Irak;amerikai katonák;Iszlám Állam;

2021-07-26 14:41:27

Hátrébb lép Irakban az USA

A lépésre akkor kerül sor, amikor Afganisztánból is kivonul Amerika.

A beszámoló szerint az USA szerepe arra fog szorítkozni a jövőben, hogy a harctéri feladatok helyett kizárólag tanácsadással és kiképzéssel segítse az iraki erőket az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Ennek pontos részleteiről a két vezető a találkozójuk után ad majd részletes tájékoztatást.

Washington azon az állásponton van, hogy al-Kadhimi elismerést érdemel, mivel javítani tudta Irak helyzetét a Közel-Keleten. Korábban már széles körben vártak egy hasonló bejelentést. "Nincs szükség semmilyen külföldi harci erőre iraki földön" - tette egyértelművé washingtoni látogatása előtt az iraki kormányfő.

A névtelenséget kérő tisztségviselő szerint az iraki biztonsági erők "harcedzettek", és bebizonyították, hogy képesek megvédeni országukat.

Tavaly év végén 3000 katona állomásozott Irakban, ám Donald Trump korábbi elnök elrendelte a létszám csökkentését, így jelenleg 2500-an tartózkodnak az országban.  

Az iraki harci misszió befejezéséről szóló közlés akkor történik, amikor az Egyesült Államok döntést hozott az afganisztáni katonai jelenlét megszüntetéséről. Mint lapunk is beszámolt róla, velük együtt távoznak azok a helyiek is, akik a katonáknak segítettek az elmúlt évtizedekben. A kimenekítésre várók többsége tolmácsként és fordítóként dolgozott. Noha a szárazföldi csapatok elhagyják az országot, az USA egy ideig légicsapásokkal segíti az afgán erők küzdelmét a tálibok ellen.