.

A müncheni találkozó előtt a bajor főváros engedélyt kért az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA) a helyszín, az Allianz Aréna megvilágítására szivárvány színekben, így tiltakozva a magyarországi kisebbségeket elnyomó törvény ellen. Az UEFA a kérést azzal az indokkal utasította el, hogy tilos politikai üzenetek közvetítése. Azt viszont engedélyezte, hogy a nézők szivárványszínű zászlókat vigyenek magukkal a lelátóra, ebben az esetben a kérés úgy szólt, ez lenne a kifejezése a sokszínűség elfogadásának. 

A magyar himnuszt kifütyülték a hazai nézők, egy német drukker lejutott a pálya széléig, de a biztonságiak kivezették. A német himnuszt a magyarokat elkísérő körülbelül kétezer drukker fütyülte ki. 

Amint az várható volt, a magyar csapat visszahúzódott a saját térfelére, átengedte a területet a hazaiaknak, akik a negyedik percben kerültek először helyzetbe, Kimmich lőtt az ötös sarkáról, Gulácsi azonban jól zárta a rövid sarkot. 

A magyar együttes, amikor lehetett próbált támadni, az ötödik percben elvégezte az első szögletet, ebből nem lett helyzet, viszont a Sallai elé emelt labdát Neuer kivetődve tudta megszerezni.

A 11. percben vezetést szereztek a magyarok: Sallai beadása után Szalai Ádám 9 méterről fejelte a hálóba a labdát (0-1).

Hat perccel később egyenlíthettek volna a házigazdák, Gosens húzott el a jobb szélen, kapu elé laposan lőtt labdája azonban elcsúszott a berobbanó Havertz lába előtt.

A 21. percben szögletet követően Hummels a felső kapufára fejelte a labdát, fél perccel később Ginter közeli lövését fogta meg Gulácsi. Óriási nyomás nehezedett a magyar csapatra ezekben a pillanatokban.

Sikerült átvészelni ezt az időszakot, fél óra elteltével csökkent a hazai nyomás, a magyar válogatott igyekezett lassítani a játékot. A 38. percben Kleinheisler legurított labdáját Schäfer bombázta a kapu fölé, két perccel később Sallai távoli lövését fogta meg Neuer.

A 45. percben Havertz lövése először elakadt Szalai Attila lábában, a visszapattanó labdát pedig a kapu mellé lőtte. Két perccel később vége lett az első félidőnek, ha nem változik az eredmény, akkor a magyar csapat bejut a nyolcaddöntőbe.

Elkezdődött a második félidő, a szünetben egyik szövetségi kapitány sem cserélt. Az első percben Kleinheisler ütközött Kimmich-hel, de rövid ápolás után mindketten folytatni tudták a játékot.

A magyarok, türelmesen járatták a labdát, elmaradt a nagy hazai nyomás, amire számítani lehetett. Az 52. percben Havertz lőtt 18 méterről, Gulácsi könnyedén megfogta a labdát. 

Tíz perccel később Sallai a kapufára csavarta bal oldali szabadrúgás után a labdát.

A 66. percben egyenlítettek a hazaiak: Kimmich ívelt be szabadrúgást, Gulácsi rosszul számolta ki a labda ívét, Hummels elfelejelte a labdát, amit Havertz közelről a hálóba csúsztatott (1-1). Fél perccel később megint vezettek a vendégek: Szalai Ádám emelte a labdát Schäfer elé, aki tizenegy méterről a kifutó Neuer mellett a kapuba fejelte a labdát (1-2). 

A házigazdáknál bejött a BL-győztes Chelsea támadója, Timo Werner és a sérüléssel bajlódó Thomas Müller, Kai Havertz és Serge Gnabry helyett. Marco Rossi Sallai Roland helyett Schön Szabolcsot küldte pályára az utolsó negyed órára.

Az utolsó nyolc percre a hazaiaknál bejött Musiala és Volland is, négy csatárral támadtak a hazaiak és Goretzka a 84. percben egyenlített Musiala átadása még nem jutott el hozzá, de a Schäferről elé pattant labdát kapásból a bal sarokba bombázta (2-2).

A magyarok mindent megpróbáltak, de végül elmaradt a csoda, nem sikerült kivívni a továbbjutást.

A meccs képeit itt nézheti meg.