koronavírus;Karikó Katalin;

Karikó Katalin árnyaltabban látja a vakcinák keverésének kérdését Káslernál

A világhírű kutató szerint az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de Pfizer és a Moderna esetében nem ez a helyzet.

Kásler Miklós szakminiszter a hétvégén arról beszélt: noha a döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja, azaz akár azt is, hogy Pfizerre Sinopharm-mal oltsanak rá, írta lapunk. A miniszter a szakirodalomra hivatkozott, mondván: az a vegyes oltást ajánlja. Magyarán ha valaki mRNS-típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca, Szputnyik V) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

Karikó Katalin az RTL Klubnak arról beszélt, hogy szerinte az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó Pfizernél vagy a Modernánál lehet ugyanaz a harmadik dózis.

Emlékezteőül: Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak azt mondta, hogy mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.