Európai Unió;Fidesz;Orbán Viktor;homofóbia;

2021-06-24 17:51:12

Fideszes helyezkedés: Meloni nem Orbán szövetségese, hanem a riválisa

Feltűnően visszafogottan nyilatkozott a Corriere della Sera című olasz lapban a jobboldali populista Olasz Testvérek párt vezetője, az Európai Konzervatívok és Reformerek elnöke, Giorgia Meloni a magyar homofób törvénnyel kapcsolatban.

Olaszországban is feltűnést keltett, hogy Orbán Viktor kormányfő a sorsdöntő müncheni német-magyar Eb-mérkőzés helyett Brüsszelbe utazott, hogy Giorgia Melonival, az olasz parlament egyedüli ellenzéki pártja, a jobboldali populista Olasz Testvérek vezetőjével tárgyaljon.

A magyar kormányfő Brüsszelbe repülése azért is meglepő, mert semmi sürgető témáról nem esett szó. Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezetője a populista frakció kiterjesztésén ügyködik, ez azonban aligha történik meg egyik napról a másikra, igaz, a képviselőcsoport a héten két honatyával bővült. Meloni hamarosan Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Janez Jansa szlovén kormányfővel is találkozik, s Brüsszelben megbeszéléseket folytatott David Sassolival, az Európai Parlament elnökével és Paolo Gentiloni uniós biztossal is.

Meloni célja az, hogy ő legyen egy az Európai Néppárttól (EPP) jobbra álló formáció vezető személyisége még azelőtt, hogy a jobboldalon egy másik formáció jöjjön létre hasonló célokkal. Meloni tárgyalópartnereivel azt is közölte, hogy ez a jobboldali párt nem lesz tisztán szuverenista vagy szélsőséges, hanem "az identitások védelmében" lép fel. Az intézményi képviselőkkel, például Sassolival és Gentilonival folytatott találkozói egyrészt azt a célt szolgálták, hogy pártjának nagyobb teret biztosítson az eljövendő Európáról szóló vitában, másrészt pedig arra törekedett, hogy jelezze: bár pártja Mario Draghi-kormányának ellenzékéhez tartozik, mégis Olaszország egységes egy sor kérdésben, például a helyreállítási alap felhasználását illetően.

Meloni a Corriere della Serának elmondta: "Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy bővítsük az ECR-pártcsaládot, és úgy gondolom, hogy ez vonzó lehet mind az olyan formációk számára, mint amilyen a Fidesz, olyan pártokról van szó, amelyek belefáradtak a túlságosan baloldali megközelítésbe.

Meloni feltűnően óvatosan nyilatkozott a magyar parlament által elfogadott és Áder János köztársasági elnök által is aláírt homofób törvénnyel kapcsolatban. Kifejtette ugyanis, „még nem olvastam, jól át akarom tanulmányozni, majd beszélek vele róla". Az ECR vezetője azt is megjegyezte, a Fidesz még nem jelezte az Európai Konzervatívok és Reformerekhez való belépési szándékát, de ha ezt megtenné, „akkor szívesen megfontolnám”, s természetesnek is tartana egy ilyen lépést.

Meloni azonban tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor egy ilyen új formáció vezető személyisége kíván lenni, és emiatt is visszafogott a magyar kormányfővel szemben, írja a Corriere della Sera. Meloni valójában a magyar miniszterelnök riválisa, ugyanúgy, mint az olasz belpolitikában Matteo Salvini, a másik populista párt, a Liga elnöke.