olimpia;

2021-07-28 16:43:39

TOKI-TAKA - Milák-szám

A 23-szoros olimpiai bajnok, Michael Phelps azt üzente Mr. Butterflynak: „Micsoda utolsó száz méter volt ez!”

A japánok annyi aranyat nyertek már, hogy azt hittem, nekik az ezüst hovatovább kudarc. Ehhez képest Honda Tomoru, a 200 méteres férfi pillangóúszás második helyezettje úgy vigyorgott, mintha ő nyerte volna a viadalt. Néztem a távol-keleti fiú boldogságát, és észbe kaptam: azért nem volt szomorú Tomoru, mert az elsőségre esélye sem lehetett. E versenyben Milák Kristóf és a világ többi része vetélkedés zajlott. Mármint a világ többi része versengett, Milák meg ott hagyta a mezőny összes többi tagját egymással hadakozni. 

Huszonegy évesen immár világ-, Európa- és olimpiai bajnok, sokan előre átadták volna neki a 200 pillangó aranyérmét. Csakhogy az ötkarikás játékok sajátossága, hogy előre egyetlen medált sem nyújtanak át. Bármilyen nagy favorit egy versenyző, a várakozást igazolni is kell. Lehet mondani, Milák bírta a nyomást. Úgy győzött, mintha átmozgató edzésen lett volna. A beérkezés után kissé csalódottnak tetszett, amiért nem sikerült saját világrekordját megjavítania. Azért a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps azt üzente Mr. Butterflynak: „Micsoda utolsó száz méter volt ez!”

Hosszú Katinkának többen üzentek. Azt nem lehet mondani, hogy elhalmozták jókívánságokkal. Még a tudósítóktól is megkapta, ilyeneket írtak róla azután, hogy a számára kínos hetedik helyet szerezte meg a 200 méteres vegyes úszásban: „Hosszú vergődött”; „nem vett részt a versenyben”. A korábbi extraklasszisról a médiamunkások azt is megjegyezték: az előfutamok után „meg sem állt a vegyes zónában, dühösen távozott”. Gondolom, úgy, mint a romániai Szőcs Bernadette, akit ma nagyon kell szeretni, noha majd felrobbant a harminchat éves, vuhani születésű „amerikai” Liu Juantól a női asztalitenisz-torna harmadik fordulójában elszenvedett veresége (2:4) alatt és után, miközben a hatodik szettben 11:3-mal oktatták.

A 200 vegyes közvetítése során a magyar résztvevőt csak a bemutatáskor mutatták közelről. Aztán kizárólag mások kerültek képernyőre, mígnem a medencéből kiúszó győztes japán Ohasi Jui keresztben elhaladt előtte a vízben. Akkor egy rövid pillanatra megint látszott Hosszú.

Nála ki tudná ezt jobban, kegyetlen a világ: egy háromszoros ex-olimpiai bajnokról nincs még vágókép se.