Európai Unió;Orbán Viktor;állami hirdetések;

A kormányfő külföldi lapokban hirdeti EU-val kapcsolatos vízióit

Spanyol és dán nyelvre is lefordították azt a kiáltványt, amiben a miniszterelnök a brüsszeli birodalomról ír.

Legalább egy dán és egy spanyol újságban jelent meg az a fizetett hirdetés, amiben a magyar miniszterelnök az EU-val kapcsolatos vízióiról értekezik

- írja a hvg.hu. A portál szerint a Jyllands-Posten nevű dán lap szombati számában egy egész oldalas hirdetést közöltek, melyben Orbán Viktor hét pontban ír arról, milyennek szeretné látni Magyarország az EU jövőjét.

Ebben a miniszterelnök azt mondja, hogy Brüsszelben egy olyan "szuperállamot" építenek, amelyre senki sem adott felhatalmazást. "Nemet mondunk az európai birodalomra" - áll az első javaslatban. 

Egyúttal olyan megállapítások is szerepelnek a szövegben, mely az Európai Parlamentet zsákutcának nevezi és majd kijelenti, hogy az európai integráció "eszköz, nem öncél". Egyúttal Szerbia csatlakozását is kívánatosnak tartja a kormányfő. Egy másik dán lap ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a hirdetés tele van vesszőhibákkal és elírásokkal, mint például a "döntések" és az "európai".  

Mivel nem csak Dániában jelent meg a hirdetés, így arra lehet következtetni, hogy egy tudatosan felépített kampányról van szó- ugyanis ez a hirdetés spanyol nyelven is megjelent egy, az helyi napilapban.