Karácsony Gergely;jövedelemadó;99 mozgalom;

2021-07-03 15:34:25

Karácsonyék megadóztatnák az 500 millió forint feletti óriásvagyonokat

Azzal az indokkal, hogy „a leggazdagabb 1 százalék visszaadhasson a közösségnek”.

Közzétette szombaton gazdaságpolitikai programját a Karácsony Gergely főpolgármester által indított 99 Mozgalom. Eszerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt csoportja igazságos gazdasági növekedést sürget a szűk elitet gazdagító politikával szemben. 

 

Azt írták, hogy tavaly Magyarországon több mint 8 százalékkal gyarapodtak a hazai vagyonosok megtakarításai, miközben a gazdaság 5 százalékkal esett vissza, és az egész ország a járvány és a válság hatásaitól szenvedett. Közölték, hogy a Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég elemzéséből tudható, hogy Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát.

Álláspontjuk szerint a gazdasági növekedés akkor igazságos, ha minden honfitársunk gyarapodik általa, és akkor igazságtalan, ha csak a leggazdagabb 1 százalék lesz még vagyonosabb. Hozzátették, hogy akkor igazságos, ha a jövő generációinak is a javát szolgálja, és akkor végtelenül igazságtalan és káros, ha a mai jólét oltárán feláldozza a földet.

Ennek jegyében programjuk az alábbi gazdaságpolitikai lépéseket tartalmazza a kormányváltás esetén:

Karácsonyék a programot azzal indokolták, hogy csak az igazságos gazdaságpolitika hozhat tartós, fenntartható fejlődést Magyarország számára.