Orbán Viktor;unió;

2021-06-29 06:40:00

A nagykövetek is Orbán hét pontját terjesztik

Meg nem erősített információink szerint a megfelelő kormányszervek utasították a külföldi, főleg európai magyar nagykövetségeket, hogy segítsenek a helyi sajtótermékekben elhelyezni a miniszterelnök reformelképzeléseiről szóló cikket.

Nem csak a kormány jól bejáratott reklámügynöksége, a Media Dynamics Kft. házal Európában az egész oldalas hirdetéssel, amely hét pontban foglalja össze Orbán Viktor javaslatait a kontinens jövőjével kapcsolatban. Meg nem erősített információink szerint a megfelelő kormányszervek utasították a külföldi, főleg európai magyar nagykövetségeket, hogy segítsenek a helyi sajtótermékekben elhelyezni a miniszterelnök reformelképzeléseiről szóló cikket, illetve reklámot. Megkérdeztük erről Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövetet, aki nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Megkerestük kérdéseinkkel a Miniszterelnöki Kabinetirodát, illetve Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivőt, továbbá arról is érdeklődtünk a kormánynál, hogy hány európai lapban akartak hirdetést feladni, illetve hányan utasították vissza a megkeresést, de nem kaptunk válaszokat.

Nehéz nyomon követni a hirdetés útját, amely mostanáig egy dániai és egy spanyolországi konzervatív szellemiségű újságban biztosan megjelent. Mint beszámoltunk róla, két belgiumi napilap megtagadta a publikálását, mert úgy ítélte meg, hogy a szöveg távol áll az általa vallott értékektől, illetve hadilábon áll a tényekkel.

A jelek szerint Orbán vízióját nem csak hirdetés, hanem újságcikkek útján is terjesztik. Az elmúlt napokban több kelet-európai sajtóorgánumban is egymáshoz kísértetiesen hasonló cikkek jelentek meg a magyar miniszterelnök június közepén elhangzott beszédéről, amelyben az EU jövőjével kapcsolatos elképzeléseit vázolta. “Orbán Viktor 7 pontos uniós reformot szorgalmaz!’, illetve “Ez Orbán hét intézkedése egy erős EU létrehozására a polgárok számára” címmel a populista, nacionalista erőkhöz közel álló észt, szlovén és cseh portálok adtak hírt a javaslatokról. A külföldi online oldalak valószínűleg a Fidesz közeli angol nyelvű Remix News cikkét vették át közlésre.

Az Unió jövőjéről szóló hét pontban a kormányfő egyebek mellett javasolja “az európai birodalom” és az “egyre szorosabb integráció” elvetését, a nemzetközi civil szervezetek, a “Soros-hálózatok” befolyásának megszüntetését, Szerbia mihamarabbi felvételét az Európai Unióba és az Európai Parlament felváltását egy új törvényhozó testülettel, amelyben a nemzeti parlamentek delegáltjai ülnének “a demokrácia helyreállítása érdekében”.