labdarúgás;LMBTQ+;EURO2020;

2021-07-03 20:36:51

Megérdemelt dán továbbjutás, elkobzott szivárványos zászló

A dán válogatott 2-1-re legyőzte a cseh csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság első szombati negyeddöntőjében. Az interneten közben elterjedt egy fotósorozat, amely szerint a szervezők eltetettek vagy elkoboztak egy szivárványos zászót.

Az elmúlt két mérkőzésükön nyolc gólig jutó dánok egy szöglet után már az ötödik percben megszerezték a vezetést. Egy jobb oldali szöglet egyedül találta Delaneyt a büntetőpont közelében, a középpályás földre fejelt labdája a kapu jobb oldalába pattant (1-0). A dánok ezt követően is veszélyes helyzeteket alakítottak ki, a csehek pedig csak az első húsz perc letelte után kezdtek bátrabban támadni: pontrúgásokból és lövésekből is veszélyeztettek, de Schmeichelnek a szünetig mindössze egyszer kellett nagyot védenie. Eközben a dán válogatott elsősorban a sikeres kontráiban bízott, egy ilyen végén pedig még a fordulás előtt ismét mattolták Vaclikot. A 42. percben Maehle kapott nagyszerű indítást a bal oldalon, jobb külsővel centerezett, Dolberg pedig egyből a kapuba lőtte a tökéletesen érkező beadást (2-0). 

A meccset az azeri stadionban rendezték és itt, illetve Oroszországban azok a szivárványos hirdetések sem lehetettek a pálya szélén körbe futó hirdetőfelületeken, amiket az Eb szponzorai készítettek a Pride-hónapra.

  

Visszatérve a játékhoz: a második játékrészt nagy lendülettel kezdték a csehek, Schmeichelnek az első percben kettőt kellett védenie, nem sokkal később azonban már ő is tehetetlen volt. A II. félidő 49. percében aztán Coufal 30 méterről középre lőtt labdájába Schick tette bele a lábát, Schmeichel pedig nem tudta védeni a kapu jobb oldalába szálló játékszert (2-1).

A gyors szépítő gól után újfent kiegyenlítetté vált az összecsapás, mindkét együttes előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de újabb gól már nem született így az 1992-ben Európa-bajnok dánok örülhettek a továbbjutásnak.