adománygyűjtés;autista;Apa-lánya bringatúra;

Két keréken Rómába

Évekkel ezelőtt közös családi nyaralásnak indult, mára adománygyűjtési misszióvá vált Szani Ferenc és lánya, Zsuzsa kerékpártúrája.

A versegyházi család tagjai az Apa-lánya bringatúra keretében az autista gyerekeknek és lakóotthonoknak gyűjtenek támogatást biciklitúrájukkal az Autistic Art Alapítvány segítségével.

- Három éve még csak afféle családi vakáció keretében tekertük végig a Passau-Veresegyház útvonalat, a következő esztendőben pedig a Duna forrásától Passauig bicikliztünk, aztán tavaly, amikor Hollandián keresztül az Északi-tengerig kerékpároztunk, jött az ötlet, hogy a túra figyelemfelkeltésnek is kiváló, s így akár gyűjtést is szervezhetnénk – mesélt a kezdetekről Medveczky Zsuzsa, az esemény főszervezője, mindenese, Szani Ferenc felesége. – Az ismerős családok, barátok között próbálkoztunk, s néhány százezer forint össze is jött, így az idén merészebbet gondoltunk: 2 021 000 forintot szeretnénk összegyűjteni a túra ideje alatt. Vagyis 13 nap alatt. Szani Ferenc és lánya ugyanis Zalaegerszeg-Boncodföldjétől, az első autista lakóotthontól egészen Rómáig teker Szlovénián, Ausztrián át az olasz fővárosig. Fel az Alpokba, le a Pó-síkságra, majd át az Appennineken, 1300 kilométert, vagyis átlagosan naponta százat.

- Felkészülésként körbetekerték a Velencei-tavat, voltak a Duna-kanyarban, és egy Szombathely-Mosonmagyaróvár túra is belefért – folytatta Medveczky Zsuzsa. – Persze a római út más, az Alpok és az Appenninek másfajta kihívás, ahol nemcsak a kilométerekkel és a magassággal, de az időjárással is meg kell küzdeniük.

Medveczky Zsuzsa pedig autóval kíséri őket, felel a szállásért, az ellátásért - a túrát természetesen a családi kasszából fedezik, vagyis áldoznak rá, hogy gyűjthessenek –, intézi a kisebb-nagyobb felmerülő problémákat. És közben folyamatosan blogol, illetve posztokat ír és fotókat tölt fel a legnagyobb közösségi oldalra, ahol szinte percre pontosan követhető a túra minden pillanata.

- A tavaly összegyűlt összeg alapján az idén elég magasra tettük a lécet, de most három autista iskolai csoportnak és 11 autista lakóotthonnak szeretnénk fejlesztő eszközökre, könyvekre, és egyéb, számukra hasznos felszerelésekre gyűjteni. Őket is bemutatjuk a blogon és a Facebook-oldalunkon, így a támogatók láthatják, tényleg jó helyre kerül az adományuk. A jótékonykodás mellett a másik célunk, hogy terjesszük az autizmus társadalmi elfogadását - tette hozzá Medveczky Zsuzsa.