Budapest;támogatás;Pogácsás Tibor;

Az ellenzéki vezetésű budapesti kerületek kimaradtak a 26 milliárdos fejlesztési forrásból

A fővárosból kizárólag olyan kerület nyerhetett, ahol nem ellenzéki politikus a polgármester.

A kormany.hu tájékoztatása szerint Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára 2021. július 5-én sajtótájékoztatón bejelentette: 1434 önkormányzat nyert el támogatást feladatellátást szolgáló fejlesztésekre, mintegy 26 milliárd forint értékben. Azt már a XV. kerületi önkormányzat tette közzé, hogy egyetlen ellenzéki vezetésű fővárosi kerület sem nyert a pályázaton.

„Azt az államtitkár már nem mondta el, hogy gondosan ügyeltek rá: az ellenzéki pályázók a sikertelen 5 százalékba essenek. A fővárosból kizárólag olyan kerület nyerhetett – V., X., XII., XVI., XVII., XX., XXIII. -, ahol nem ellenzéki politikus a polgármester. Ráadásul a nem kifejezetten szegénynek számító V. és XII. kerület az összes pályázó közül a legtöbb forrást, 60-60 millió forintot nyerte el”– írta a kerület honlapján.

A XV. kerület a Rákospalota-Kertvárosban futó Kemény István utca felújítására pályázott – sikertelenül. A kiírás szerint amennyiben a benyújtott pályázat egyébként megfelelő, de forráshiány miatt nem támogatják, úgy a pályázó tartaléklistára kerül. Az elutasítás indokát tartalmazó elektronikus levél azonban november 30-ig érkezik meg az önkormányzathoz. 

Megjegyezték, hogy a járvány következményei és a kormányzati elvonások 3,5 milliárd forinttal csökkentik a XV. kerület költségvetését, de még a támogatások elosztásával is az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtják.