katonák;Pintér Sándor;kórházak;Kásler Miklós;COVID-19;

2021-07-06 06:20:00

Váratlan döntés: búcsú a katonáktól

Július 1-jétől visszahívták a katonákat a kórházakból. A lapunk által megkérdezett intézmények vezetőit váratlanul érte a döntés, és állították hiányozni fognak az egyenruhások az ellátásból.

A járvány harmadik hulláma felett aratott győzelem kihirdetésével, július elsejétől visszahívták a katonákat a kórházakból. Múlt hét szerdán, június 30-án, arról értesítették az intézmények vezetőit, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének javaslatára nyolc hónapos szolgálatuk után, július elsejétől kivonják az odarendelt katonákat, illetve a rendőröket 93 egészségügyi intézményből. 

A lapunk által megkérdezett kórházak vezetőit váratlanul érte a döntés, és állították hiányozni fognak az egyenruhások az ellátásból. A katonákról már a járvány alatt is dicsérően beszéltek a páciensek és a kórháziak is. Irányították a betegeket, segédkeztek az oltások adminisztrációjában, a Covid-ágyak bővítésekor cipelték a bútorokat, betegeket. Szakértőnk arra hívta fel a figyelmet, hogy nem lehetett nem észrevenni, hogy valójában az egészségügy békeidőben is fennálló munkaerőhiányát pótolták.

A járványvédekezésre hivatkozva parancsra mozgatható „ingyenes” emberekhez jutottak az kórházak. Ám a vészhelyzet lefújásával ez a szükséglet nem szűnt meg.

Ők tavaly március óta, azaz 15 hónapja „felügyelték” az intézmények készletgazdálkodását, segítettek megszámolni a főigazgatóknak a védekezéshez szükséges eszközöket, de az ő közbeavatkozásukat kérte a mentőszolgálat is, ha egy-egy intézmény valamilyen okból nem akarta fogadni a beteget. Az ő távozásukról már óvatosabban nyilatkoztak az intézményvezetők. Már csak azért is, mert azzal számolnak, hogy a katonai vezetők a következő járványhullámmal, becslésük szerint nagyjából szeptember közepén visszatérhetnek.