politika;Fidesz;sportági szövetségek;

2021-07-15 08:30:00

Megszállta kormánypárt a sportot

Tömegbe verődtek a sportvezető fideszesek, pedig a főnök jobbkeze azt ajánlotta: jobb nem vinni politikát a sportba.

Ellentmond a Szijjártó Péter képzelte világnak a valóság: az Európa-bajnokság óta futball- és UEFA-kritikus szakemberré előlépett külügyminiszter arra figyelmeztette Luxemburgban az EU-s külügyminiszterek ülésének tárgyalási szünetében a kollégákat, hogy „Rendkívül káros és veszélyes, amikor összekeverik a sportot a politikával”.

Ezzel (még az Eb alatt tett) kijelentésével a legteljesebb mértékben egyet lehet érteni, mondjuk az egy kicsit árnyalja ezt a szabadságharcos lendületet, hogy eközben Szijjártó párttársai letarolták a magyar sportvezetést. Lényegében két sportágat leszámítva (úszás, kajak-kenu) az összes kiemelt szövetség élén politikus vagy a párthoz ilyen-olyan módon bekötött „üzletember” áll.

A Szijjártónak oly’ kedves magyar futballt lényegében a kormánypárt tartja fent, üzemelteti. Kisvárda felemelkedését a leváltásáig fejlesztési miniszteri posztot betöltött Seszták Miklósnak köszönheti: hivatalosan nem köthető a csapathoz, de formális vezetői szerepe vitán felül áll. Mezőkövesden ugyancsak fideszes politikusnak hálálkodhatnak: a taopénzek gyűjtésében jeleskedő klubnak Tállai András az elnöke, aki országgyűlési képviselői megbízatása mellett államtitkári minőségében is támogatja a klubot. Szintén a politikusi fősodor tagja a Honvéd új tulajdonosa, a szentesi Bozó Zoltán cége üzemelteti a menekültek ellen felhúzott déli határkerítést. A tulajdonosi kör tagja még Mendelényi Dániel, aki a magyar gazdaság fejlesztésével megbízott, rendkívüli és meghatalmazott utazó nagykövet.

Szintén fekete öves politikus a Ferencváros elnöke, a Fidesz országos pártigazgatója és alelnöke. Az FTC Labdarúgó Zrt. legnagyobb tulajdonosa az FTC egyesület, így elvileg Kubatov nem tulajdonos, de a gyakorlatban tulajdonosi jogokat gyakorol, nélküle nincs stratégiai döntés.

A sportszövetségek élén is politikusok irányítanak: Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a birkózókat instruálja, de szerencsére marad ideje arra, hogy agysebész tempót idézően méltassa az UEFA-t, amiért a szervezet a magyar szurkolók egy részének rasszista, homofób magatartása miatt három zárt kapus mérkőzéssel és pénzbüntetéssel szankcionálta az MLSZ-t. „Direkt politizálás, liberálfasiszta döntés, kommunista tempó az UEFA-nál” – üzente a cizellált mondatok híve a világ második legnagyobb sportszervezetének. A tenisz kármentésével Lázár Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőt bízták meg, neki amúgy elődje, a szintén fideszes Szűcs Lajos által összehozott 3,6 milliárdos hiányt kell konszolidálnia.

A kézilabdát Kocsis Máténak, a Fidesz budapesti alelnökének szignálták ki, ám ő a rejtőzködő sportvezető prototípusa, kerüli a szalagátvágásokat, kupaátadásokat, bajnoki döntőket, ilyen irányú közszereplést nem vállal. Überelhetetlen ász a korcsolyázók főnöke, Kósa Lajos, a Fidesz alenöke, aki ugyancsak színes megszólalásokkal képes szórakoztatni a közvéleményt. Szolnok fideszes polgármestere a kosarasokat irányítja, Szalay Ferenc azonban egészen magas szinten játszott fiatalként, sportág iránti elkötelezettsége nem kérdéses.

Bajkai István országgyűlési képviselő – aki korábban Orbán Viktor családtagjait képviselte peres ügyeikben – az ökölvívók főnöke, ám sportági elfogadottsága erősen kérdéses. Egy téli gála végén váratlanul felhívta a profi boksz hazai megteremtőjét a ringbe, ám Rácz Félix – a promóteri hivatást többek között épp a Bajkai vezette szövetség hozzáállása miatt feladó szakember – nem vállalt biodíszlet szerepet Bajkai műsorában… Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere a röplabdásokat irányítja, Csampa Zsolt, aki a Fidesz politikusaként tölt be helyettes államtitkári posztot, felejthetetlen háborút vívott a sportág kétszeres olimpiai bajnokával: nagy sikere, hogy a pástról letolta Szabó Bencét. A vízilabdás olimpiai bajnok Vári Attila korábban pécsi önkormányzati képviselőként képviselte a fideszes ügyeket, ám esetében persze nyilván elmondható, élete a póló. 

El lehet képzelni, mi lenne itt, ha a Fidesz tényleg politikát vinne a sportba.