közgyűlés;Baja;

2021-06-25 07:30:00

Belharcok dúlnak a bajai közgyűlésben – Könnyen oda lehet az ellenzéki többség

A bajai közgyűlésben eddig többsége volt a Sikeres Bajáért Egyesületnek, most azonban úgy tűnik, hogy ez megváltozott.

A bajai közgyűlésben eddig kényelmes többsége volt a Sikeres Bajáért Egyesületnek, hisz az ellenzéki pártok támogatását élvező civil szervezet jelöltjei a 2019-es választáson 9 helyet szereztek meg a 15 tagú testületben. Csütörtökön ülést tartott a közgyűlés, és a városvezetés több előterjesztését leszavazták a képviselők. Ingatlan eladásokra és a polgármesteri tanácsadó testület beszámolójára mondott nemet a grémium, és arra is, hogy az önkormányzat média cégcsoportja 28 millió forintos plusztámogatást kapjon, ami pedig éves a költségvetésének 40 százalékát jelentené.  

Annak, hogy megosztott a 35 ezer lelkes, bácskai várost irányító civil csapat, voltak már előjelei. Például az: 2020 júniusában Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere arra kérte alpolgármesterét, a DK-s László Károlyt, hogy mondjon le posztjáról, mivel már nem bízik meg benne egy őt kritizáló megnyilvánulása miatt. László távozott, de a konfliktus megmaradt. A koronavírus-járvány okán bevezetett veszélyhelyzet idején a Sikeres Bajáért Egyesület több képviselője nehezményezte, hogy szerintük a polgármester fontos döntésekben nem kérte ki vagy nem fogadta el a véleményüket. Nyirati Klára állítja, hogy ez igaztalan vád, minden döntését jól dokumentált konzultáció előzte meg.

A polgármester február óta azt tervezte, hogy a Sikeres Bajáért képviselőcsoportot frakcióvá alakítja át. Tudni kell, hogy a 2019-ben olyan szervezeti és működési szabályzatot fogadott el a bajai közgyűlés, ami meggátolta a frakcióalakítást, ezzel akarták elérni, hogy a testület munkáját ne zavarják meg a pártharcok, s az egyéni képviselők kapjanak lehetőséget véleményük kifejtésre. Utóbb mégis a frakcióalakítás mellett döntött a városvezetés. Nyirati Klára elmondta: azért akartak frakciót, hogy a szakmai vitákat folytassák le a frakción belül, és lépjenek ki egységes állásponttal a bajaik elé. Ezt támogatták a DK országos vezetői is, akik azért jártak többször is a városban, hogy a Baját irányító képviselőcsoport belső konfliktusait kezeljék. Nyirati azt akarta volna elérni, hogy csapata frakciófegyelemmel szavazzon, s ha a kilenc képviselőből hatan azonos véleményen vannak egy napirendről, akkor valamennyien egyféleképpen voksoljanak. A tárgyalás hónapokig folyt, ám nem született egyezség, négyen támogatták, négyen ellenezték a polgármester terveit. Ebben az állapotban tartották meg a veszélyhelyzet utáni első közgyűlést, s amint az várható volt, a napirendek egy részében a Sikeres Bajáért képviselői egyirányba szavaztak a kormánypárti városatyákkal.

Jelenleg nem folynak tárgyalások az „ötök” és a „négyek” között a jövőről, s arról, hogy helyreállítható-e a civil koalíció egysége. Nyirati Klára úgy véli, hogy a volt alpolgármester lázítja ellene képviselőtársait, s immár nem fékezi őt a DK országos vezetése sem. A polgármester szerint a DK és a Jobbik helyi erői szeretnének a vele folytatott vitában megmutatkozni, erősnek tűnni, hogy a két párt minél jobb pozícióban legyen a bajai előválasztáson. Csakhogy nem az előválasztást, hanem a választást kellene megnyerni, tette hozzá a polgármester, és félő, hogy a választók egy része elfordul az ellenzéktől, ha azt látják, hogy az ellenzék széthúz. A polgármester által indokoltnak gondolt frakciófegyelmet el nem fogadók egyike, a Jobbik által delegált Hornyák József – kérdésünkre válaszolva azt mondta -, hogy nem bosszúból, vagy pozíciószerzési szándékkal szavazták le a városvezetés javaslatait a közgyűlésen, hanem szakmai alapon és a bajaiak véleményét megkérdezve. Szerettük volna megszólaltatni László Károlyt, ám ő elzárkózott a nyilatkozattól.