Svédország;Stefan Löfven;miniszterelnök;

2021-07-07 17:50:11

Ismét Löfven a svéd miniszterelnök

116 támogató szavazatot kapott a 349 fős parlamentben, 60 képviselő tartózkodott, így ellenzéki abszolút többség híján érvényes a megválasztása.

Ismét Stefan Löfvent választották miniszterelnöknek Svédországban, miután elegendő támogatást kapott a parlamentben szerdán, kilenc nappal azután, hogy egy bizalmatlansági szavazás után lemondott tisztségéről.

Löfven 116 támogató szavazatot kapott a 349 fős parlamentben, 60 képviselő tartózkodott, így ellenzéki abszolút többség híján érvényes a megválasztása. Az ez utóbbihoz szükséges 175 szavazat helyett csak 173 képviselő szavazott ellene.

A Baloldali Párt és a Centrum Párt képviselői tartózkodtak a szavazáskor, míg a kormányfő pártja, a Szociáldemokrata Párt, a zöldek és néhány független képviselő Löfven mellett szavazott.

Löfven közölte, hogy a kétpárti kormánykoalíciót alakít a zöldekkel.

Löfven június 28-án jelentette be lemondását, miután egy héttel azelőtt elveszítette az radikális jobboldali Svéd Demokraták által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.

A 64 éves szociáldemokrata Löfven 2014-ben lett miniszterelnök, a legutóbbi, 2018-as választások után a zöldekkel megalakított kisebbségi kormány élén állt, külső támogatásra szorulva.

Löfven lemondása után Andreas Norlén, a parlament elnöke a konzervatív Mérsékelt Párt vezetőjét, Ulf Kristerssont kérte fel kormányalakításra, aki azonban azt mondta, ehhez nem tudná megszerezni a

szükséges parlamenti többséget.

Az új kormány megalakulásáig Lövfen továbbra is ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet.

Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.