Európai Unió;Orbán Viktor;G20;

2021-07-11 08:29:40

Szabad szemmel: Orbán bőszen harcol Brüsszel ellen, de az uniós pénzek nélkül már rászámoltak volna a magyar gazdaságra

A magyar miniszterelnök a saját délibábja ellen vívott szabadságharca közben azért bőszen tömi rokonai és barátai zsebét az EU-s forrásokkal.

FAZ

Jól kiosztja a vezető jobboldali német lap Orbán Viktort, kiemelve, hogy ha az semmibe veszi az Unió közös értékeit, akkor ne is lássa annak hasznát. Ideértve hogy a közvetlen környezete alaposan megszedi magát, hála a Brüsszelből érkező milliárdoknak. Merthogy a nyomok egészen a politikus családjáig vezetnek, arról nem beszélve, hogy a Csalásellenes Ügynökség, az OLAF sehol másutt nem talál ennyi támpontot az anyagi visszaélésekre. Csak éppen a Fidesz már felszámolta a jogállamot, így ezek az ügyek feltáratlanok maradnak.

Ám ennél sokkal fontosabb, hogy a politikus messzire került a tagság előfeltételét jelentő alapértékektől. Mutatja ezt a szexuális kisebbségeket sújtó törvény. Orbán két hete, az EU-csúcson azzal replikázott a holland Mark Ruttének – miután az megkérdezte tőle, hogy ha ennyire nem tetszik neki a rendszer, akkor miért nem veszi a kalapját –, hogy nincs értékközösség. Pedig van, ám ha valóban úgy gondolja, hogy az nem létezik, akkor mennie kell. Hiszen arra mond nemet, amit az alapszerződés tartalmaz.

Ugyanakkor teljesen megalapozatlan az a kijelentése, hogy minden magyar változatlanul saját belátása szerint élhet. Az említett jogszabály ugyanis az LMBT-közösség ellen szít. Ugyanezt a módszert alkalmazza Orbán, amikor egyfelől elutasítja a zsidóellenességgel kapcsolatos vádakat, másfelől viszont magas kormányzati tényezők hergelnek Soros ellen – antiszemita felhangokkal, összeesküvés elméletekkel megspékelve.

Orbán azt hangoztatja, hogy ő a keresztény értékek védelmezője a balliberálisok ellenében. Pályája kezdetén a retorika célpontjában a kommunizmus volt, most az unió, de a módszer ugyanaz. Ám szándékairól ékesen tanúskodik, hogy Budapesten campust nyithat a kínai diktatúra káderképzője.

Ugyanakkor a kiválás ellen szól a szemében, hogy az EU nélkül a magyar gazdaságra már rég rászámoltak volna. A visszaélések ellen Brüsszel sokáig semmit nem tudott csinálni, mert hiányoztak az eszközök, és mivel Orbán a jogállamot apránként leszalámizta. Viszont a jogállami mechanizmus jóvoltából immár be lehet fagyasztani az utalásokat, ha nincs független ellenőrzés a pénzek útjának követésére.

FT

Az amerikai pénzügyminiszter azt mondta a G20-ak történelminek minősített velencei megállapodása után, hogy a közösség tovább fog dolgozni az olyan országok meggyőzésén, mint Magyarország és Írország, de nélkülük is tovább tudnak lépni. Janet Yellen szerint nem okvetlenül szükséges, hogy minden kormány a fedélzeten legyen.

Francia kollégája, Bruno Le Maire ugyanakkor évszázados adóforradalomnak minősítette a földkerekség legnagyobb gazdaságainak egyezményét, amely előirányozza, hogy a jövőben mindenütt egységesen minimum 15 százalék lesz társasági adó. (Ez mint ismeretes, nálunk 9 százalék - a szerk.) Ezt az összeget a multiknak is meg kell fizetniük, ugyanakkor fokozódik a nyomás, hogy az a 8 állam is adja be a derekát, amely egyelőre ellenáll. A szerződéshez már 130 ország csatlakozott, köztük az USA, Kína, India és a legtöbb uniós tagország. De még az olyan adóparadicsom is, mint a Bahamák, valamint a befektetésekben élenjáró Svájc.

A világ legfejlettebb országainak pénzügyminiszterei, illetve jegybankelnökei Velencében közleményt adtak ki, melyben az OECD valamennyi tagját felkérik, hogy fogadja el a megállapodást, mert az stabilabb és tisztességesebb nemzetközi adózási rendszert hoz létre. Egyben sürgetik, hogy az októberben esedékes újabb találkozóra készüljön el a végleges változat. Az új egységes, nemzetközi adórezsim előreláthatólag 2023-ban lép hatályba.