Karácsony Gergely;jövedelemadó;99 mozgalom;

Karácsonyék megadóztatnák az 500 millió forint feletti óriásvagyonokat

Azzal az indokkal, hogy „a leggazdagabb 1 százalék visszaadhasson a közösségnek”.

Közzétette szombaton gazdaságpolitikai programját a Karácsony Gergely főpolgármester által indított 99 Mozgalom. Eszerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csoportja igazságos gazdasági növekedést sürget a szűk elitet gazdagító politikával szemben. 

 

Azt írták, hogy tavaly Magyarországon több mint 8 százalékkal gyarapodtak a hazai vagyonosok megtakarításai, miközben a gazdaság 5 százalékkal esett vissza, és az egész ország a járvány és a válság hatásaitól szenvedett. Közölték, hogy a Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég elemzéséből tudható, hogy Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát.

„Az Orbán-kormány szerint a gazdaságpolitika lényege, hogy a hazai gazdaság az uniós átlagnál jobban növekedjen, „kanyarban előzve”. Hogy a gazdasági növekedés igazságos legyen, az föl sem merül”– jegyezték meg.

Álláspontjuk szerint a gazdasági növekedés akkor igazságos, ha minden honfitársunk gyarapodik általa, és akkor igazságtalan, ha csak a leggazdagabb 1 százalék lesz még vagyonosabb. Hozzátették, hogy akkor igazságos, ha a jövő generációinak is a javát szolgálja, és akkor végtelenül igazságtalan és káros, ha a mai jólét oltárán feláldozza a földet.

Ennek jegyében programjuk az alábbi gazdaságpolitikai lépéseket tartalmazza a kormányváltás esetén:

  • Első lépésként anyagi jóvátételt nyújtanak mindazoknak, akiknek a járvány okozta válság alatt a kormány nem adott érdemi segítséget: kárpótolni kell a mikro- és kisvállalkozókat. Azon önfoglalkoztatók, mikro- és kisvállalatok, amelyek bevételcsökkenése 2020-ban és 2021-ben átlagosan meghaladta 2019-es évi bevételük 50 százalékát, újraindítási támogatásban kell részesüljenek, bevételcsökkenéstől függően mintegy 1-2,5 millió forint értékben. Kárpótolni kell a támogatásban nem vagy alig részesülő munkanélkülieket, a nem teljes táppénzben részesülő munkavállalókat, illetve az Orbán-kormány kárvallottjait is, a rokkantnyugdíjasokat.

  • Igazságos adórendszeren belül progresszív jövedelemadót ígérnek: az alacsonyabb jövedelműek helyzetét javítják, és nagyobb hozzájárulást kérnek azoktól, akik havi 1 millió forintnál jobban keresnek. Az 500 millió forint feletti óriásvagyonokra adót vetnek ki, „hogy a leggazdagabb 1 százalék visszaadhasson a közösségnek”. Zöld adókat és zöld illetékeket vetnek ki a környezeti-természeti fenntarthatóságot akadályozó, szennyező termelésre és fogyasztásra. A kis- és középvállalkozások társasági adóját nem emelik.

  • A rabszolgatörvényt haladéktalanul eltörlik.

  • Felszámolják a dolgozói szegénységet egy bérfelzárkózási programmal: 200 ezer forintra emelik a nettó minimálbért a ciklus végére.

  • Részben uniós forrásokból bevezetik a garantált munkát.

  • Zöld gazdasági fordulatot hajtanak végre, például a közösségi közlekedést is fejlesztik és „zöldítik”.

  • Ígéretük szerint átláthatóvá teszik a közbeszerzéseket, és visszaállítják a jogbiztonságot, megvédik a magánvállalkozók tulajdonát a NER „rablólovagjaitól”. Jóléti beruházásokra fordítják az állam által eddig elpazarolt pénzeket.

Karácsonyék a programot azzal indokolták, hogy csak az igazságos gazdaságpolitika hozhat tartós, fenntartható fejlődést Magyarország számára.