megállapodás;norvég pénzek;civil társadalom;

2021-07-23 11:23:51

Nem sikerült megegyezni a norvég pénzekről, rengeteg forrástól esik el Magyarország

A norvég külügyminiszter szerint a pénzek nagyon hasznosak lehettek volna a magyarországi civil társadalom támogatásában.

A közlemény idézi Ine Eriksen Søreide külügyminisztert, aki azt mondta, hogy egy hosszú és átfogó folyamatot követően nem sikerült egyezségre jutniuk.

Véleménye szerint a pénzek nagyon hasznosak lehettek volna különösen a magyarországi civil társadalom támogatásában, továbbá a gazdasági, energia és klímavédelmi innovációk fellendítésében, valamint a kisebbségi jogok előmozdításában. "A donor országoknak mind a 15 kedvezményezett országban van egy feltétlen kitételük arra vonatkozóan, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen. Ezzel Magyarország is egyetértett, azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást. Ezért nem tudtunk megegyezni" - fogalmazott a tárcavezető. 

Az alapkezelő feladata, hogy kezelje azt a 10 millió eurót, amit a civil társadalomnak irányoztak elő, továbbá  biztosítania kell, hogy az alap a civil társadalom megerősítését, az állampolgári szerepvállalás ösztönzését és a sérülékeny csoportok támogatását szolgálja. A donorok a célkitűzések elérésére legalkalmasabb alapkezelőt kell válasszák. Ebben a kérdésben nem jutottunk egyetértésre Magyarországgal – mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.