Transparency International;OGYEI;oltóanyagok;

2021-07-28 06:40:00

Nem tartotta be az OGYÉI, amit ígért

A hatóság mégsem adta ki az orosz és a kínai vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait.

Hiába ígérte meg a bíróság előtt, mégsem adta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz valamint a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait. A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte a Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos iratokat.

Ligeti Miklós, a szervezet jogi ügyvezetője lapunknak elmondta: az OGYÉI előbb 90 napra kitolta a kérdésekre adandó válasz határidejét, majd gondolt egyet, és közölte, hogy ezek az adatok üzleti titkok.

Az első tárgyaláson az OGYÉI képviselője egyezségi ajánlattal élt, mondván: kiadják a kért dokumentumokat, ha a pert szüneteltetik. Ezt a jogvédő szervezet képviselője elfogadta, ám az ígért dokumentumok helyett a múlt héten egy újabb levélben az OGYÉI azt közölte: a per folytatása mellett döntöttek.

Mint arról korábban beszámoltunk, mind az orosz, mind a kínai vakcinát a kormány rendelte meg. És erős kormányzati sürgetés után, a külső szakértők aggályai ellenére kapott az orosz vakcina felhasználási engedélyt az OGYÉI-nél. Ezután egy jogszabály-módosítás után a kínai Sinopharm oltóanyag is megkapta a vészhelyzeti felhasználási engedélyt, miután a kínai gyártótól hónapokon keresztül hiába várták magyar törzskönyvező szakemberek az oltóanyag dokumentációját. Ehhez egy kormányrendeletben előírták, ha a vakcinát más országokban elég sok emberen alkalmazzák, akkor itthoni engedélyt is ki kell adni.