pride;gyűlöletkeltés;

2021-07-26 06:07:00

Rontás

Véletlenül sem gondoljuk, hogy eredetileg ez lett volna a szándék, de az örök és megbonthatatlan kormánypárt kifejezetten sokat tett azért, hogy minden eddiginél többen vegyenek részt az idei Budapest Pride felvonuláson.

A hatalmon lévő jobboldal – a rendszeresített melegellenes kirohanások és sunyi jogtiprások után – azzal fokozta a homofób hangulatkeltést, hogy puccsszerűen törvénybe iktatta: a homoszexualitás bármifajta megjelenítése tilos tizennyolc éven aluliak számára. Az ürügyet ráadásul a pedofília elleni fellépés szolgáltatta. A kormány összemosta a pedofíliát a homoszexualitással. A fideszes szótárban ezt nevezik gyermekvédelemnek.

A Budapest Pride szervezői attól tartottak, hogy a mesterségesen gerjesztett indulatok miatt nagy számban lesznek olyanok, akik félelemből inkább otthon maradnak. Pontosan az ellenkezője történt. Hatalmas tömeg, a szervezők becslése szerint több mint 30 ezer ember – közöttük rengeteg fiatal – vonult a belvárosban, LMBTQ-közösséghez tartozók és velük szolidáris heterók. Sokan először vettek részt a szivárványos felvonuláson: utcára vitte őket a felháborodás. A létszám az összes korábbi csúcsot megdöntötte.

A rendezvény végén felszólaló Karácsony Gergely főpolgármester hangsúlyozta, hogy kötelessége kiállni azok mellett, akiket bántanak. Az elmúlt években elképesztő mennyiségű gyűlöletet plántáltak a magyar lelkekbe. Szembe kell nézni ezzel a „borzalmas örökséggel” – mondta –, „az a dolgunk, hogy Magyarországot a közös hazánkká tegyük”.

A feladat adott, de azt a főpolgármester is pontosan tudja, hogy a megvalósítás nem lesz könnyű. Pillanatnyilag még ott tartunk – a miniszterelnök számára talán ismerős a megfogalmazás –, hogy a Fidesz rárontott saját nemzetére.

Valaki ezért súlyos árat fog fizetni. Ha nem a Fidesz, akkor az ország.