lakásár;lakásépítés;drágulás;építkezés;

2021-07-11 19:36:00

Kevesebb lakás épül Budapesten, de drágábban

Az Otthon Centrum összegzése szerint az átlagos négyzetméterár most 1 millió 113 ezer forintra rúg a fővárosi újépítésű lakásoknál.

A tavalyinál kevesebb, mindössze 424 lakásépítési projekt indult a fővárosban az idén, és ezek keretében kevesebb, összesen 32 ezer lakás épül. Az átlagos kínálati négyzetméterár ugyanakkor 8,5 százalékkal nőtt – derül ki az Otthon Centrum összegzéséből, amely szerint az átlagos négyzetméterár most 1 millió 113 ezer forintra rúg a fővárosi újépítésű lakásoknál. 

Az idei második negyedéves budapesti újlakás-piaccal kapcsolatos felmérés eredményeit részletezve Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője rámutatott: a tavaly júniusi helyzethez képest 8,4 százalékkal kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában, de az épülő és tervezett lakások száma is 1135-tel, vagyis 3,4 százalékkal csökkent. Az idei második negyedévben 37 új projekt indult, ez a 2020 második negyedévben startolt 45 projekthez képest 16,8 százalékkal kevesebb.

A projektszámok terén továbbra is a XIII. kerület az első 71 építkezéssel, a második a XI. kerület 52 projekttel, a III. kerületben 38, a VIII. kerületben 30 beruházás zajlik. Az épülő lakások számát tekintve a XI. és a XIII. kerület fej-fej mellett halad: előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan előzi meg Angyalföldet. 

A legmagasabb átlagos négyzetméterárat az V. kerületben kérik a lakásokért, kereken 2 millió forintot, de az I., II., VI. és XII. kerületekben is meghaladja a 1,5 millió forintot az átlagos kínálati négyzetméterár. A többi budai és belvárosi kerületben 1 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ennél olcsóbban kínálták az új lakások négyzetméterét. A legolcsóbb továbbra is a XXIII. kerület, ahol az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.