Transparency International;OGYEI;oltóanyagok;

Nem tartotta be az OGYÉI, amit ígért

A hatóság mégsem adta ki az orosz és a kínai vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait.

Hiába ígérte meg a bíróság előtt, mégsem adta ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az orosz valamint a kínai koronavírus-vakcina magyarországi engedélyezésének dokumentumait. A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte a Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának engedélyezésével kapcsolatos iratokat.

Ligeti Miklós, a szervezet jogi ügyvezetője lapunknak elmondta: az OGYÉI előbb 90 napra kitolta a kérdésekre adandó válasz határidejét, majd gondolt egyet, és közölte, hogy ezek az adatok üzleti titkok.

„Szerintünk az OGYÉI jogsértést követett el, amikor indokolás nélkül kért magának 15 nap helyett 90 napot a válaszadáshoz, ezért úgy döntöttünk, várakozás helyett azonnal a bírósághoz fordulunk”– mondta.

Az első tárgyaláson az OGYÉI képviselője egyezségi ajánlattal élt, mondván: kiadják a kért dokumentumokat, ha a pert szüneteltetik. Ezt a jogvédő szervezet képviselője elfogadta, ám az ígért dokumentumok helyett a múlt héten egy újabb levélben az OGYÉI azt közölte: a per folytatása mellett döntöttek.

Mint arról korábban beszámoltunk, mind az orosz, mind a kínai vakcinát a kormány rendelte meg. És erős kormányzati sürgetés után, a külső szakértők aggályai ellenére kapott az orosz vakcina felhasználási engedélyt az OGYÉI-nél. Ezután egy jogszabály-módosítás után a kínai Sinopharm oltóanyag is megkapta a vészhelyzeti felhasználási engedélyt, miután a kínai gyártótól hónapokon keresztül hiába várták magyar törzskönyvező szakemberek az oltóanyag dokumentációját. Ehhez egy kormányrendeletben előírták, ha a vakcinát más országokban elég sok emberen alkalmazzák, akkor itthoni engedélyt is ki kell adni.